Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byla silnější než on. Láska, jež se pojmenovat netroufá… Dramatik, spisovatel, básník, estét, čelný představitel dekadence a l’art pour l’artismu. Tím vším byl Oscar Wilde, jenž bývá také někdy označován za prvního skutečně moderního muže v historii. Jeho krátký život (1854–1900) byl naplněn tolika událostmi a dramatickými zvraty, že by vydaly na několik jiných. A především byl naplněn láskou. Láskou, jež se pojmenovat netroufá, láskou, kterou tehdejší společnost neuznávala, která ji šokovala a pobuřovala. Oscar Wilde však věděl, že „kam člověka osud vede, tam musí jít“ a že „ať je nám dáno cokoli, musíme to naplnit, jinak by náš život byl jen samé ponížení.“ A on nechtěl, nemohl žít v ponížení. Proto se dokázal postavit celé společnosti, proto byl ochoten zaplatit i cenu nejvyšší… Snímek režiséra Briana Gilberta (mj. tvůrce dalšího pozoruhodného životopisného filmu „Tom a Viv“ o básníku T. S. Eliotovi) je již třetím filmem, věnovaným Wildeovi. V r. 1960 byly natočeny filmy Oscar Wilde s Robertem Morleym a Soudní procesy Oscara Wildea s Peterem Finchem v hlavní roli. V této nejnovější britské verzi se s postavou Oscara Wildea pozoruhodným způsobem vypořádal Stephen Fry, který za ni získal několik mezinárodních cen (mj. byl nominován na Zlatý glóbus). (Česká televize)

(více)

Recenze (88)

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Zdařile natočený film líčící životní strasti člověka toužícího žít v přirozenosti. Myslím, že se film zdaleka neomezuje na životopisné dílo, ale prostřednictvím hl. hrdiny v sobě nese poselství platné stejně tak na konci 19. století jako v druhé dekádě toho našeho - v boji s lidskou omezeností a hloupostí není snadné zvítězit. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Do čoho som to stúpil? Človek očakáva životopisný film o známom spisovateľovi a vzniku jeho diel, a dostane romantickú baladu o homosexuálnych chúťkach s pár gay erotickými scénami. Nechutné. Dvaja navzájom hladiaci sa a bozkávajúci muži s odhalenými zadkami - chcelo sa mi zvracať...maximálne nechutné. Nič pre normálnych, zdravých chlapov. A ešte sa to v konzervatívnom 19. storočí bralo pomaly ako normalita, ako keby sa to odohrávalo v dnešných (dekadentných) časoch. O Wildovi, ani o Fryovi som netušil, že majú túto homo-poruchu, stačilo to ale predostrieť slovne, neboli potrebné ukážky z ich spální a založiť film len o tejto stránke spisovateľovho života. Darmo bola snaha vykresliť Wilda idealizovane, so zmyslom pre ženu a rodinu. Len vďaka niektorých filmovým benefitom a dramatickému konci som nešiel v hodnotení nižšie. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Oscar Wilde v místě a čase, kdy homosexualita byla hluboce nemorálním a trestným činem, ač ženatý a již slavný a sledovaný, napochodoval na večírek a sbíral pěkné kluky jak známky a oni se o jeho zájem mohli přetrhnout. Žádné dlouhé přemlouvání a Oscar je odkládal jak fusekle do té doby, než potkal Bosieho, kterého hrál Jude Law a já chci věřit, že to, jak Jude svoji roli se vším všudy a úžasně zahrál, byla opravdu jen poctivá herecká rachota. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* Životopisný snímek o Oscaru Wildemu je kvalitně natočený a zahraný a prozrazuje o něm, že byl sice skvělý literát, ale v osobním životě byl přelétavý a jaké měl naivní představy o tom, že by mohla být tehdejší společnost tolerantní k jiným sexuálním menšinám. Hlavní herečtí představitelé své role zvládli přesvědčivě a díky nim byl tento "smutný" film dobře koukatelný. I tak film u mě dopadl jen na tři hvězdičky. Koho však zajímají historické filmy a gay tématika, tak si ho může užít. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jedna z životních rolí Stephena Frye, který tentokrát mohl těžit z postavy, jako by mu psané přímo na tělo. Pokud si totiž přečtete jeho autobiografii Moab Is My Washpot, zjistíte, že Oscara Wilda obdivuje od dětství. A pokud se podíváte na některá z jeho mnoha veřejných vystoupení, naskytne se vám pohled na muže, který, narodil-li by se od 150 let dříve, mohl být Wildovým dvojníkem. Oba pocházejí z vážených, akademicky založených rodin, oba mají obrovskou slovní zásobu a vytříbenou rétoriku, oba si zakládají na poměrně nemainstreamovém stylu oblékání, oba jsou homosexuálové, oba mají staromilsky romantický pohled na vztah mezi dvěma muži, oba si potrpí na výrazně mladší partnery, oba se v Anglii proslavili především svými literárními schopnostmi a jejich knihy se staly bestsellery. Neexistuje tedy pravděpodobně herec, který by se na Wilda hodil více; a neexistuje ani role, která by se více hodila pro Stephena Frye. Bohužel ze scénáristického a režisérského hlediska si dokážu představit film, který by z podobné látky dokázal vytěžit mnohem intenzivnější zážitek. V konečném důsledku je to ale film, který vás přímo nutí vzít si z knihovny vše, co tento známý irský spisovatel kdy napsal, a to nehledě na to, zda jste jeho díla četli stokrát anebo nikdy. Velkou zásluhu na tom má i podmanivý hlas Stephena Frye, který v průběhu celého filmu cituje ukázky Wildova díla a který z každou vyřčenou větou jasně ukazuje, proč se v Británii jím namluvené audio knihy těší obrovské oblibě veřejnosti. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • V tomto filmu dostal herec Orlando Bloom svou první filmovou roli, za kterou dostal zaplaceno 300 liber. (HappySmile)

Reklama

Reklama