Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké. Byl mladý, nesmírně talentovaný, úplně chudý a neznámý. Stejný, jako tisíce jiných nezávislých malířů v Americe. Pomaloval ulice, zdi a plechové ohrady. Jeho publikem byli nuzáci a bezdomovci, kteří měli brlohy přímo pod jeho největšími díly. Pak potkal legendárního Andy Warhola. Během jednoho roku se stal Jean-Michel Basquiat senzací celého světa. Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké… (HBO Europe)

(více)

Recenze (107)

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Biografie jednoho zajímavého chlápka o kterém jsem předtím nikdy neslyšel. Herecky je to zvládnuto perfektně, od hlavní role po spoustu hereckých hvězd ve vedlejších rolích. Vzdávají tak poctu tvořivému člověku, který se jako mnozí předním neubránil podněcovačům své představivosti. Začátek byl trošku slabší, ale pak už je to naprosto v pohodě. Že byl byl Warhol magor a vyžírka většinou všichni ví, tady se to znovu potvrzuje. Doporučuju. ()

MCZ 

všechny recenze uživatele

Žel, skvělé obsazení (Benicio Del Toro, G. Oldman, Ch. Walken a především vždy úžasný D. Bowie) ještě nedělá skvělý film. Během celého filmu jsem nezaznamenal jediný skutečně silný okamžik; jako by se snad režisér domníval, že film ze života umělce musí být zajímavý sám o sobě bez nutnosti zapojit vlastní myšlenky a nápady. Omyl. 6/10 ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Hodně jemný, citlivý a svému hrdinovi (celkem po právu) stranící biografický film, jehož předností je však i vykreslení jak specifické atmosféry osmdesátých let, tak poněkud universálnější pohled na svět umělecké smetánky. Schnabel jako výtvarník se samozřejmě nemálo soustředil na obrazovou stránku snímku a natočil tak atmosférický a malebný film. Z hereckých výkonů musím vzdvihnout zejména přesvědčivého Willema Dafoea. ()

deepend 

všechny recenze uživatele

Jean-Michel Basquiat byl docela zajímavý týpek. Přespával v papundeklové krabici v parku, maloval po zdech, po pneumatikách, kamáradil s Andym Warholem, docela rychle se proslavil, ale jeho svíčka docela rychle zhasla....Filmy o známých osobnostech bývají někdy pěkně nudné, Basquiat ovšem nepatří mezi ně. Myslím, že na tomto filmu se Schnabelovi podařilo, zachytit atmosféru New Yorku na počátku osmdesátek, je výborně obsazený, výborně zahraný a má nádherný soundtrack. Nejvíc bych ovšem chtěl vyzdvihnout Davida Bowieho v roli Andyho Warhola. V jeho scénách jsem si skoro přál, aby se ten film jmenoval ANDY WARHOL !!!! Už kvůli němu stojí tento film za shlédnutí. ()

Florfila 

všechny recenze uživatele

Debutující film neoexpresionistického malíře Juliana Schnabela vypovídá o jeho uměleckém cítění nejen pro malované plátno. Režisér si vybral téma a prostředí, které je jeho srdci blízké, tedy biografické drama nadějného malíře Jean-Michela Basquiata. Hlavní hrdinou snímku je černošský graffity writer populární zejména v 80. letech, kdy lidstvo toužilo po nové umělecké krvi. Tím se stal vedle post moderního malíře A. Warhola právě Basquiat, jehož by nikdo nedokázal ztvárnit lépe než Jeffrey Wright. Vedle něj se objevuje jeho přítel David Bowie jako Andy Warhol a své šance zde ve vedleší roli dostává také Benicio del Toro. Tedy dokonalá herecká smršť. Film mimo jiné ukazuje život a trápení umělecké scény na výsluní, vnitřní rozpolcenost a jak se mediální ohlasy mohou dotýkat lidských životů. Hlavním tématem filmu je však poukázat na to, jak jsou některé osoby, zvláště ty výjimečné, velmi křehké a jak je může i maličkost velmi ovlivnit. Je tomu tak proto, že jsou daleko vnímavější, než kdokoliv jiný. Snímek také nahlédne do křehkého přátelství mladého Basquiata a A. Warhola, jež je poznamenáváno mediálním děním a nakonec Warholovou smrtí, která znovuuvrhne Basquiata do temnoty drogové závislosti. Té nakonec v 27 letech podléhá. Divák také zaznamenává jak moc důležitá je zvuková kulisa. V Basquiatovi je někdy až dominující… Dostává nás pod povrch Jean-Michelovi kůže a stává se zároveň s obrazovým vjemem zcela nezapomenutelným zážitkem. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama