Reklama

Reklama

Dobrodruzi z vesmíru

(seriál)
  • Japonsko Učúsen Sagittarius (více)

Epizody(77)

Obsahy(1)

Kreslený japonský seriál, v ktorom hlavní hrdinovia Topy, Rana, Sibet, Gerard a Anna (Sibeta si možno niekto pamätá ako PIPA) putujú vesmírom v kozmickej lodi Strelec a prežívajú rôzne dobrodružstvá. V seriáli vystupujú rôzne civilizácie, planéty a postavy. Na svojich cestách sa stretávajú s nebezpečnými pašerákmi, vojakmi a samozrejme s mimozemskými príšerami... (elCampo)

(více)

Recenze (69)

Burdock 

všechny recenze uživatele

Po odkoukání asi 10 dílů dnes, po dvaceti letech, co sem na to koukal jako malý prcek, mi to přijde pořád docela dobré. Dnes mi to sice připadá dost naivní a hrozně přeslazené, a ten český dabing je docela ukřičený a nepříjemný na poslech, jinak ale stále pěkné. Takže hodnotim nostalgicky za 4*, i když by se hodilo tak 3* http://www.volny.cz/tthomas/dobr/ ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi, že čím víc pracujeme, tím jsme chudší. Tohle byla moje srdcovka. Miloval jsem ten seriál o looserech z vesmíru, když ho začátkem 90. let dávali s šíleně technicky nekvalitním dabingem v TV. To mi bylo asi tak 6 let. LP 2023 jsem si seriál pustil (s tím dabingem) znovu a překvapilo mě jak vážná témata se tam řeší a kolik toho i dnes dokáže říct. A je to zábava. Chytlavá melodie znělky se mi v dětství vryla do paměti a už tam zůstala. Jen jsem si tenkrát myslel, že jde o francouzský seriál, a ono to bylo mé první anime :) ()

Reklama

Kri-kri 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Okomentovat tento jedinečný seriál není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o můj nejoblíbenější animovaný seriál, bylo by hříchem k němu nenapsat komentář. Dobrodruzi z vesmíru jsou první Anime, které jsem kdy viděl a dodnes je považuji za raritu mezi animovanými seriály. V letech 1991-93 prolétli postupně TV stanicemi OK3, ČT i STV. Seriál byl sepsán a natočen tak, aby zaujal diváky všech věkových vrstev. Dětského diváka uchvátí poutavé a napínavé příběhy, které na různých planetách zažívá posádka kosmické lodi Střelec. Nespornou výhodou seriálu je, že každý příběh má dějovou linii v trochu jiném žánru a každý si tu najde to své. Střídají se zde příběhy akční, sci-fi, dobrodružné, ale i romantické a humorné. Dospělý divák zas pochopí a ocení hlubší myšlenku a poselství, obsažené v jednotlivých příbězích. V seriálu je kladen silný důraz na přátelství, lásku, mezilidské vztahy a skutečné hodnoty. Hlavní hrdinové, ale i epizodní postavy mají bravurně propracované charaktery se všemi pozitivními i negativními lidskými vlastnostmi. Jsou zde srozumitelnou formou probírána vážná společenská témata, jako např. protiválečná a protizbrojírenská politika, touha po absolutní moci a jiné rozmary vladařů, sociální rozdíly a kastovní systém, drogová závislost, otroctví, ale i to, že svět a lidstvo nelze vnímat pouze černobíle. Proto není divu, že Dobrodruzi jsou trnem v oku kapitalistickému vedení ČT i ostatním našim TV stanicím a je tudíž 100% jisté, že reprízy se na českých ani slovenských TV už nikdy nedočkáme.:( Přestože prvních cca. 10 dílů působí celkem nudně a leckterého diváka mohou odradit, postupně se děj stává napínavější. Každý další samostatný příběh srší originalitou a nápaditostí. Z hlavních hrdinů jsou mi nejsympatičtější Sibep a Topy (nejspíš proto, že jejich charaktery považuji za nejčistší). Z vedlejších postav samostatných příběhů mě nejvíc zaujala princezna Parbara (epizody 14-19), Pinta (ep. 25-26), Mína (ep. 50) a Lily (ep. 65-67). Dobrodruzi z vesmíru jsou nadčasový seriál, pro který je i 5 * málo a rozhodně má na mnohem víc, než současných 80%. Výstižný komentář napsal uživatel Trinculo. 100%Možnost hodnocení a komentování jednotlivých epizod! ()

DuanBerry 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál jsem jako dítě žral takovým způsobem, že mi máma upletla svetr s hlavou Gerarda, do jehož postavy jsem se pravidelně vtěloval, a to podle vzoru, který jsem vykřížkoval na kostičkovaný papír. Svetr jsem pak hrdě nosil, dokud jsem z něj nevyrostl.(Jenže já jsem magor takového kalibru, že jsem nosil taky tričko s nápisem T- rex a podobně :) Prostě paráda! Scifi a ještě animák! Navíc tak trošku manga styl. Nejvíc mi utkvěla v hlavě epizoda s Orlogany, nebo jak se jmenovali. Byly to takové podivné chapadlaté bytosti se zobáky, které kosil tuším nějaký tank či co. A naši hrdinové ze Střelce se jim snažili pomoci. A pak jsem zbožňoval Sibet s tou svojí kytárkou a "pípa", aneb to, co každou chvíli vydávala, to mě dokázalo skoro rozbrečet. Strašně rád na tenhle seriál se slzou v oku vzpomínám. Dnes bych možná neustál ani jeden díl, ale zrovna tuhle příjemnou vzpomínku si hýčkám a nechci si jí nechat zkazit. Vždyť co jiného nám zbude na stará kolena než právě vzpomínky. Až se vrátím v séniu do mládí, budu se třebas vidět, jak usedám za knipl zelenkavého Střelce a letím ke hvězdám... A propós, nedávno jsem ten svetr našel, a opravdu jsem se podivoval nad tím, jaký jsem byl tehdy malý smrad :) ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Veľmi ťažko mi je hodnotiť niečo, čo je v istom ohľade úplný unikát. Neviem či sa toto dá zaradiť k anime, pretože na to je to dosť málo úchylné a málo dramatické, na druhej strane však nemôžem opomenúť fakt, že keď to šlo na OK3 tak sme na to všetci čumeli ako na ťažký hit. Príbehy troch kamarátov vesmírnych cestovateľov sú určené skôr menším divákom, na svoju dobu to však bol hit aj pre nás adolescentov. Hodnotenie je také "nízke" vzhľadom na to, že som videl hory kvalitnejších japonských animákov, tento však v časovom prvenstve nepredbehne nič. 8/10 ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Střelec celkem 9x nouzově přistál ve vodorovné poloze. (geklon)
  • Ranův věk je přímo zmíněn v 62. díle, kde slaví 45. narozeniny. V 65. díle je v TV reportáž, kde se říká: "Veliteli Trailovi je 32 let a má před sebou slibnou budoucnost." Topy na to říká: "Stejně starý a už hrdina demokratické strany." Z toho se dá usoudit, že Topymu je také 32. Gerardův věk není nikde ani naznačen, obecně se však dá usoudit, že představuje generaci dvacátníků. (geklon)
  • Dobrodruzi celkem navštívili 22 různých planet a světů. (geklon)

Reklama

Reklama