Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nachystejte se na komediální klasiku! Když se doktoři Venkman (Bill Murray), Stantz (Dan Aykroyd) a Spengler (Harold Ramis) z katedry parapsychologie nenadále ocitnou na dlažbě, rozhodnou se vydat na cestu lovců duchů - nevábných a občas poněkud drzých potvor. Sotva otevřou dveře, už se jim hrnou první zakázky. Největší výzva ale čeká na stopaře všeho nevysvětlitelného ve chvíli, kdy krásná Dana Barret (Sigourney Weaver) za dveřmi své chladničky objevuje bránu do pekel. Teď mají krotitelé duchů za zády celý svět a je jen na nich, jestli v této nekonečně zábavné akční komedii uchrání Manhattan před totálním šílenstvím! (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (669)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Slavná, duchařská komedie, která už nejspíš navždy zůstane nejlepším filmem režiséra Ivana Reitmana. Parta potrhlých vědců (v čele se skvělým Billem Murrayem), která řeší problémy s nadpřirozenými úkazy po celém New Yorku, mě dostala už jako malého diváka a nepustila dodnes. Naštěstí. V tomto filmu jsem se také poprvé zamiloval do Sigourney Weaver, takže mé hodnocení je jasně dané. Snímek je prošpikován příjemným humorem a opatřen luxusním soundtrackem Elmera Bernsteina (Sedm statečných, Velký útěk, Mys hrůzy). Fantasy komedie ze zlatých 80. let. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

I když je duchařská komedie vcelku běžný žánr, podařilo se tvůrcům tímto filmem vnést svěží vítr. Jedná se o jednu z nejoriginálnějších duchařských komedií vůbec. Místy možná není až zas tak moc vtipná, ale vše zachraňují skvělé nápady jako třeba strážce brány, gigantický námořník, duchařské auto atd. Díky tuctům takovýchto vychytávek se daří vyhýbat se klišé. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Ulítávali jsme na tom všichni, někteří víc, jiní míň. Hravé, horkou jehlou šité a zřejmě stále lákavé i pro dnešního diváka. Solidní vizuální efekty a několik sympatických nápadů režiséra doplňuje dnes už kultovní hudba, skvělá atmosféra a herecké výkony chlapíků s laserovými děly, kteří poté, co newyorská Socha svobody opustila svůj podstavec, utnuli zničení světa sumerským bohem. Na druhou stranu si přiznejme, že je to krapet vlezlé a na sílu, mnohem více zábavy (tady přeci jenom asi víc úřadovala osvědčená firma ILM) navíc alespoň v mých očích představila o pět let mladší dvojka. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Klasika žánru. Originální, svižná a především zábavná duchařské komedie, nabitá nejen triky, které, na rozdíl od dnešních filmů, podívanou neokupují, ale slouží jí, ale také spoustou skvělých dialogů ("To je ložnice, tam se nikdy nic nestalo." - "To je ovšem škoda." :-). Vynikající Bill Murray si film sice ukradl pro sebe už v úvodní scéně testu s elektrickými šoky, nicméně Rick Morranis a kolegové Aykroyd a Ramis mu zdatně sekundují. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pôjdem proti prúdu, ale mňa najobľúbenejší film našeho rodáka príliš nepobavil. Asi je to tým, že v 12tich som videl 2x dvojku, ktorú som zbožňoval a k tomuto staršiemu dielu som sa dostal až oveľa neskôr. Triky mi pripadajú trochu archaické aj na svoju dobu, hlášky sú fajn, ale nahlas som sa nezasmial ani raz. Chodiaca socha slobody je oproti tomuto oveľa silnejšie kafe. Keď pozerám na hodnotenia, ktorých tvar v 90 stupňovom uhle pripomínajú profilovú mapu vysokých tatier, nie som v mojom skeptickom hľadisku jediný. Film som videl v pôvodnom znení, pre našinca má asi špecifické kúzlo práve český dabing. ()

Galerie (114)

Zajímavosti (127)

  • V samotném závěru filmu je zmíněna dodnes spolehlivě nevysvětlená záhada pádu tunguzského meteoritu s tím, že k události došlo v roce 1909. Ve skutečnosti se však katastrofa udála 30. června 1908. (oje)
  • Během prvního uvedení filmu do kin režisér Ivan Reitman pro udržení zájmu vypustil upoutávku, která byla v podstatě reklamou, kterou Krotitelé duchů použili ve filmu. Smyšlené číslo začínající na 555 bylo nahrazeno reálným číslem začínajícím na 1-800, aby na něj lidé mohli skutečně volat. Volajícím se ozval záznamník s nahraným vzkazem od Billa Murrayho (Peter Venkman) a Dana Aykroyda (Raymond Stantz), kteří říkali: "Ahoj, právě teď chytáme duchy." Během několika týdnů mělo číslo kolem 1000 volajících za hodinu. (Kulmon)
  • V roce 2019 se uskutečnila v Londýně aukce s originálními rekvizitami filmů Krotitelé duchů a Krotitelé duchů 2 (1989). Mezi předměty, o které byl velký zájem z celé aukce, byly kombinézy hlavních postav. Kostým Egona Spenglera (Harold Ramis), který používal ve druhém díle, se vyšplhal na cenu 27 675 liber. Kombinéza Raymonda Stantze (Dan Aykroyd) se vydražila za 30 750 liber a jeho kostým z druhého dílu za 27 675 liber. V prvním díle můžeme vidět i pás, který v hotelu Sedgewick nosí Egon Spengler, za který kupující nakonec zaplatil 12 915 liber, jeho chrániče loktů a kožené boty se pak vyšplhaly na 14 760 liber. Mezi další zajímavé prodané rekvizita z řad kostýmů jsou zelené konečky prstů ducha Slimera, které se prodaly za 1 845 liber. (Jimmy15)

Související novinky

Zemřel režisér Ivan Reitman

Zemřel režisér Ivan Reitman

14.02.2022

Nálož filmových novinek a trailerů ze Super Bowlu narušila v noci z neděle na pondělí smutná zpráva. Zemřel totiž legendární režisér Ivan Reitman. Autorovi filmů jako Krotitelé duchů, Policajt ze… (více)

Třetí Krotitelé duchů nabírají obsazení

Třetí Krotitelé duchů nabírají obsazení

03.03.2019

Pokud jste to prošvihli, Jason Reitman (Juno, Lítám v tom), syn Ivana Reitmana, režiséra původních Krotitelů duchů, chystá pokračování, které bude filmově navazovat na druhý díl a v podstatě tak… (více)

O čem budou Krotitelky duchů?

O čem budou Krotitelky duchů?

01.01.2016

Když bych ohlášen reboot Krotitelů duchů s ženským obsazením, spousta fanoušků to nenesla moc dobře. Režie nového filmu se sice ujal Paul Feig, který sklízel ovace za Ženy sobě nebo loňského Špióna,… (více)

Reklama

Reklama