Reklama

Reklama

Dívka Mattie Rossová odjíždí z rodné farmy, aby našla a pohřbila svého otce. Ten se před časem vydal do města, aby tam koupil koně. Domů se však živý nevrátil. Jeho společník Tom Chaney jej při cestě za obchodem zákeřně zastřelil a okradl. Mattie chce ve městě najít muže, který Chaneyho dopadne a zajistí, aby s ním bylo naloženo podle platných zákonů. Podaří se jí najmout zkušeného, i když poněkud svérázného Roostera Cogburna. Společně se vydávají do hor, kde se vrah nejspíše ukrývá... Western natočil zkušený hollywoodský tvůrce, režisér Henry Hathaway (Tři bengálští jezdci, Liška pouště, Na sever Aljašky, Synové Katie Elderové, Nevada Smith). Pod jeho režijním vedením Roostera Cogburna ztvárnil John Wayne, který za svůj herecký výkon získal Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem měl před očima True Grit z roku 2010. Porovnání vůbec nedopadá zle. Přestože film plyne v určitých okamžicích pomaleji, vysvětluje pár okamžiků, které jsou v nové verzi vzaty zkratkou a má konec, který mi připadne být logičtější a víc se mi líbí. Mattie výrazně méně charizmatická, čímž jsou některé okamžiky pravdivější. Též překvapivě krásná krajina. Na druhou stranu, remake bratří Coenů má zase "dokonalejší" postavy a postavičky a je realističtější, drsnější a cyničtější. Obojí za 4*. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Ja se bavil kralovsky - i kdyz ten oskar pro Johna... to by musel pri sve produkci dostavat temer kazdy druhy rok. Asi se spis bali, aby vubec nejakeho dostal a rok 1969 musel byt na nominace nejaky poslabsi. Hopera jsem vubec nepoznal a zbytek zapornaku byl takovy jalovy, ale na druhou stranu natacelo se to v dobe, kdyz uz westernu dochazel dech. Ta zenska-holka je kapitola sama pro sebe, stejne jako ne zcela klasicky konec. Pro priznice povinnost! ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

Ten film má vynikající momenty, ale přece jen příliš spoléhá na sílu westernové nostalgie, když hrdinové dlouhé minuty brázdí americké prérie a do toho vyhrávají obvyklé hudební motivy. John Wayne je vynikající a svého drsňáka si i přes pokročilý věk užívá, zejména když si strčí uzdu do úst a vyrazí na koni tryskem proti přesile padouchů s puškou v jedné ruce a s koltem ve druhé. Rytmus ale filmu chybí, snaha o komplikace vyprávění je občas dost křečovitá a skutečný padouch příběhu vlastně chybí... Chaney je moc nevýrazný, a naopak Ned Pepper v podání Roberta Duvalla sklízí všechny sympatie. Ke všemu na oba dojde až v úplném závěru a mezitím jsou vlastně úplně vedlejší, protože celá zápletka je vystavěna hlavně jako road movie s opileckým drsňákem, frajerským hezounem a přidrzlou dívčinou... Každopádně finále má Maršál vynikající, na hollywoodské poměry až překvapivě nesmlouvavé a na rozdíl od zbytku překvapivě rytmické. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Dobře odsípající podíváná, ale na své téma mi to přišlo pojáte trošku moc neseriózně. John Wayne u mě vyvolával spíš pobavení než respekt, hlavní padouch je hodně tragická, až politování hodná postavička, která většinu času neustále opakuje "Proč se mi tohle děje" a menší problém mám i s malinko odfláklou režií. Asi nejlepší Waynův moment je závěrečná jezdecká přestřelka, což je jeho jediný bad-ass moment. Pokud chcete vidět hodně zdařilý revenge wester, doporučuji POSLEDNÍ VLAK Z GUN HILL. 55% ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

V remaku byl Jeff Bridges výborný, ale to neznamená, že by John Wayne byl nějaký ořezávátko. Tohle je jeho asi nejlepší role, taky za ní dostal Oscara. Drsný opilec, trousící skvělé hlášky, který si strčí uzdu do pusy, z jedné ruky střílí koltem a ze druhé puškou. Akorát ta holka je chvílemi otravná. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Charlese Portise. (Hans.)
  • John Wayne dostal za hlavní roli Roostera Cogburna nejen Zlatý glóbus, ale také svého prvního a posledního Oscara v životě. Během své děkovací řeči prohlásil: "Kdybych to byl býval věděl, vzal bych si tu pásku přes oko už před pětatřiceti lety!" (Shaqualyck)

Související novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama