Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Já pana Korna nemusím, a jako herce už vůbec ne. V této pohádce není výjimka. Ale jsou zde jiní, jako perfektní pan Nárožný a pan Kemr. Taktéž to má dobrý scénář, nebojící se legrácek a vtípků. I režie je svěží, herci mají kvalitní vedení a je to znát. Nelíbila se mi postava Honzy, jednou blbý jak tři dni starý pes a pak zas chvíli mazaný jak liška. No, je to pohádka, tak co. Ne, že bych si ji pouštěl každý rok, ale občas rád znovu mrknu. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Holly shit, tak tohle bylo těžce za trest. Myslel sem, že tuhle "pohádku"znám, ale asi sem si to s něším splet. Viděl sem včera poprvý a zároveň naposledy. V pohádce by podle mě měl být děj. Tady? Tady byl děj? Tady nebylo nic... Akorát předabovaná hodinu a půl časová ztráta. Na to, jaké herecké ikony se tady objevují (teďteda nemám na mysli Korna, páč toho jako herce moc nepovažuju), tak sem opravdu obrovsky zklamanej. Když se dívám na výčet rejžovýchc filmů, tak si tak říkám, že se s tímto Světem mohl rozloučit něčím kvalitnějším. Bleee, to nám ty Vánoce teda začaly divně :o( ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Další z tradičních československých pohádek, která šla v mládí mimo mě. Obecně mi motiv „našeho“ hloupého Honzy v pohádkách přijde jako jeden z nejpitomějších. Když k tomu připočtu to, že se mi zpěvák Jiří Korn jako Honza do vkusu vůbec netrefil, na slabé hodnocení je zaděláno. Navíc si z ní nedokáži vybavit ani jednu povedenou scénu, žádný dobrý vtip, ani sympatickou postavu. Když už bych se měl na podobnou pohádku dívat, zvolím si Šíleně smutnou princeznu, která sice taky nepatří k mým oblíbeným, ale je lepší než Honza málem králem. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Odvážný, chytrý a veselý Honza si žije v malé chalupě s laskavou maminkou, která rozhodne, že musí do světa na zkušenou, kde by na něj mohly čekat i princezna a půl království. I když se Honzovi moc nechce, nakonec přece jen sleze z pece a vydá se na cestu. Čeká ho řada veselých i vážných příhod. Nechybí setkání s lakomou selkou, loupežníky, smrtkou s kosou, nafoukanou princeznou, zákeřnými královskými úředníky, ale také s milou vesnickou dívkou Mařenkou. Herecky netvárný Jiří Korn, předabovaný Michalem Pavlatou, v připitomělé, přeafektované a nezajímavé pohádce Bořivoje Zemana. Upraveno dobou vzniku. 40% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka a vzpomínka na sladké dětství. O vychytralém Honzovi (zpívá a pohybuje se Jiří Korn, mluví Michal Pavlata), který byl vyhnán na cestu. A tu si užívá vrchovatě, neztrácí humor a dobrou náladu, pomáhá sociálně slabým a vždy přechytračí zbohatlíky a mrzouty. Nakonec najde cestu ke svému štěstí, prostému děvčeti Marjánce (mladá a pohledná Naďa Konvalinková). Zajímavou postavou je Smrt (dobrá Valerie Kaplanová), připomínající spíše zapšklou a škodolibou šarlatánku a babku kořenářku, která ráda k smrti děsí své okolí. Dále královský bubeník (dobrý Josef Kemr), mlsný kocour a urážlivý ješita. A samozřejmě princezna (půvabná Jorga Kotrbová), těšící se z poprav a mající střihání nůžkami za nejmilejší činnost. Z dalších rolí: Honzova bezstarostná maminka (Marie Glázrová), zodpovědný velitel královských vojáků (Zdeněk Dítě), marnivý král (František Filipovský), lakomý sedlák (Petr Nárožný) a jeho žena (Slávka Budínová), přechytračený hostinský (Čestmír Řanda), a okradení loupežníci (Bořivoj Navrátil, Karel Effa a Lubomír Lipský). A tak čas příjemně plyne. S písničkou. S dobrem a zlem. S prosazenou spravedlností. A krásou země české. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Bořivoj Zeman svojej dcére Zuzane, ktorá mu vtedy asistovala, povedal: "Holka, není to ono. Končím. Je to o cihlu vedle." a v skutočnosti režisér už do svojej smrti nič nenatočil. (Raccoon.city)
  • "Kvítečkové" šaty, které má na sobě Naďa Konvalinková byly dosti těžké. Kvítky byly totiž našpendelny na drátkách. (Elisebah)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno