Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1787 se z anglického přístavu Portsmouth vydala na dlouhou plavbu loď, jejíž jméno vešlo do dějin – Bounty. Její kapitán William Bligh (T. Howard) byl pověřen Britskou admiralitou odplout na Tahiti, tam naložit sazenice chlebovníku a převézt je do Karibiku, kde měly posloužit jako zdroj levné potravy pro černé otroky. Pokus zkrátit si cestu okolo Hornova mysu se nevydařil a po vysilující několikaměsíční plavbě tradiční trasou okolo mysu Dobré naděje loď dorazila na rajský ostrov Tahiti, aby se po naložení sazenic znovu vydala na dlouhou pouť. 28. dubna 1789 se část posádky pod vedením prvního důstojníka Fletchera Christiana (M. Brando) vzbouřila a nenáviděného Bligha a jeho stoupence vysadila do člunu na otevřené moře. Bounty se pak obrátila směrem k Tahiti, kde naložila zásoby a domorodé ženy. Vzbouřencům bylo jasné, že se nemohou nikdy vrátit do Anglie. Při hledání vhodného útočiště narazili na ostrov Pitcairn, který v té době nebyl zakreslen v mapách. Jejich potomci na ostrově žijí dodnes...Tato událost byla mnohokrát zpracována v literatuře, ve filmu, a dokonce jako muzikál. Výpravnou verzi z roku 1962 režíroval hollywoodský veterán Lewis Milestone (1895–1980) jako poslední snímek své kariéry. Do role Christiana obsadil jednu z tehdejších největších hereckých hvězd Marlona Branda (s nímž se často při natáčení dostával do sporů, což ho později vedlo ke známému výroku, že snímek by se spíš měl jmenovat „Vzpoura Marlona Branda"), a do úlohy Bligha významného anglického charakterního herce Trevora Howarda. Pro potřeby filmu byla v kanadských loděnicích v Lunenburgu postavena podle plánů z Muzea Britské admirality věrná replika trojstěžníku Bounty, dlouhá 36 metrů (téměř o 10 metrů delší než původní loď z důvodu větší pohyblivosti kamer při natáčení). Bylo to poprvé, kdy se pro potřeby filmařů postavila celá loď (obvykle se upravovala už existující plavidla) a její stavba pohltila 750 000 z tehdy rozmařilého rozpočtu 6 milionů dolarů. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nesmírně krásná romanticko dobrodružná klasika, místami poutavě dojemná nakonec ale i podle všech předpokladů smutná. Klasika která se prostě nikdy neokouká, a to i přes svou téměř tříhodinovou stopáž, někdy však trochu rozveklou a utahanou. Tenkrát prý neúspěch studia MGM, nicméně dnes má tento film stále co říct. Dokonce ho řadím ještě výš než Bounty z roku 1984 s Melem Gibsonem a Anthonym Hopkinsem, tu první verzi s 35' v hlavní roli s Charlesem Laughtonem a Clarkem Gablem, jsem bohužel neviděl, ale prý se jedná údajně o úplně nejlepší Bounty jaká kdy byla zfilmována. Klasický historicky doložený příběh z roku 1789, zaujme jednak zdařilými hereckými výkony v hlavních i vedlejších rolích, samotným příběhem, bravurní Surteesovou kamerou a zejména působivým zachycením života na lodi a mezi domorodci v krásné přírodě uprostřed tahitských ostrovů. Co se týče samotných hereckých výkonů, tak nekompromisní brutální a tyranský kapitán Bligh (Trevor Howard), byl tak trochu zastíněn vynikajícím podáním uhrančivého rebela Marlona Branda v roli důstojníka Fletchera Christiana, který byl po většinu celého filmu více v popředí, všeho důležitého a podstatného dění a zcela evidentně tak byl první dominující hvězdou snímku. Ještě jsem někde vyčetl že natáčení bylo kolikrát přerušeno pro chybná rozhodnutí producentů a také často pro náladovost hlavního představitele, který si získal pověst herce ohrožujícího hladký chod natáčení. Ale co naplat, byla to hvězda, která si mohla dovolit ze své pozice lecco, a prostě už tenkrát trpěla svými hvězdnými manýry, to je stále stejné a nic se natom nemění. Trochu mi zde ale chyběl, nějaký závěrečný psaný titulek o tom co bylo dál, a co se nakonec stalo s revoltujícími vzbouřenci..Alespoň pro neznalé diváky by to bylo veliké plus. Tuším že verze z 84' ho zde měla.. ()

conery1 

všechny recenze uživatele

Filmová delikatesa. Chcel som vidieť Branda na vrchole filmovej kariery. Nebol ozdobou tohoto filmu, film ako taký je ozdobou. Všetci herci sú skvelí, výprava fantastická, spracovanie bezchybné, scenár bez hluchého miesta. Že vraj dlhý film. Skončil, ani som sa nenazdal. Podľa môjho názoru ešte aspoň 30 min. Neodpustím si jeden príbeh. Za Ježišom prišiel veľmi bohatý muž a opýtal sa, ako sa dostane do božieho kráľovstva." Vzdaj sa všetkého bohatstva a pomáhaj chudobným " znela odpoveď. Boháč sklonil hlavu a odišiel. Nedokázal žiť bez svojho majetku. Dôstojník Fletcher Christian hlavu nesklonil. ()

Reklama

adams89 

všechny recenze uživatele

Příběh o nejslavnější námořní vzpouře jsem si zamiloval už v dětství. Nabízí se srovnání této velkolepě natočené verze s o dvacet let mladším filmem s Hopkinsem a Gibsonem. Velkofilm z roku 1962 je opravdu bohatý na kvalitní výpravu, hudbu a silné herecké tváře. Marlon Brando a Trevor Howard vytvořili opravdu věrohodné protipóly a že se během natáčení nesnášeli, to je ve filmu skoro patrné. Ovšem co se týče historických faktů, Vzpoura na Bounty není nic víc než dobrodružná pohádka. O celou událost jsem se zabýval a jako historik prostě být spokojený nemůžu. Závěr je navíc typickou ukázkou hollywoodské idealizace z 60. let. I s pár výhradami je to však bravurně natočený dobrodružný film. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný historický veľkofilm, ktorému som sa pomerne dlho vyhýbal, i napriek tomu, že si tu zahral môj obľúbenec Marlon Brando, v úlohe dôstojníka Fletchera Christiana, ktorý začne mať po čase plné zuby kapitána Williama Bligha, pričom na spiatočnej ceste plachetnice BOUNTY, keď si užívali v „RAJI na ZEMI” ( TAHITI ), tam ale boli na expedícii, ktorou by nakŕmili národ, k niečomu sa vlastne už dlho schyľovalo, kvôli abnormálnemu správaniu kapitána, a jeho extra krutých trestných praktík na námorníkoch plachetnice, po niekoľkých očividných indícii, zo strany posádky, rozpúta dôstojník veľkú VZBURU, čím prevezme vedenie, zbaví sa tým pádom kapitána a ďalších, ktorým nevoňalo to, čo sa odohralo, ponechajú ich na menšom plavidle so zásobami, a oni zatiaľ mieria do neutrálnych vôd, kde by sa chceli ukryť na ostrove, lebo očakávajú, že bude na nich usporiadaný HON... Raz Christian navrhne, aby sa vrátili do Anglicka, odkiaľ pôvodne takmer na konci 18. storočia vyplávali, že by vysvetlili, čo sa vlastne stalo... Bohužiaľ, ako to tak býva, niektorým vzbúrencom sa táto IDEA nepáči, čiže radikálne skomplikujú túto myšlienku, s rozhodnutím, ktoré zničí predstaviteľa, čo ich de - facto vykúpil z osídiel „pekla na mori” . Pravdupovediac, obával som sa asi najviac troj - hodinového trvania snímku, v ktorom sú najlepšie pasáže na začiatku, keď idú na MISIU, to je prvá tretina snímku, druhou tretinou by som nazval : POBYT v RAJI, vtedy trošku ubrali na plyne, no musím podotknúť, že tu vznikli fascinujúce zábery... A posledná tretina sa zaoberá náladami a myšlienkami, čo bude s dezertérmi... Vôbec, už po niekoľkých minútach z úvodu filmu, som sa prestával stresovať dĺžkou, pretože to už jaksi patrí do klasického výpravného veľkofilmu, z čias minulých. ( Smola spočívala v tom, že Bounty mali veľmi ťažkého konkurenta, prečo nakoniec neuspeli na odovzdávaní OSCAROV ). Je tu Brando, zručne mu sekunduje Howard, ktorý sa Pánovi HERCOVI dosť vyrovnáva, ale keď sa na scéne objaví Marlon, s jeho britským akcentom, tak zvyškovú pozornosť na seba strháva práve On. Zahrali si tu napríklad Rich Harris, Gordon Jackson, Hugh Griffith, či trebárs TARITA, pekná tahiťanka, s ktorou mal SAMEC pletky. Obsadenie je na veľmi dobrej úrovni. Kamera Roberta Surteesa je naprosto fascinujúca, spektakulárna, ohromujúca, patrí medzi mojich obľúbených pracovníkov za kamerou. Špičková panoramatická optika, ako hrom ! Zbytočne sa viac rozpisovať, mne film perfektne sadol, ale plné, päť hviezdičkové hodnotenie neudelím, lebo som si všímal pár nedostatkov... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemám v úmysle zaoberať sa tým, nakoľko sa Milestonova verzia Vzbury na Bounty zhoduje s historickou skutočnosťou. Videl som po 50 rokoch jej filmové spracovanie a som spokojný. Zaujalo ma zobrazenie pomerov na lodi britského námorníctva v 18. storočí, nutnosť hierarchickej štruktúry a železnej disciplíny vynucovanej aj tvrdými telesnými trestami. Celému filmu dominovala postava Fletchera Christiana stvárnená Marlonom Brandom v jeho najlepšom období. Naopak folkloristicky poňatý pobyt námorníkov na Tahiti ubral filmu v mojom hodnotení jednu hviezdičku. Potešilo ma aj niekoľko známych hercov vo vedľajších úlohách Richardom Harrisom počnúc a trebárs Gordonom "Cowley" Jacksonom končiac. Vôbec neľutujem, že som tento film videl, i keď záujem pozrieť si ďalšie filmovém verzie u mňa absentuje. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Milestone vzpomínal, jak jej Brando během natáčení občas zcela ignoroval a sám poučoval kameramana (a dával mu gesty najevo) kdy má točit a kdy ne... (džanik)
  • Marlon Brando dostal za účinkování ve snímku honorář ve výši 1,25 milionu amerických dolarů a byl tak vůbec první herec, který prolomil hranici 1 milionu. (Zeebonk)

Reklama

Reklama