Reklama

Reklama

Král Šumavy: Fantom temného kraje

(seriál)
  • Česko Král Šumavy (pracovní název) (více)
Trailer

VOD (1)

Série(3) / Epizody(9)

Obsahy(1)

Je jaro 1948. Ještě neodezněla radost z míru, a už se Východ i Západ bojí třetí světové války. Oba světy od sebe oddělují hluboké lesy Šumavy. V kuchyni Sboru národní bezpečnosti ve Zvonkové slouží čtyřiadvacetiletý kuchtík Josef Hasil. Divoký kluk. Stihl už zažít válku v německém pracovním lágru i jako spojka mezi partyzány. Teď touží především po zábavě, dobrodružství, volnosti. To poslední, o co se zajímá, je politika. (Voyo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

sardon 

všechny recenze uživatele

Ještě teď koukám s otevřenou pusou. Na rozdíl od těch zasvěcených jsem nečetl knižní předlohu a doufal jsem tedy, že se o Josefu Hasilovi něco dozvím, například (jak zde bylo již několikrát řečeno) o jeho motivaci začít převádět, proč se dal k SNB atd. Na tyto otázky jsem odpověď nedostal, tak jsem se alespoň dozvěděl, že to byl naivní (koupě nového motocyklu v době, kdy na něj měl asi málokdo) lehkomyslný (převádět v den své svatby přes hranice co možná nejdelší cestou) sukničkář. Co jsem se však na konci skoro 3 hodinové série nedověděl, co se s Hasilem stalo po příjezdu jeho velitele, zda byl, nebo nebyl odhalen, co se stalo s jeho parťákem zajatým Němci, ani proč se z močálu vynořivší se paní hajná za soumraku  přibelhala  na nekonající se svatbu začínající v 13 hodin. Místo přehnaného humbuku nás neznalé mohla Nova informovat, že tyto tři díly jsou jen začátkem natahované (vzhledem k množství podstatných informací mohla být stopáž poloviční) série, protože nikdo nemůže věřit, že toto byl konec. Snad mé zklamání napraví případné pokračování. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

David Ondříček patří mezi moje nejoblíbenější režiséry a i tady mě to dokázal. Od začátku jsem byl v napětí s očekávání, že tohle prostě nemůže dobře dopadnout. Na mě ta výstavba příběhu pracovala skvěle. Dobovka co má famozní atmosféru, kvalitní herecký výkony a trošku naivity v podobě chování hlavního hrdiny. Pokud se produkce Voyo bude ubírat tímto směrem, tak si s Netflixem a jeho Maestrama vytře prdel. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„LEPŠÍ ŽIVÝ NEŽ MRTVÍ. LEPŠÍ MRTVÍ, NEŽ ZA ČÁROU…“ Tak tohle klidně mohl bejt celovečerní film! Kousek naší historie, do kterýho patří i Josef Hasil, ukazuje fakt přesně tehdejší poměry v pohraničí, který odráželi politickou situaci v poválečným Československu. Jen doufám, že Ondříček přidá pokračování, protože takhle by to nemělo smysl!   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „Návrat Krále Šumavy, kterou v roce 2012 napsal David Jan Žák, číst nebudu.  2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti.  ///                 PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Tentokrát David Ondříček střelil vedle. O potřebnosti napravit reputaci skutečného hrdiny Josefa Hasila není pochyb, ale příliš se to nepovedlo. Škrobené dialogy a děj, který si více všímá soukromého života převaděče, než jeho činů na hranici. K zatčení Hasila došlo v říjnu 1948 a ne na jaře. Ten konec nekonec ještě něco znamená? ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Je to fantasticky natočené, atmosféra a napětí jsou parádní, Oskar Hes je super, ale ten konec... WTF? Kvůli tomu mi to celé nakonec přišlo jako natahovaná expozice. Vždyť to vůbec nemá žádný konec, nedává to smysl. Jestli Ondříček nedotočí zbytek Hasilova příběhu, budu považovat Krále Šumavy za zklamání roku. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v reálných lokacích, kde se pohyboval převaděč Josef Hasil zvaný Král Šumavy. (rakovnik)
  • Nákladní vůz na začátku epizody je Škoda 430 PickUp z let 1929–1932. Osobní vůz v úvodu epizody je Praga Piccolo z roku 1930. (sator)
  • Seriál měl premiéru 23. září 2022 na Mezinárodním festivalu seriálů Serial Killer v Brně. (Filip_SK)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama