Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katolická církev se potřebuje zviditelnit a tak vyhlásí velkou akci s možností očištění od hříchů. Stačí projít v den konání slavnosti portálem kostela sv. Michala. Toho se rozhodnou využít Bartleby a Loki, dva padlí andělé, které bůh vyhnal z nebe, když odmítli plnit jeho rozkazy. Jenže pokud by se jim to povedlo, měli by cestu zpět do nebe otevřenou, čímž by zvrátili boží rozhodnutí a to by znamenalo konec světa. Aby se tak nestalo, obrátí se na rozvedenou Bethany Slaone, která je sice katoličkou, ale víru už dávno ztratila, serafín Metatron, který je zástupcem a mluvčím boha, a snaží se ji přesvědčit, aby se vydala do New Jersey oba padlé anděly zabít a zachránit tak svět. Slíbí jí dva pomocníky a ochránce, kterými se stanou svérázní drogoví dealeři Jay a mlčenlivý Bob. Ti ji hned druhý den zachrání život, když je přepadena Styxskými trojčaty, pomocníky démona Azraela, který má v plánu zničit boha a chce k tomu využít právě dvojici padlých andělů. Bethany, která je ve skutečnosti praneteří Ježíše a jeho posledním vzdáleným potomkem, se s Bobem a Jayem vydává na místo konání slavnosti. Cestou se k ní přidává z nebe spadlý třináctý apoštol Rufus, o kterém se v Bibli nepíše, protože je černoch a také mýtická múza Serendipita. Čeká je dlouhá cesta plná nebezpečí, jako třeba útok pekelného zabijáka Golgoťana, a překvapivých informací, jako třeba, že Ježíš byl taky černoch a bůh je ve skutečnosti žena. A na jejím konci pochopitelně střetnutí s Lokim, Bartlebym a také démonem Azraelem, který nehodlá dopustit, aby někdo překazil jeho plán. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (563)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tentokrat sa vo svojom filme Smith zamyslel nad bibliou a vierou v boha. Samozrejme to robi svojim nekompromisnym spôsobom. Kedze nechybaju ani Jay a tichy Bob v dost velkych ulohach, tak sa dockame aj neustaleho fuckovania. Ubudlo len popkulturnych narazok, kedze sa vo velkej miere preberaju pribehy z biblie. Narazky na Star Wars absentuju uplne. Drobnou nahradou je aspon zmienka Johna Hughesa a jeho filmov. V centre filmu je uceleny pribeh plny inteligentnych narazok na cirkev a vieru. Len pre hlupakov a milovnikov vtakopyskov to musi pôsobit poburujuco. Normalny clovek sa aspon na chvilu zamysli nad vierou, co sa kdejakej cirkvi u ateistov nepodari. Herecke obsadenie je fantasticke. Najviac ma bavi uchvatny Alan Rickman ako anjel. Potesia aj camea Smithovych hercov. Konecne sa na chvilu mihne aj Jeff Anderson. Jedina kto mi nesadla je Linda Fiorentino. Cely cas sa tvari jak keby mala nieco velke zarazene v prdeli. Jej osobny pribeh ma prilis nedojal. Mozno preto filmu nedam plny pocet. Ale stale je to skvela komedia. Len neobsahuje tolko tradicnych Smithovych geekovskych trademarkov. 8/10. ()

sarume 

všechny recenze uživatele

Legrace jak ma byt. Nápad s padlými anděli, kteří se zcela lidsky snaží obejít daný systém, je velmi originální. je to hodně odlehčený pohled na víru , církev a bibli. Věřím , že ortodoxtní věřící to nazdvihne , ale mi normální se skvělě pobavíme:) Obsazeni je velmi pestré , samí dobří herci a kupodivu nikdo nepřehrává ani se nesnaží na sebe strhnout pozornost:) ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Promítal bych to povinně katolíkům, aby na tomhle filmu otestovali svoji víru. Kdo by vydržel dobrovolně až do konce, ten by prošel. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

to, že mě z celého filmu asi nejvíce pobavilo hned úvodní upozornění, značí, že se nejedná o klasickou smithovskou komedii.. nicméně zábavné to bylo - především když byli na scéně Jay a Silent Bob, kteří snad nikdy nezklamou.. ale hlavně to bylo tak krásně crazy, že 3 hvězdy by byly málo:) pro mě ale rozhodně jeden z těch slabších filmů Kevina Smithe ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímak mám velmi rád, Kevina Smitha opravu můžu...originální příběh plný vtipných narážek na kdeco, hlavně na náboženství, což se mi docela zamlouvalo. Opravdu nejlepší Bůh ze všech filmů - Alanis Morissette :) ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Kdo tento snímek bere vážně, je prostě na hlavu, jelikož je to komedie a nadsázka od začátku až do konce. Nutno ale uznat, že některé vtipy se zakládají i trochu na pravdě, nicméně hlavním účelem je čistá parodie, černý humor a, dobře uznávám, utahování si z církve a historie. Nicméně velmi dobře a trefně! Bál jsem se trapných narážek, ale naštěstí si do filmu cestu nenašli. Postavy Jaye a mlčenlivého Boba se staly legendami a taktéž například kámoš Kristus a další. Moc dobrých nápadů skloubených do dobrého a vtipného děje, majícího hlavu a patu. A Alanis Morissette byla prostě úžasná. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tento film je od začátku komediální fantasií, která nemá být brána vážně. Soudit smí jen Bůh. Socha "Kámoše Krista" je prostě....Boží. Oproti "Hledám Amy" nebo "Flákačům" je tento příběh krutější, krvavější a obsahuje i víc černého humoru. CITÁT - Kristus ? Ten negr mi dluží dvacku !!.......... A hned od začátku je jasné, že to bude vážné. Ústřední dvojice Matt Damon (LOKI) a Ben Affleck (BARTLEBY) to dokazuje svou démoničností nebo spíše andělstvím. Humorné vstupy vyrovnávají ponurost a nebezpečnost konání padlých andělů. Příkladem může být ohnivý vstup Metatrona. CITÁT - Kriste pane, muselas vyplýtvat celý minimax !!???........ Následný dialog také za to stojí. Zde jsou jen střípky DIALOGU - METATRON (Alan Rickman) Já jsem Metatron !! Nic ti to neříká ? Jak o tom není film, tak to neznáte !! Já jsem serafín. Metatron je hlas Boží. Když mluvíš s Bohem, mluvíš vlastně semnou. BETHANY (Linda Fiorentino) - Proč Bůh nemluví sám za sebe ? METATRON - Jsem rád, že ses zapojila do rozhovoru. Lidský sluch a psychika nevydrží děsivou sílu Božího hlasu. Srdce ti exploduje. Stálo nás to pět Adamů, než nám to došlo. BETHANY- Jak mám věřit, že jsi anděl ? METATRON - Nestačil ti můj ohnivý vstup a obrovská křídla ?......... Na scénu pak přichází dva proroci Jay a jeho společník Silent Bob. CITÁT - Stůjte, parchanti !!........ U scény v autobuse okolo 35 minuty jsem brečel smíchy. CITÁT - Kdo tu vládne ? Anděl zkázy !....ů,ů,,,,,,.... Včera jsem nevěřila v Boha a dnes se topím v křesťanský mytologii. Ikdyž se všichni snaží dostat do New Jersey, sledujeme tu dvě linie příběhu. Loki a Bartleby si odskočí na schůzi rady výrobců Moobyho a udělaj na ní Peklo. Druhá skupina v čele s Bethany se zatím potkává z Hovno démonem Golgoťanem a můzou Serendipity, kterou doprovází pěkná píseň a lehká erotická scéna. Nakonec se ale všichni sejdou tam kam celý příběh míří. A bude to krvavé setkání. Snímek je vtipný, smutný, akční, vážný, krvavý, plný Lásky a Božího slova. Stručně : bavil jsem se. CITÁT - Bůh má své plány........ Ještě přidám jeden DIALOG : LOKI - Kurva apoštol !!! JAY (Jason Mewes) Já nikam nejdu, Petře !!!....... A ještě jeden CITÁT - Neměl lístek....... Ve filmu si "zahrál" i Alanis Morissette. ()

Suzie05 

všechny recenze uživatele

Bůh byla super. Omlouváme se milovníkům ptakopyska, kteří se mohou cítit poškozeni naši neuváženou poznámkou o ptakopyskovi. My ve View Askew si vznešeného ptakopyska vážíme a neměli jsme v úmyslu tyto nahlouplé tvory nijak urazit. Děkujeme za pochopení. ()

Marek1991 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak dobrí herci ako Chris Rock a Ben Affleck sa dali na toto? To bolo pometenie zmyslov? Neviem, ale toto bolo choré. 13 apoštol nebol žiadny vymyslený černoch, ale mal to byť podľa všetkého sv. Matej. Celý film je plný kecov a žiadnych špeciálnych narážok na cirkev. Mám pocit, že ľudia, čo to točili ani nevedeli do čoho sa obúvajú a o kresťanstve toho veľa do hĺbky nevedeli. Dej filmu je totálny nezmysel a ako fantasy čistý nevkus a hlúposť. ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Hlaskar a silec Kevin Smith si vzal na paskal Bibli a popravde tim par cirkevnich mocnaru pekne nas*al. Takze pokud vezmete Bibli a veske veci z ni tak trosku upravite k obrazu svemu (znate Kevina Smithe, tak si dokazete predstavit jak to udelal) do toho prihodite duo ''stale mluvim a nikdy neprestanu Jay'' + ''nereknu nic krome zaverecneho proslovu Tichy Bob'' a 13. apostola, dvojici padlych andelu a tema konce sveta tak to je vazeni pratele DOGMA. Silenost ktera stoji za to videt. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Dogma má přesně typické syndromy filmu Kevina Smitha. Skvěle napsaný scénář plný černého humoru, reálných replik a jakéhosi smyslu tam někde vzadu. Navíc pokud divák nebere Dogma jen jako další ze Smithových přisprostlých komedií, dá se v něm najít i něco přesahu. Na druhou stranu, ať by se to Kevinovi líbilo nebo ne, režiséři existují lepší. Dogma se nedokáže dostatečně prodat, některé fóry zapadnou... Škoda. Takhle "jen" skvěle napsaný, ale jinak průměrný film. I feel like I'm Han Solo, and you're Chewie, and she's Ben Kenobi, and we're in that fucked-up bar. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film, spousta náboženských odkazů, bůh, nebe, peklo, apoštolové a skvělá parta herců. Jenže nějak mě to celé velmi minulo. Zaprvé je to dost upovídané a chvílema jsem se v těch faktech ztrácel, no a zadruhé je to příšerně dlouhé! 130 minut je opravdu přehnaně moc, a ke konci mi už bylo snad i jedno, jak to dopadne. Na druhou stranu tu máme několik solidních momentů, Smithovi spojky s jeho dalšími filmy jsou parádní a Jay s Mlčenlivým Bobem jsou jedna z nejlepších filmových dvojek vůbec. Bohužel mi Smithova kuchyně tentokrát nechutnala tak, jak bych si přál. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Bohužel na komedii mi to přišlo hodně nevtipné. Film je to pěkný, příběh zajímavý a herecky pěkně obsazený, ale nechytlo mě to tak, jak by asi mělo. 60% :) ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Tak to mě krásně bavilo :). Nejsem věřící , ale spíše ateista. Toto by neurazilo nikoho jakkoli věřícího. Výborně by ho to mělo pobavit. Kevin Smith parádně ukázal jak to tady s vírou je. Již tady je skoro vše popsáno tak napíšu jen krátce. Jay a Bob jako zhulení proroci nemají chybu a do toho jim jestě padne 13tý apoštol Rufus , cestou potkají můzu Salmu Hayek ( rád bych byl políben můzou) a mají zastavit cestu dvou andělů zpět do nebe , protože to vymaže vše ve vesmíru. Celé kouzlo tkví v dialozích o víře a bohu. "Ježíš byl černoch , muže ti ukrast radio nebo video , ale nemůže být syn boží". Případně jak se Jay dověděl , že je největší onanista na světe myslící přitom na muže. Vyborný Alan Rickman , který dodává svému hlasu boží doslová boží rozměr herectví. Alanis jako Buh? No dejme tomu , raději ji nenechali radši mluvit. Protože by nám to jinak zničilo mozek! Výborná oddechová komedie z pera Kevina Smitha , kterou si vychutnají jak věřící tak i nevěřící díky detailům. Jen na plný počet bodů to není , protože tak velká juchanda to není a chvílema je to až k zamyšlení. ()

mis-ko 

všechny recenze uživatele

Tento film mi dokonale odhalil filmovú kultúru malomestského diváka. Pozorovania zhrniem do bodov. 1) v kine bolo asi 20 ľudí 2) Kevina Smitha nepoznal nikto 3) smiali sa na Golgoťanovi 4) nesmiali sa na Piane Zavrhol som ich. ()

depony 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný film - jednu dobu považován za dogma religionistů [joke!] Jedinou věci bych vytkl - v závěru některé scény běsnění obou vyhnaných andělů - přišlo mi to zbytečné, zdlouhavé a navíc obě postavy tím celkem ztratily na půvabu a pochopení, které si od začátku [alespoň u mne] získaly. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

I dělání si srandy z církve Smithovi jde. Opět nechybí vypointované scény, vtipné dialogy, dobří herci a Jay se silent Bobem. Pro mě slabší film z režijní filmografie KS, ale přesto vysoký nadprůměr v konkurenci ostatních hollywoodských komedií. ()

keddy79 

všechny recenze uživatele

Taková hovadina až je to skvělé. Často jen nejasná rozmazaná linie odděluje kýč od umění a často, když se člověk příliš snaží dostat se do jednoho (nejspíše do toho prvního) sklouzne k opačnému konci, ani neví jak. Nyní se tomu tak naštěstí nestalo. Jedna z mých nejoblíbenějších komedií. ()

ladko 

všechny recenze uživatele

Prvé asi tri štvrtiny filmu je film priemerná komédia(tak na tri hviezdy) - sem tam sa zasmejete(Jay a Silent Bob), poväčšinou sa len usmievate, sem tam krútite hlavou nad trápnosťami(shit demon). Záverečná štvrtina filmu ma ale totálne rozsekala, Jay ešte pritvrdil - začal kruto hláškovať a ja som dostával záchvaty smiechu. Za to je tá štvrtá hviezda. "So that would make Bethany... part black?" ()

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama