Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

Nach 

všechny recenze uživatele

Klasika Václava Vorlíčka, která je po dějové i efektové stránce mnohem efektivnější, než o 30 let později natočená kravina Saxána. Dodnes tleskám hercům v hlavních i vedlejších rolích, kameramanovi, efektům, režii i scénáristům. Prostě správná pohádková komedie v níž chybí jen to, aby Kryštof Kolumbus přijel lodí vodovodem. 80% ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Další klasická komedie, kterou naše komerční televize vyplňují sváteční dny. Petra Černocká se v roli doslova "našla" a její Saxana je jednou z nejoriginálnějších postav našeho filmu. Humor je už mírně vyčpělý, po těch opakováních efekt klesne níž. Velkým kladem je vysoká prpracovanost, která z tohohle námětu mohla vytřískat i třeba seriál, ovšem zůstalo jen u filmu. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Růžičkové Columbus přijíždí vodovodem, tři biskupové jedou stěhovat kostel a Darth Voldemortus Krausis má uši jako král Midas. Chybí tu sice profesor Snape, ale mnohostřihoruký Bláha to "prokletě" vynahrazuje. Nu a závěrem poučení, že skákat z okna můžete jen ve stavu podroušilém, či kouzelnickém. Dívka na koštěti sice taky neumí hrát fofrpál, ale přistát na dodávce, to by neuměl ani Hurry Fotter. Kouzelný film. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Kouzelnické peripetie ve scénáři, vypiplané triky a výprava, hezoučká Černocká v punkových šatečkách, to ano; ze všeho ostatního je strašně cítit normalizační zatuchlina. Je to smutný pohled, když velikáni typu Libíčka přihrávají v drobných štěcích toporným panákům s lepším kádrovým profilem; je přímo děsné koukat, jak se rodí otravně stereotypní vyobrazení učitelského stavu, opakované v českých filmech a seriálech pořád dokola následujících dvacet let; v záporných postavách zhýralých pásků poslouchajících z magneťáku imperialistickou hudbu pomalu vystrkuje růžky duch majora Zemana. A vůbec nejhůř po těle je jednomu ze závěrečné proměny Saxany – divné holky v divných hadrech v Saxanu – spořádanou členku socialistické společnosti. Jako klukovi mi kouzla, náznak erotična a lehce křečovitý humor bohatě stačily ke štěstí; moje děti už mají onačejší vkus a je to tak dobře. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Pohádka postavena na pěkném strašidelném světě, jež je vybudován na archetypech jednotlivých nadpřirozených postav. Záběry ze strašidelného světa jsou tady ty nejlepší. Na "reálném" světě je zase zajímavý střet napřirozena s realitou. Dětská mysl je jednoduchá na uvažovaní o pravdě a tak ani pohádkové přizpůsobení, že nikdo nemá problém s čáry Saxány tedy nevadí. Dobré 4 hvězdy taky za výkon většiny herců. P.S. "cameo" Růžičkové je pecka. ... v knihách vázaných kůži ... ()

Galerie (32)

Zajímavosti (68)

  • V záběru, kdy Saxana (Petra Černocká) skáče z okna, padá na zadek. V dalším momentu ale dopadá na obě nohy. (Duoscop)
  • Zajímavé je, jak vzniklo jméno hlavní hrdinky: „Jelikož to měl být film pro teenagery, chtěl jsem do toho jména nějak včlenit slovo sex. Vyslovit je ale ve společnosti bylo v té době skoro nemyslitelné. Přesto jsem ale chtěl písmena ze slova sex nějakým způsobem využít, všelijak jsem je přeskupoval, až vznikla Saxana, kde jsou sice jen dvě písmena z toho původního slova, ale myslím si, že zní docela dobře. Když jsem výsledek svého snažení sdělil tenkrát Macourkovi, byl nadšen a řekl jen: 'To je ono',“ vzpomínal Václav Vorlíček v roce 2007 v rozhovoru uvedeném na webových stránkách představitelky Saxany Petry Černocké. (rakovnik)
  • Na začátku, ve scéně zkoušení, se dozvíme, že „rebeke plex“ je kouzlo pro vrácení do původního stavu. Pro tento účel ho pak Saxana (Petra Černocká) použije třeba i při vrácení podoby zřízencům nemocnice proměněným v krávy. Proto nedává smysl, když tou samou formulkou přičaruje hlodáky učitelce Peškové (Jana Drbohlavová). Zároveň ke konci používá pro vrácení podoby další dvě kouzla („vexopuro noblety hemenex“ a „zarache beteme valoketax“). (jlumos)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama