Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 483)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Skupinka amerických vojáků hledá posledního žijícího ze čtyř synů Ryanových, razí si cestu napříč stále ještě bojovým územím. Prvních 20 (jeden ze zásadních momentů WWII - krvavé vylodění v Normandii) a posledních 40 (obrana strategicky významného mostu s vojínem Ryanem) minut, obojí drahá a velmi pěkná válečná akce - to jsou jednoznačné vrcholy. Mezi tím přišly bohužel i chvíle nudy a otřepaných řečí, ne úplně záživná hodina a půl. Je to velký a ambiciózní válečný film, hrdinný, mírně přeslazený a řekl bych že po zásluze patriotický, ale k nějaké hvězdné dokonalosti má bohužel daleko. Nehledě na to, že v něm chybí takové to 'něco víc'. 7,5/10. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Zachraňte vojína Ryana je troufám si říct, nejlepším válečným filmem popisující druhou světovou válku v Evropě, alespoň co do realistického ztvárnění boje, atmosféry a kulis. Je zde mnoho skvělých herců, kteří dostali za úkol ztvárnit zajímavé charaktery vojáků, jejichž postavy jsou tak dobře napsané, že se jim vyrovná snad jen elitní mariňáci z Vetřelců. Když pominu silně nereálný scénář, díky kterému je vyslána skupina vojáku ke splnění naprosto směšného úkolu (nikdo by nedal povolení k záchraně jednoho vojáka o kterém nikdo nic nevěděl a riskoval by tím životy ostatních) a historickou nepřesnost, zůstane mi dokonalá zábava a akce, kterou jsem nikdy předtím neměl možnost vidět. Spielberg si dal precizní práci s úvodním vyloděním na pláži Omaha a to co vzniklo je něco neuvěřitelného, každý může žvatlat co chce, ale neexistuje autentičtější válečná scéna než právě tato. Perfektní nářez je i závěrečná bitva, od strategického rozestavení vojáků až po hromadu výbuchů a nekončící realistické akce, kterou vrcholí užasné dílo jménem Saving Private Ryan. Tolik hereckých hvězd a kulek se jinde nevidí. Pokud by film neobsahoval klasické klišé, bylo by to za stovku 90% můj TOP 10 ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je to chyba, ale u tohoto filmu se hodně protěžuje prvních dvacet minut. Já jsem to neudělal a i v televizi nepřišel o vynikající filmový zážitek v celém snímku. P.S. k té televizi: do jednoho citově i filmově vyhroceného momentu vrazila naše "drahá" n@va reklamu. S filmem to rozhodně nesouvisí, ale o mnohém to vypovídá a napsat jsem to musel. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Spolu s Indiana Jonesama nejlepsi Spielberguv film. Spousta nezapomenutelnych scen (hlavne vylodeni v Normandii), film i pres svou delku ani na chvily nenudi a Tom Hanks je jako vzdy uzasny. Ostatni herci se taky snazi, ale na Toma proste nemaj. Diky vyborne kamere film pusobi jako kdybyste byli soucasti bitvy a k tomu skvela hudba. Kdyz uz se tak porovnava s Tenkou cervenou linii, tak musim rict, ze TCL tomuhle filmu nesaha ani po kotniky. Jeden z nejlepsich valecnych filmu. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Kultovosť tomuto filmu rozhodne uprieť nemôžem, Zachráňte vojaka Ryana prinieslo do žánru nielen výrazné oživenie, ale hlavne ho výrazne ovplyvnilo prakticky až doteraz. Spôsob stvárnenia bojových scén nemal v tej dobe obdoby, bolo to omnoho realistickejšie, surovejšie a vlastne aj také chaotickejšie, čo malo k stvárneniu vojny omnoho bližšie, než všetko predtým. A síce mám tento film rád, nepokladám sa za jeho výraznejšieho fanúšika, za čo môže v prvom rade príbeh. Nie, že by bola zápletka o hľadaní jedného vojaka hlboko za nepriateľskými vojakmi zlá, ale na film, ktorý má takmer tri hodiny mi nepríde dostatočne atraktívna a počas filmu to aj dosť vidno. Prvá a záverečná polhodina sú prvotriedne, tu nemám prakticky žiadnych výhrad, ale všetko medzi tým by som označil len za taký lepší priemer, ktorý síce nenudí, ale neponúkne žiadnu sekvenciu, na ktorú by som sa dokázal tešiť a navyše tempo je dosť pomalé. A moc tomu nepomáhajú ani postavy, taký Tom Hanks alebo Tom Sizemore ma bavili, ale ten zvyšok je aj napriek účasti viacerých známych hercov zameniteľný, možno ešte sniper trochu vyniká a aj to len vďaka jeho zameraniu a tým to končí. Ale teraz už k samotnej akcii, kde sa už dá prakticky len chváliť. Síce všetky menšie bojové sekvencie v priebehu filmu mi prídu skôr len priemerné a obsahovo ničím zaujímavé, ale úvodná a záverečná fáza to bohato vynahradia. Spolu zaberajú prakticky hodinu filmu a tu sa nedá nič vytknúť. Sú dostatočne veľkolepé, vynikajúco natočené, mimoriadne nápadité a aj dostatočne drsné. Vo vojnových filmoch predtým to vyzeralo, akoby vojaci umierali len pár spôsobmi, ktoré boli väčšinou rýchle a bezbolestné, ale Zachráňte vojaka Ryana ponúklo desiatky nápaditých spôsobov, čo sa môže vojakovi v reálnom boji stať a teda väčšina taká bezbolestná nie je. A práve tento fakt bol spolu s roztrasenou kamerou a použitým filtrom v tomto žánri veľmi prelomový. Takže aj keď ten patos podľa mňa Steven Spielberg moc dobre nezvládol, pričom dokonca scény z cintorína mi prídu doslova trápne, ale mimo toho odviedol dokonalú žánrovú prácu. Takže aj keď mám viaceré vojnové filmy z tohto obdobia radšej, za čo môžu hlavne atraktívnejšie zápletky, ani na Zachráňte vojaka Ryana nedám dopustiť a raz za čas sa k nemu rád vraciam, aj keď predsa len hlavne kvôli tej akcii. 77% ()

Galerie (64)

Zajímavosti (155)

  • Iba vylodenie stálo necelých 12 miliónov amerických dolárov zo 70 miliónového rozpočtu a točilo sa 4 týždne. Komparz tvorilo cez 1500 ľudí, z ktorých boli mnohí veteránmi z druhej svetovej vojny. A aj tí pri premiére odišli zo sály, pretože nemohli scénu dopozerať dokonca. V živote vraj nevideli autentickejšie zachytené boje vo vojne. (pkno)
  • Príbeh o bratoch v stodole s Alice Jardin, o ktorom rozpráva vojak Ryan, nebol súčasťou scenára. Matt Damon (Ryan) ho vymyslel a Spielberg sa ho rozhodol použiť pri finálnom zostrihu. (Raccoon.city)
  • Vojenská helma, kterou má na sobě kapitán Miller (Tom Hanks), se vydražila za 16 000 euro. (Jimmy15)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama