Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 2
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele ostravak30 k tomuto seriálu (7)

Kdo přežije (2000) 

Kdo přežije, byť má již mnoho sérií a mohlo by se tak zdát, že už nic zajímavého nemůže nabídnout, má jednu důležitou výhodu, proč je vlastně stále tak zajímavý. Jsou to lidé. Přestože se někteří stále do Survivor vrací, a já si myslím, že není úplně spravedlivé, aby někteří měli možnost hrát i čtyřikrát zatímco jiní museli patnáctkrát poslat přihlášku, aby byli vybráni, objevují se noví a noví soutěžící a každý má jiný charakter, jiné zkušenosti a jiné uvažování. Proto každá série přirozeně probíhá jinak a je jinak dramatická a má jiný vývoj. A nejspíš proto se asi nikdy neomrzí. Já ale vidím i další potenciál a aspekty této soutěže. Mnoho lidí, a to i těch, kteří patří mezi pasivní soutěžící u TV, totiž dožene k zamyšlení se nad tím, že teplo, voda, jídlo i pohodlí nejsou zadarmo a že to vše nemusí být nutně automatické. To, co my v domácnostech máme, na mnohých místech světa postrádají. A je zábavné sledovat i to, jak si to někteří soutěžící neuvědomují a leckteří dokonce reality show profňukají. Survivor jsem si každopádně zamiloval od prvopočátku a přestože každá série má své pro a proti a některé věci jsou k zamyšlení, původní myšlenka je skvělá a nekonečně zábavná. ()

Jižní Pacifik (2011) (S23) 

Bohužel tato série byl pro mě dost zklamání. Ozzy a Coach asi mají dost fanoušků a nejspíš jich i dost získali, ostatně jsou to velké charaktery a bojovníci, ale mám-li být upřímný, šlo spíše celkově o nudnou podívanou. Imunita se našla hned zpočátku a pak už ji nikdo nehledal, jako by ji snad ani nepotřeboval. Jeden kmen byl celkem rychle rozdrcen a neměl vůbec šanci a všechno šlo druhému kmeni docela hladce. Na Ostrově Vykoupení to taky byla hladká jízda pouhých dvou lidí. Žádné podrazy, žádné velké tahy. Od počátku byla první pětka jasná, celkově mě překvapilo snad jen složení poslední trojice, které se sice dalo čekat, ale co jsem nečekal bylo, že si všichni na zbývající dva věří. Bůh je asi všude a sleduje Kdo přežije, protože nemá nic jiného na práci a ve hře o miliony se musí hrát čestně a bez podrazů. Tak toto byly ve stručnosti hrdinové této série. Zajímavé nebo napínavé až do konce to tedy nebylo. A zvláštní mi taky přijde, kolik prostoru si Američané vybírají pro své hrdiny. Rick šel mezi posledních pět, ale za celou soutěž mluvil na kameru asi dvakrát a i Jeff se ho snad jen dvakrát nebo třikrát na něco zeptal. Zatímco jiní byli před kamerou pořád a prakticky z ní neslezli. Bohužel už po kolikáté musím konstatovat, že opět nevyhrál ten, co bych mu fandil já. ()

Jeden svět (2012) (S24) 

Reality show Kdo přežije jsem sledoval už od puberty, kdy jsme na první sérii hleděli jako na zjevení. Nicméně stylem hry a způsobem jakým probíhá, bude asi pokaždé zajímavá. Vždycky se objeví noví lidé, nové charaktery a nové taktiky. Po dlouhých letech jsem si opět pustil tuto Kdo přežije a tato série mě chytila od prvního dílu. Ne, že bych opravdu fandil všem soutěžícím, ale je pravdou, že mi jich bylo sympatických dost. Není nouze o zvraty a pak je tady Colton. Samozřejmě odvěký boj mezi muži a ženami se zde dostává na úplně jinou úroveň. Bohužel, abych byl spravedlivý, od chvíle, kdy vypadl Troy byl vítěz předem známý a trochu ostatní podezírám, že se s Kim domluvili, pokud jí to dají, že jim něco z milionu ulije. Absolutně bez boje Kim odevzdaly vítězství. To bylo mnoho dílů předem jasné. Jinak jsem se ale bavil a Jeff Probst je vynikající moderátor. ()

Filipíny (2012) (S25) 

Byla to opět zajímavá série, ale můj favorit se nedostal ani do finále, takže mám určité osobní zklamání. V předcházející sérii Jeden svět, ač opět vyhrál pro mě nesympatický člověk, soutěžící nakonec pochopili, že se jedná čistě jen o hru a uznali to. Tady mě trochu ohromila ta zášť a od Pennera dokonce až nenávist, kterou projevil hlavně před závěrečným hlasováním vůči Lise. Ale té uraženosti bylo víc. Nikdo zkrátka nepochopil, že jde čistě o hru, že sami udělali dost svých podrazů, ale hlavně, že oni by také udělali cokoli, aby mohli být na místě finalistů. Každopádně obecně řečeno v sérii Jeden svět, která této předcházela jsem viděl víc charismatických lidí a je jedno zda tzv. "hodní" nebo "zlí". Tady tato série neměla moc štěstí na silné charaktery ať už v dobrém či zlém. Naopak se mi ale líbilo rozdělení na tři kmeny, což pro mě osobně bylo originální, nevím, zda to tak už v nějaké předcházející sérii bylo, já jich zatím viděl jen pár a tou poslední byla právě Jeden svět, kde byly kmeny dva. Tahle série nebyla špatná, Filipíny byly krásné, i když hodně pršelo, ale třeba Jeden svět asi hodnotím krapánek výš. ()

Caramoan (2013) (S26) 

Přiznávám, že jsem ani zdaleka neviděl všechny série a toto je moje první, kde soutěží fanoušci a favorité. Nápad jako takový se mi líbil a ne že ne. Je to zase trochu oživení. Nicméně celý průběh byli od počátku jistí dva až tři lidé, kteří mají šanci, ti ostatní, a to ať se na mě producenti nezlobí - a oni se zlobit nebudou ani náhodou, jim to bude úplně u pr...e, byli spíše plačky a permanentní stěžovatelé, kteří buď hru a boj v ní úplně vzdali, anebo měli neustálé hysteráky, které se projevovaly různými způsoby. Tentokrát zde pobýval zvýšený počet magorů a rozpolcených existencí. Níže někdo uvedl, že někteří soutěžící dostali před kamerami plno prostoru, jiní téměř žádný. Vypůjčím si to a musím s tím souhlasit. Například Malcolm se mnohdy nedostal ke slovu vůbec. Někteří seděli před kamerou prakticky pořád. Dawn pořád jen brečela a brečela a brečela. Celkově musím říci, že jsem viděl série, kde jsem měl více sympatických osobností a více mě to bavilo, z těch posledních například Jeden svět, tihle lidé, až na výjimky, mi k srdci nepřirostli a série byla spíše plná blábolení a méně skutečného drama a napětí. ()

Krev není voda (2013) (S27) 

Mě se série líbila, měla napětí a šmrnc. A poprvé, kdy po letech zase Kdo přežije sleduju, se objevil i ostrov vykoupení, který v předcházejících sériích chyběl. Série navíc dostala skutečný říz a byla plná emocí, když se do toho zapojili rodinní příslušníci. A co bylo nejlepší, že soupeřili spolu. Opět musím říct, že si vítěz zasloužil milion, ač jsem fandil někomu jinému. A opět jsem si našel i sympatické hráče, nesympatické a padouchy. Kdo přežije neomrzí i díky těmto ojedinělým nápadům, jak běžnou hru okořenit něčím speciálním. ()

Cagayan (2014) (S28) 

Tuhle sérii můžu hodnotit kladně, byť opět nevyhrál, komu jsem fandil. Tony si pro vítězství doslova došel po hladké cestičce a nikdo se jej ani nepokusil zastavit. Rozum mi zůstává stát, že se ho nikdo za celou dobu nepokusil zradit, nebo shodit z trůnu, přičemž rozumně uvažujícímu člověku, který viděl alespoň dvě série muselo dojít, že je největší favorit. Woo je vskutku největší hlupák této soutěže. Vzít si Tonyho do finále, když tuším, že nemám šanci, ale chci uspokojit své ego, že jsem porazil silného hráče, to ve hře o milion asi nemá logiku. Imunita se hledala, bojovalo se, byly zvraty a velké tahy. Trochu mě mrzí, že imunitu už pak nikdo nehledal, když předpokládali, že ji má Tony, ale nevěděli to jistě. A také to, že mu vítězství darovali na zlatém podnose, a tuhle pravdu zpečetil právě Woo. Nikdo se nepokusil zvrátit to, co bylo předem dané. Zkrátka je to hra, ale bylo to napínavé až do konce a mělo to grády. A já poprvé viděl finále o dvou lidech. ()

Reklama

Reklama