Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (307)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Lepší než veškerá má očekávání. Tohle není válečný film. Tohle je dokonalé mistrovské dílo Briana Huttona. Richard Burton jako nevyzpytatelný velitel, Clint Eastwood v roli pomocníka, který děla to, co má a ještě něco navíc, skvělé prostředí a pomalé vyprávění děje. Navíc - zamotanost nad zamotanost. Zamotanější rozuzlování jsem ještě neviděl. Délka naštěstí vůbec nevadí, příběh a atmosféra vás vtáhnou do děje, jako by jste byli jedním z aktérů a to si zaslouží za pět. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch válečných filmů, které nikdy nezestárnou. Jak poslední dobou projíždím filmy Richarda Burtona, tak mi přijde, že snad byl na vrcholu hereckých schopností celej život. Není film, kterej bych s ním viděl a kterej by se mi nelíbil. A vždycky hraje jako kdyby to nehrál. Připomíná mi Karla Högera, jak hereckým projevem, tak jeho kvalitou. I když pokud vím, tak v soukromí byli každej úplně jinej. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Ultimátně nadčasový válečný akčňák, jemuž se dá vytknout absence němčiny a nadnesený bojový skill hlavní dvojice, které nikdy nedojdou náboje ani dynamit, avšak takhle inscenačně strhující a prďáckými dějovými zvraty našlapaný průsečík hned několika populárních žánrů je naprosto ojedinělý a nádherný. Jak film plyne, nikdy nestihne nudit, jelikož systematicky přesouvá pozornost mezi jednotlivými nikoli dějovými, ale spíše předpokládanými liniemi výpravy - počítá se s tím, že divák si vytváří hned od úvodního seznámení s misí očekávání, podle nichž se snímek "musí" vyvíjet. Film tenhle předpoklad v průběhu sice naplňuje, ale promyšlenou distribucí informací ho zároveň zpochybňuje a přináší otazníky, které vedou k neodhadnutelnému vývoji identit a vedle epických akčních sekvencí se buduje paralelně špionážní příběh, jenž následně zcela obrací motivace postav a jejich účasti ve válečném podniku, v nějž se závěr snímku opět překlápí. Scénář je tak promyšlený, že řada scén z první poloviny začne dávat smysl až po klíčovém odhalení, čímž se dotváří inteligentní využití špionážních tradic, které procházely celým filmem, jenže zpočátku v podstatě neviditelně, formujíce divákovu vnucovanou představu o podobě fabule, posléze velmi explicitně (skvělá scéna u krbu) a nakonec jako dozvuk v akčním závěru, kdy musí hrdinové s nabytými informacemi prchnout z nepřátelského území. ___ A kdyby někomu nestačilo natolik rafinované vyprávění, může se spolehnout ještě na vynikající herce a prvotřídní režii, která servíruje jeden nápaditý roller-coaster za druhým (s vrcholem v podobě legendární adrenalinové scény na lanovkách). Jeden z nejdůležitějších inspiračních zdrojů seriózní filmové akce, který až na pár trochu úsměvných momentů nezestárnul ani o minutku... 95% ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Neskutečná pitomina plná neprůstřelných amíckých špiónů s nekonečnými zásobníky, netrefujících se Němců a celkově nevěrohodných situací vůbec. Válka jako dobrodružství pro pár správných hrdinů. Kdovíproč vlastně trvala šest let, když tahle skvadra azura by popadla Hitlera za kšandy a dovlekla by ho na zádech až před Eisenhowera a ještě přitom dvěma granáty zlikvidovala jeho SS pancéřovou divizi. Válčit Němci takhle, bylo za tejden po válce. Další z filmů, jehož proslavenost je mi skutečnou záhadou. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Perfektní podívaná. Prý je to natočeno dle skuteč.události, která se odehrála jenom s jinou osobou, t.j. osvobození Duceho Mussolliniho elitním komandem Otty SKORZENÉHO. Tedy opačný sled. Němci osvobodili osobu z britského zajetí. No ať to bylo jak chtělo, je to výborný film a těch 40 let mu na napětí vůbec neubralo. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Když Kastner vybíral obsazení pro hlavní role, jako první se na jeho seznamu objevil Richard Burton. (ClintEastwood)
  • Film inšpiroval britskú kapelu Iron Maiden, ktorá zložila rovnomennú pieseň. (firewind)
  • Cílem letu George Carnabyho (Robert Beatty) měl být ostrov Kréta, kde se měl setkat se sovětskými protějšky a připravovat otevření druhé fronty. To však nebylo ve skutečnosti možné, neboť Kréta byla od jara roku 1941 až téměř do konce války v rukou Němců. (vangobseck)

Reklama

Reklama