Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byla silnější než on. Láska, jež se pojmenovat netroufá… Dramatik, spisovatel, básník, estét, čelný představitel dekadence a l’art pour l’artismu. Tím vším byl Oscar Wilde, jenž bývá také někdy označován za prvního skutečně moderního muže v historii. Jeho krátký život (1854–1900) byl naplněn tolika událostmi a dramatickými zvraty, že by vydaly na několik jiných. A především byl naplněn láskou. Láskou, jež se pojmenovat netroufá, láskou, kterou tehdejší společnost neuznávala, která ji šokovala a pobuřovala. Oscar Wilde však věděl, že „kam člověka osud vede, tam musí jít“ a že „ať je nám dáno cokoli, musíme to naplnit, jinak by náš život byl jen samé ponížení.“ A on nechtěl, nemohl žít v ponížení. Proto se dokázal postavit celé společnosti, proto byl ochoten zaplatit i cenu nejvyšší… Snímek režiséra Briana Gilberta (mj. tvůrce dalšího pozoruhodného životopisného filmu „Tom a Viv“ o básníku T. S. Eliotovi) je již třetím filmem, věnovaným Wildeovi. V r. 1960 byly natočeny filmy Oscar Wilde s Robertem Morleym a Soudní procesy Oscara Wildea s Peterem Finchem v hlavní roli. V této nejnovější britské verzi se s postavou Oscara Wildea pozoruhodným způsobem vypořádal Stephen Fry, který za ni získal několik mezinárodních cen (mj. byl nominován na Zlatý glóbus). (Česká televize)

(více)

Recenze (88)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Dílo Oscara Wildea mám moc ráda a od filmu jsem si slibovala mnohé – že se dozvím, jak pracoval, zda ho tvorba naplňovala, kde bral inspiraci, jak vnímal úspěch a snášel neúspěch. Smůla. Film totiž obsahuje jen jedinou informaci: že byl gay. Jakoby identita člověka spočívala výhradně v sexuální orientaci. Hlavní postava bojuje proti pokrytecké společnosti tím, že na jeho postel stojí frontu více či méně slizcí hošánci (nejnechutnější je nakadeřený Jude Law), o pauzách se Wilde občas ocitne na společenské události (aby mohl sbalit dalšího), popř. ve městě (aby mohl okukovat Orlanda Blooma), a sem tam mu nezbyde, než něco rychle hodit na papír, sklidit ovace (aby si mohl všechny ty chlapečky dovolit), a honem zpátky pod peřinu. OMG… Stephen Fry hraje skvěle, ale příběh je jen prachsprostý exemplář růžové knihovny. Být Oscarem, chodím po nocích scénáristu strašit. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Osobnost a kontroverzní život Oscara Wildea jsou jistě vděčným námětem pro film, bohužel zde tvůrci utápí slibné téma v nevzrušivé šedi bez špetky originality, které snímek staví do dlouhé řady podobných, průměrných životopisných počinů. Nedostatek invence zamrzí o to více, oč kvalitnější se tu sešlo herecké seskupení v čele s Jude Lawem a především s vynikajícím Stephenem Frayem. Jeho obsazení je velmi logické, skutečně stěží si dovedu představit herce, který by měl k charakteru slavného dramatika tak blízko. Nemyslím tím jen stejnou sexuální orientaci, ale i podobnou auru duchaplnosti a inteligence v kulturních kruzích své doby. ()

Reklama

plechulka 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem tenhle film už před časem, ale teď teprv cca hodinový dokument o OW. Některé životopisy se pouze životem inspirují, ale v tomhle bylo téměř všechno a téměř přesně - to ocení hlavně dnešní středoškoláci, kteří bohužel životopisy radši shlédnou. V ostatních komentářích se všichni dotýkají podobnosti titulní postavy - ale viděli jste fotky Bosieho - Wildeovy zkázy? Buď je to dokonalý casting nebo je J. Law dokonalý chameleon (s přispěním maskérů samozřejmě!). ()

Sabiana 

všechny recenze uživatele

Objektivně by moje hodnocení sneslo o hvězdu míň, ale Oscar Wilde je moje srdcovka, takže sto osmnáct minut jeho společnosti skrze fantasticky okouzlujícího Stephena Frye mě nutilo sledovat obrazovku se zářícíma očíčkama a zatnutýma pěstičkama. Scénář je skvělý (i když Wildeových glos mohlo být o pár víc), herecký výkon Juda Lawa odzbrojující, anglické prostředí správně anglické a obdivné pohledy mladých mužů nasměrovaných k Oscaru Wildeovi jsou tak výmluvné, že nepotřebují komentář. Pro Wildeovi obdivovatele povinnost. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Kto má Wilda rád, ocení tento poctivý a autentický prepis jeho životného príbehu. Pre ostatných, obávam sa, to bude príliš zdĺhavé a možno aj v podstate nudné spracovanie života spisovateľa, ktorý dohromady ani nič poriadneho nenapísal a známy sa stal najviac tým, že ho odsúdili za homosexuálne styky. S tým bude súvisieť aj ochota uznať neskutočné herectvo S. Frya aj J. Lawa, ktorí excelujú v každej scéne, aj vo väčšine tých, ktoré zobrazujú každodennú existenciu viktoriánskej spoločnosti. V tom je veľký klad a zároveň aj zápor filmu, ktorý je totiž pozoruhodne triezvy a umiernený, čo ma vzhľadom k dynamickosti a premenlivosti Wildovho života prekvapilo. Je totiž naozaj životopisný, nevytrháva iba extrémne situácie, na ktoré boli osudy veľkého dramatika tak bohaté, práve naopak. Ktovie čo by naň povedal sám básnik života, excentrický estét a zarytý provokatér Wilde. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • V tomto filmu dostal herec Orlando Bloom svou první filmovou roli, za kterou dostal zaplaceno 300 liber. (HappySmile)

Reklama

Reklama