Reklama

Reklama

Život je krásný

  • USA It's a Wonderful Life (více)
Trailer
Drama / Fantasy / Rodinný / Romantický
USA, 1946, 130 min

Režie:

Frank Capra

Hrají:

James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers, Beulah Bondi, Frank Faylen, Ward Bond, Gloria Grahame, H.B. Warner (více)
(další profese)

Nikdo není na světě zbytečný. Klasický vánoční příběh režiséra Franka CapryJamesem Stewartem v hlavní roli. Jestli existuje opravdu klasický vánoční filmový příběh, tak je to určitě Caprův Život je krásný, který měl svoji premiéru o Vánocích roku 1946. Byl to Caprův první snímek, natočený po druhé světové válce, kterou trávil jako dokumentarista (známá série Zač jsme bojovali), a známý tvůrce v něm chtěl apelovat na dobrou stránku komplikované lidské povahy. V době své premiéry se Život je krásný dočkal velmi smíšeného přijetí odbornou kritikou a rovněž tak vlažného diváckého zájmu (po prvním uvedení v kinech byl stále prodělečný). Byl sice nominován na pět Oscarů (nejlepší film, režie, herec v hlavní roli – J. Stewart, střih a zvuk), ale žádného nezískal v těžké konkurenci jiného klasického díla, Wylerových Nejlepších let našeho života. Caprovi se ani dalšími filmy nikdy nepodařilo navázat na skvělé úspěchy ve třicátých letech. Zlom přišel v roce 1974, kdy vinou nepozorného úředníka nebyl obnoven copyright filmu a ten přešel do veřejného vlastnictví (public domain). Jakákoli televizní stanice, která měla k dispozici vysílací kopii, ho mohla hrát zadarmo, kolikrát se jí zalíbilo. Díky častému hraní na obrazovce se také tento snímek stal tím, čím je dnes – opravdovou filmovou klasikou. Caprův sen o tom, že tohle bude jeho nejlepší film, se po letech naplnil. Vlastní příběh George Baileyho (vynikající James Stewart), který se dostane do těžké životní deprese, z níž ho dostane anděl druhé kategorie Clarence, vznikal poněkud kuriózním způsobem. Když Philip Van Doren Stern, autor krátké povídky Největší dar, nemohl najít žádný časopis, který by ji publikoval, poslal ji jako vánoční pohlednici svým přátelům. Díky kladnému ohlasu se dočkala nejen zveřejnění ale i prodeje filmových práv společnosti RKO, která její zfilmování nabídla Franku Caprovi. Natáčelo se na filmovém ranči RKO v kalifornském Encinu, kde bylo na ploše čtyřech akrů postaveno fiktivní severoamerické městečko Bedford Falls. Vzhledem k tomu, že mimořádnou úlohu ve filmu hraje sníh, který v Kalifornii existuje jen na vrcholcích hor, bylo nutné použití umělého sněhu. Do té doby používané obílené ovesné vločky byly dost hlučné, což by vylučovalo použití kontaktního zvuku, na němž Capra trval. Proto přišli specialisté z trikového oddělení RKO s náhražkou, tvořenou foamitem (chemická směs z hasicích přístrojů), mýdlem a vodou, a za tento nápad byli oceněni zvláštním technickým Oscarem. Vedle Jamese Stewarta se ve filmu objevují další skvělí herci – Donna Reedová (jeho žena Mary), Lionel Barrymore (zlý pan Potter), Thomas Mitchell (popletený strýček Billy) a Henry Travers (Clarence). (Česká televize)

(více)

Recenze (448)

jasanka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem si "schovávala" dlouho - na období Vánoc. Všude jsem četla, že je to nejlepší vánoční příběh. Z pohledu tohoto žánru bych musela dát maximálně 1*, protože vánoční atmosféra téměř žádná, a pokud ano, tak až v poslední cca půl hodině. Pokud se chcete naladit na Vánoce, tak raději sáhněte po něčem jiném. Kdybych ale od tohoto opustila, tak by hodnocení bylo 4*. Myšlenka "jak by to tu vypadalo, kdybych se nenarodil" je docela pozitivní, a když se nad svým životem člověk zamyslí, snad zjistí, že to až tak hrozné není. A hlavně je tu krásně vidět, jak jedna (i na první pohled bezvýznamná věc) ovlivňuje spousty dalších; zkrátka má oblíbená teorie motýlích křídel. No a ten konec... nádhera :) ()

ASSBURGER 

všechny recenze uživatele

Hned na začiatku som vedel že tento príbeh bude mať famózne zakončenie,a aj to tak bolo. Proste začiatok perfektný a koniec ani nehovorím. Jednoznačne je dejovo dosť známy a ľahko zapamätateľný,proste James Stewart je niečo ako amulet ktorý dodá filmu šmrnc,síce som od neho videl len dva filmy (Okno do dvora a tento skvost),ale aj tak dokážem povedať že je vynikajúcim hercom. Taký zdrcujúci slzami prevládajúci film som už dlho nevidel,má moje veľké uznanie,keby bolo na mne tak predsa aspoň jedného oscara by si zaslúžil,ale čo už,základom je to že som mal dobrý pocit ked som ho dopozeral cítil som sa ako keby 1 cm vedľa mňa preletel vlak mal som pocit ako pri iných famóznych filmoch,zostal som asi minútu sedieť a nič nerobiť.5/5. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Pohádka, jež jako by vypadla z Dickensovy Vánoční koledy, je k Vánocům možná přece jen trochu smutná a k reálnému poučení možná příliš naivní, přesto velmi nevšední a kouzelná, takže stojí za vidění. A kdo ví, třeba přinese zázrak, jež Vám vhrne slzy do očí. ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Jeden z nemnoha feels good filmů, které zaručeně pohladí po duši a i přes svou přemíru naivity otupí hrany snad každého cynika. Za starých časů moc dobře věděli, jak to správně podat, aby to nesklouzávalo k sladkobolné kýčovitosti, ze které je člověku až stydno. Příběh pojednává a strážních andělech, životních touhách a snech, kterých se někdy člověk musí vzdát a naopak obětovat něco ze sebe. Herecké obsazení byla trefa do černého: perfektní J. Stewart, Donna Reed je k zulíbání a i odporný hajzloid v podobě L. Barrymora zasluhuje uznání. Život je krásný je zkrátka nádherná (vánoční) pohádka, akorát v jiném, originálním balení s výborným koncem a pravdivým přesahem. Kolorovaná verze byla již jen takovým ozdobným bonbónkem. P.S. V mém osobním žebříčku nejpozitivnějších filmových konců obsadil tento film druhé místo, hned za Survive Style 5+. ()

Rokle 

všechny recenze uživatele

Nádherná ukázka toho, že i když si občas myslíme, že jsme v životě zbyteční a bylo by všem lépe bez nás, není to tak zcela pravda. Život je samozřejmě tvrdý a neúprosný, ale pokud budu někdy v budoucnu v depresích a řeknu si, proč tu vůbec jsem, vzpomenu si na George Baileyho a vím, že mi bude ihned líp. ()

Huguette 

všechny recenze uživatele

Bohužel, po tom, jaký věhlas tento film má, jsem čekala něco jiného, než pohádkový příběh. Když ale překonám toto zklamání a uvědomím si, kdy Frank Capra tento snímek točil, musím uznat, že chápu, proč má takovou cenu. Lionela Barrymorea mám celkem ráda a tady byl roztomile zlý, jaksi "scroogovitý" pán. Nu a pak je tu James Stewart...asi mi bude chvíli trvat, abych si tohoto herce oblíbila, jako osoba mě ruší, nemohu se přenést přes jeho - omlouvám se fanouškům - hloupoučký, prázdný výraz v obličeji. Ale objektivně musím tomuto filmu jeho kvality uznat, i když subjektivně mě naivita příběhu trochu vytáčela. ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Přirovnání k Dickensově Vánoční koledě, což je použito hned v několika zdejších komentářích, je asi nejvýstižnější. Místo zlého držgrešle se otevírají oči dobrákovi co ztratil naději. S jeho životem se divák seznamuje tři čtvrtě filmu. I když každý okamžik filmu považuji za velmi cenný a zajímavý (především díky herectví J.Stewarta a feelingu starých amerických filmů), z hlediska spádu filmu a jeho vyznění se mi zdá tento čas přemrštěný a film tak trochu roztahovaný. Závěrečný happy end bych naopak nezazlíval. Žádný jiný konec by nebyl tak působivý. Jak čtu tak nejsem jediný, komu chybělo to že zlo nebylo po zásluze potrestáno. ()

JankaJBLK 

všechny recenze uživatele

Tento film snáď nemal žiadny zápor:) Môžem hovoriť iba o samých kladoch, bol vianočný ( a keďže už pomalinky aj u nás klopú na dvere, a ja sa neskutočne tešííím ako malé dieťa, keďže ja Vianoce zbožňujem), a tento príbeh bol veľmi pekný, aspoň vidieť že ešte stále existujú dobrí ľudia, ale rozčuľoval ma tam ten starý chlap, ktorý ukradol tie peniaze...dúfala som, že mu na to prídu a že ho potrestajú:) Ale v živote je to tiež dosť často tak že to zlo sa dosť často ľuďom prepečie:) Ale čo už...život je už raz taký:) "Na to, aby sme vedeli čo je dobro, musí existovať aj zlo"....:) ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Žánrově pestrá podívaná, která v mnohém věrohodně reflektuje sociální poměry v americké společnosti první poloviny 20. století. Jistě, Frank Capra umně zachytil stěžejní myšlenku, že ten kdo žije pro ostatní, tak v případě nouze, lidé přicházejí za ním. Film působí nanicovatým dojmem svým zaměřením na otázku peněz a jejich roli v celospolečenském fungování. Označení tohoto filmu jako klasické dílo světové kinematografie je sice trefné, ale při mém hodnocení, bohužel ambice předčily skutečný dojem, který naráží na pomalejší spád děje, než je u takového výpravného snímku potřeba. Ani pomyslná katarze hlavní postavy, kdy se charakterní George Bailey (James Stewart) střetne se svým AS2, což zapříčiní jeho proměnu nemá dostatečnou sílu pozvednout kvalitu. Forma s přihlédnutím na rok vzniku je standardní, kdy studiové kulisy nenabízejí, kdo ví jak atraktivní přehlídku domů a interiérů, přičemž do sebe nezapadá ani kontrast zimní atmosféry/letních veder panujících v reálné, čase. S těmito předpoklady nezmůže sebelepší obsah, protože ústřední téma zachycení života reprezentanta střední třídy z perspektivy v období Velké hospodářské krize a následně 2. světové války nemá dostatečný náboj. Ano, lze vyvodit pár příkladů zajímavých myšlenek, ale pořád je to málo na lepší hodnocení. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Prekrásny film s témou a so scenárom, ktorý bude navždy aktuálny. Výnimočné herecké výkony a dokonalá réžia. Keď nebudeme mať istotu, že ako sa rozhodnúť na križovatkách Života, tak stačí si spomenúť na tento film. Ja s týmto filmom želám užívateľom CSFD databáze krásne a pokojné Vianoce a to najlepšie do Nového roku!!!! PF 2015 Osobné hodnotenie: 100% (*****) ()

Doomedx 

všechny recenze uživatele

Sice trochou zdlouhavý, ale krásný film, který člověka pohladí po duši. Určitě v sobě má nějaké chyby, ale jde o to poslaní dokázat, že každý lidský život má hodnotu. "Each man's life touches so many other lives. When he isn't around he leaves an awful hole, doesn't he?" 90% ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Pán si jede to svý"pro dobrotu na žebrotu",pak mu epesně bouchnou kachle a musí ho z toho dostávat nebesa a kámoší.Skvostně odporný hlavní kapitalistický padouch! ()

Volpe 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem objevil náhodou před třemi lety a od té doby patří k mým nejoblíbenějším. Sledujeme osudy George Baileyho od útlého mládí až do chvíle, kdy zvažuje důležité rozhodnutí.Už samotný název filmu vyznívá lehce ironicky. Navenek tvářící se jako typická idylická vánoční komedie, je ve skutečnosti docela depresivní náhled do duše člověka, který pro dobro druhých věnuje podstatnou část svého života. Ironický názor na ideál, že pokud chcete být opravdu dobrý člověk, nezbývá nic jiného než se obětovat pro ostatní. Dokonale vykonstruovaný svět amerického maloměsta. Do hloubky propracovaná hlavní postava ve svých kladech i záporech, citelně zasazený její vliv na ostatní, propracované vedlejší charaktery, ať už důležité nebo jen epizodické a to celé uzavřené v až "pohádkovém" rámu. A přesto žádné z těchto vážných témat nekazí jeho motivační charakter.Komplexní a nadčasové filmové dílo. ()

Trešlson 

všechny recenze uživatele

Jedna z klasik světové kinematografie dohnána a jen se divím, že film s tak krásným vánočním poselstvím nehraje v našich televizích každý rok. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Americký vánoční snímek s předpoklady pro nejlepší film všech dob, který se v USA stal sváteční klasikou. Příběh muže potřebující nějaké to kouzlo zjevení a božské magie, aby se mohl tváří v tvář postavit nepřízni svého osudu, i přes počáteční nepřízeň diváckého zájmu v kinech uzrál a naopak se po letech stal vyhledávaným. A to i přesto, že je plný nejrůznějších klišé. Svým způsobem se jedná o společensky kritické melodrama, obohacené pohádkovými prvky, které se, svým zaměřením na danou problematiku, stalo doslova nadčasovým. Ony pohádkové prvky jsou na čtyřicátá léta jiná, než si současník může představovat, a tak buď mohou vypadat neotřele, nebo jsou již tak nevýrazné, že si jich takřka ani nelze všimnout. Máme tu osud nějakého George Baieyho a tak nějak druhořadého andělíčka strážníčka Clarence, který se má právě vlivem pomoci Georgemu zasloužit křídla, aby se již konečně mohl stát andělem plnohodnotným. Jenomže nic není tak jednoduché, jak by mohlo vypadat. Každopádně, dokáže si někdo představit svůj svět, kdyby nežil? Georgemu se taková příležitost naskytne a bude z toho hodně překvapený. Scénář vznikl na základě povídky Philipa van Doren Sterna, která byla původně několika vydavateli odmítnuta. I takové paradoxy se naskytly. Vliv na povídce měla slavná ´Vánoční koleda´ od Charlese Dickense, což právě upoutalo pozornost filmařů. Z povídky vznikl snímek přesahující dvě hodiny kupodivu nemající jediného hluchého místa. Jak už to také u takovýchto snímků bývá, o životní moudra a nejrůznější osudové kratochvíle k zamyšlení ani tady není nouze. Snímek byl ve své době komerčním propadákem a nikdy nebyl zamýšlen jako vánoční film. I stalo se a postarali se o to samotné televize. James Stewart ve skvělé formě a tak úžasný život  jeho postavy poučí, navnadí i pobaví. ()

Související novinky

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

16.06.2022

Slavnostní zahájení 48. Letní filmové školy proběhne již tradičně v sobotu, festival ale své brány otevře už v pátek. Celosvětově první veřejnou projekci dokumentu o Michaelu Kocábovi uvedou jeho… (více)

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama