Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)

Obsahy(1)

Sir Charles Baskerville nie je len tak niekto. A má dobrého priateľa, detektíva Sherlocka Holmesa. Charles má zvláštne postavenie v rodine anavyše jeho usadlosť sužuje krvilačný pes, ktorý v bažináchj číha na tie správne obete... (oficiální text distributora)

Recenze (95)

Nut 

všechny recenze uživatele

Při tak často zpracovávaném příběhu se člověk neubrání srovnávání i těch nejmenších detailů. Tak předně I. Richardson se na můj vkus moc často směje (SH se přece smál velmi zřídka a vždy to znamenalo něčí konec:), za druhé Watson je sice trochu nechápavý, ale není slaboduchý, Holmes coby cikán je docela vtipný, ale na druhou stranu tím Watsonovo pátrání ztrácí přízrak "muže na skalisku, o kterém nevíme, zda je náš přítel nebo nepřítel," pak mi docela vadí postava dr. Mortimera. Hm, tak to vypadá, že mi nesedí téměř všechny postavy. Shrnuto, podtrženo, pokud bych neznala příběh, tak jde o zdařilou a zábavnou podívanou, ale takhle nemůžu jít přes *** ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší adaptace jedné z nejslavnějších detektivek na světě, našimi televizemi bůhvíproč opomíjená (o distributorech nemluvě). Navíc s Doylem v jedné z hlavních rolí. :) Ve filmových zpracováních Psa baskervillského jsou rozhodující dva faktory: Sherlock Holmes a Pes. Holmes musí být gentleman i výstředník, a Pes musí být reálný i děsivý – a oba musí budit bezvýhradný respekt. Nelehký úkol, ale v tomto případě splněn. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tento príbeh ma celkom zaujal a Sherlocka mám rád, lenže aj keď je tu fajn hmlistá atmosféra anglických močiarov a celkom fajn Holmes a Watson, nebavilo ma to toľko ako som čakal. Je to proste TV film a s 80tých rokoch. Nič proti týmto rokom nemám, pretože väčšia mojich obľúbených filmov je s tohoto obdobia, ale prišlo mi to dosť nezáživne, malo hororové a skoro vôbec nie napínavé. Aj keď uznávam, že zaujímavé, minimálne príbehom, to bolo. 65% - 3* ()

Bobek15 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptácia Psa Baskervisllského, ktorá ďaleko preshauje rámec a štandardy bežného televízneho filmu. Film sa, až na zopár detailov, verne drží predlohy. Zachováva vývoj udalostí, postavy, častokrát aj mnohé repliky. Zahŕňa všetko podstatné, nepotrebuje vynechávať. Dokazuje, že sa ten príbeh dá celý elegantne zhutniť do jedného filmu, a pritom s veľmi uspokojivou stopážou. Natáčané v pekných exteriéroch, a vo velľmi prirodzene a živo vyzerajúcich interiéroch (na rozdiel od nepodarenej a lacno pôsobiacej verzii filmu z roku 1959). Pravdepodobne mnoho scén z bažín bolo natočených v štúdiách, no neublížilo im to. Vyzerajú realisticky, a spolu s tou hmlou a výbornou hudbou sú veľmi atmosferické a dramatické. FIlm poteší nielen fanúšikov, ale aj ľudí neznalých predlohy, ktorí majú výhodu, že príbeh a rozuzlenie nepoznajú, pretože film, tak ako kniha, sa veľmi dobre hrá s napätím, zamotávaním, a postupným odhaľovaním skutočností. Ak sa rozhodujete, ktorú z filmových adaptácií Psa Baskervillského si vybrať, tak jednoznačne odporúčam túto! ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Lidi, tohle je bomba! Tohle zpracování Psa baskervillského je tím vůbec nejlepším zpracováním tohoto románu, jestli to vůbec není ten nejlepší filmový Holmes vůbec! Ian Richardson JE opravdu Holmes, Watson Donalda Churchilla je skvěle zahrán a nedělají z něj debila a celý film má naprosto neopakovatelnou, sugestivní atmosféru. I další role jsou skvěle obsazené - Brian Blessed, Glynis Barber a Martin Shaw excelují. Ze psa jde děs a finále je nezapomenutelné. Atmosféra je opravdu skutečně temná, atmosféra venkova úžasně zachycená, dobrá je i hudba a prostředí sídla Baskervillů. A hodně nad má očekávání se povedl i dabing s Dalimilem Klapkou. Nejlepší ¨zpracování tohoto románu a jeden z nejlepších představitelů Sherlocka. Ian Richardson dost překvapil, stejně jako celičký film. Za mě rozhodně 100%. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Snímek soutěžil na Mezinárodním filmovém festivalu Fantasporto o hlavní cenu v kategorii nejlepší film. (Terva)
  • Snímek je natočen na motivy stejnojmenného románu Arthura Conana Doyla. (Terva)
  • Ian Richardson si kromě slavného detektiva zahrál i jeho reálný předobraz. Postava Sherlocka Holmese je inspirována učitelem Arthura Conana Doylea, doktorem Jeremy Bellem. Ten Doylea inspiroval svými brilantními dedukcemi, inteligencí a občasnou výpomocí policii. V pětidílné minisérii Vražedná místa si právě porstavu Dr. Bella zahrál představitel Holmese z tohoto filmu, Ian Richardson (Wishkah)

Reklama

Reklama