Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byl naprogramován tak, aby sloužil veřejnosti, udržoval pořádek, chránil nevinné, zneškodňoval zločince, kteří ovládli ulici. Napůl člověk, napůl stroj, ale celý policista - říkají mu RoboCop. Obří průmyslová společnost OCP převzala kontrolu nad policejním útvarem ve městě a od té chvíle přišlo o život 31 policistů. S rostoucí zločinností je třeba něco udělat. Vědcům a technikům se ale první pokus nezdaří - jejich robot zabije omylem nevinného člověka. Potřebují něco tak dokonalého, jako byl policista Murphy - než ho gangsteři rozstříleli na kousky - ale nezranitelného. Mladému vědci Mortonovi se podaří úžasná věc - spojí to, co zbylo z Murphyho s nejmodernější technikou a na světě je RoboCop - sen každého policejního náčelníka. RoboCop předčí ve své výkonnosti všechna očekávání - při jeho neuvěřitelných akcích se tají dech a naskakuje husí kůže. Jeho dokonalost má malou chybičku, která se stane osudnou těm, kdož pod záminkou ochrany veřejné bezpečnosti doufali, že totálně ovládnou město... (INTERAMA a.s.)

(více)

Zajímavosti (109)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 53,4 milionu amerických dolarů. (NIRO)
  • Podle scénáře vznikla v roce 1991 kniha „Robocop“ od autora Ed Naha. O rok později vyšel druhý díl. (kondor77)
  • Ústřední téma v RoboCopovi se týká korporátní moci. Scenárista Michael Miner věřil, že Detroit je město zničené americkými korporacemi. Miner, samozvaný hippie, který vyrůstal v době skandálu Watergate a války ve Vietnamu, byl kritický k pro-obchodní politice prezidenta Ronalda Reagana. Novinářka Rita Kempley uvedla, že Detroit vytvořený scenáristy Neumeierem a Minerem je sužován znásilňováním a zločinem a „Reaganomika“ (Reaganova politika) se v něm zvrtla. Novinář Drew Taylor popisuje film jako vyobrazení nespoutaného kapitalismu politiky Reaganovy éry, která byla tzv. „brutálně realizována“. Korporace tu vedou doslova válku a policie se stává entitou řízenou ziskem. Miner řekl, že nekontrolovatelná kriminalita je zvláště obavou republikánů a pravice. Film RoboCop však svádí vinu na drogy a privatizaci veřejných služeb, jako jsou nemocnice, věznice a policie. Dave Kehr napsal, že film zobrazuje gentrifikaci a kriminalitu jako ekvivalenty. Kritika politiky Reaganovy éry byla ve scénáři, ale Verhoeven osobně nerozuměl městské politice, jako je privatizace věznic. "Starého muže" (Dan O'Herlihy) považoval za člověka morálně správného, ale ignorujícího chyby, které se kolem něj děly, což z něj dělalo spoluviníka. Přesto mu dal spásné rysy, aby si zachoval pocit naděje. Peter Weller (RoboCop) prohlásil, že tzv. "trickle-down economics" (obhajující snížení daní velkým a bohatým firmám a jednotlivcům), kterou zastával Reagan, byla pouze snůška "keců" a nefungovala dostatečně rychle pro ty, kteří ji potřebovali. (Jan.Kanak)
  • RoboCopův (Peter Weller) oblek byl tak neohrabaný, že se s ním jeho herecký představitel nevešel do auta. Kdykoliv vidíte RoboCopa v autě, nemá na sobě svoje "robo-kalhoty". (cztrollolcz)
  • Počítač, na kterém RoboCop (Peter Weller) vyhledává trestní rejstříky, je ve skutečnosti telefonním přepínačem Northern Telecom. (Jan.Kanak)
  • Scény v opuštěné ocelárně, kde je Murphy (Peter Weller) zabit, se natáčely v Pittsburghu. Ve chvíli, kdy se tam štáb přesunul, byl překročen rozpočet filmu a natáčecí plán. Místo toho, aby štáb natočil scénu zabití Murphyho v interiéru, tak využil vyhrazený čas k natočení jiných věcí v okolí. Když se filmaři vrátili do Kalifornie, sdělili společnosti Orion Pictures, že jim chybí pouze jedna scéna. Věděli, že Orion jim ji zaplatí, protože byla pro děj filmu klíčová, a tak scénu natočili v průmyslovém objektu v Long Beach. (Jan.Kanak)
  • Pro natáčení scény, kde ED-209 padá ze schodů, supervizor vizuálních efektů Phil Tippett a jeho tým vytvořili malou repliku schodů a do modelu robota strčili. (Jan.Kanak)
  • Scenáristi a producenti se obávali, že by policajty mohl urazit způsob, jakým jsou ve filmu vyobrazení. Výsledek byl však přesně opačný, policajti tenhle film milovali. (Jan.Kanak)
  • Ve scéně na benzínové stanici jsou dva komiksy – „Iron Man“ a „Rom the Space Knight“, jejichž hrdinové nosí robotické obleky podobné RoboCopovi (Peter Weller). (Jan.Kanak)
  • Ve filmu je v televizních novinách zpráva o tom, že vesmírný laserový kanon omylem vypálil střely na území v Jižní Kalifornii. Samotný laserový kanon je parodií na projekt Strategic Defense Initiative (Strategická obranná iniciativa), který byl navržen tehdejším prezidentem USA Ronaldem Reaganem dne 23. března 1983 s cílem vytvořit systém ochrany Spojených států amerických pomocí satelitů, které by pomocí laserových střel likvidovaly sovětské balistické rakety. Projekt byl lidově pojmenován Star Wars podle filmové série Star Wars (od r. 1977). (Jan.Kanak)
  • Seriál „TJ Lazer“ o futuristickém policistovi, na který se rád dívá Murphyho (Peter Weller) syn Jimmy (Jason Levine), je parodií na skutečný televizní seriál T.J. Hooker (od r. 1982). (Jan.Kanak)
  • Natáčelo se od 6. srpna do 8. listopadu 1986 v Texasu, Pensylvánii, Kalifornii a v Michiganu. (Varan)
  • V titulcích spousty hollywoodských filmů je uvedeno, že se na ně vztahují autorská práva, za jejichž porušení hrozí trest podle platného zákona. V tomto filmu je toto varování upraveno takto: "Tento film je chráněn zákony Spojených států a dalších zemí a jeho nezákonné kopírování, distribuce nebo promítání může vést k občanskoprávní odpovědnosti a trestnímu stíhání ze strany donucovacích droidů.“ (asdfasdf)
  • Fanoušci RoboCopa měli teorii, že film odkazuje na postavu Ježíše. Dobrý člověk je zabit hříšníky (průstřel dlaně připomíná otvory po hřebech v Kristových dlaních) a poté znovu oživen. A v jedné scéně to dokonce vypadá, jako když chodí po vodě. Ukázalo se, že Paul Verhoeven také považuje RoboCopa (Peter Weller) za futuristickou verzi Ježíše. (Harroc)
  • Na RoboCopa (Peter Weller) je během filmu vystřelen nespočet kulek, žádná jej však nikdy nezasáhne do jeho organické brady. (MatyM)
  • Při prvním ukázkovém spuštění a testování RoboCopa (Peter Weller) jsou vidět grafické prvky operačního systému OS X a načítající se příkazy operačního systému DOS. (eugeene)
  • Automobil 6000 SUX, na který je ve filmu reklama a který si pak následně opatří jeden člen Boddickerova (Kurtwood Smith) gangu, je přemaskovaný Oldsmobile Cutlass Supreme, ročník 1977. Pro film byla vyrobena tři auta. Dvě byla zničena, jedno se dochovalo. Nyní se nachází ve značně zbědovaném stavu na pozemku úpravce Winfield Rod & Custom v mohavské poušti. (Stejšn)
  • Auto, které používá RoboCop (Peter Weller) i zbytek policejního sboru, je typ Ford Taurus, modelový ročník 1986. Původně měl robotický policista jezdit ve vlastním futuristickém, ryze filmovém vozidle, ale Paul Verhoeven poté viděl na ulici Taurus a rozhodl se ho použít do filmu. Není v podstatě skoro nijak upravený nebo zamaskovaný, a proto ve filmu, který se odehrává v budoucnosti, působí ve službách policie velmi archaicky. (Stejšn)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

RoboCop našel režiséra

RoboCop našel režiséra

21.11.2019

Vycházející australský filmař Abe Forsythe (Little Monsters) byl čerstvě najat k režii chystaného filmu RoboCop Returns pro MGM a Atlas Entertainment. Forsythe tak nahrazuje Neilla Blomkampa, který… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Reklama

Reklama