Reklama

Reklama

Chtěli jenom dobrou práci. A skončili v temném lese.
Zkušený televizní producent Gunnar připravuje drsnou reality show a potřebuje sehraný filmařský tým. Proto zorganizuje svérázný team building a odjíždí se čtveřicí vybraných kandidátů do divočiny, kde mají dokázat totéž, co čeká účastníky připravovaného pořadu. Vydržet v hlubokých lesích bez jídla a odkázáni jen sami na sebe čtyři dny. V neznámém prostředí se pod vedením autoritářského Gunnara začnou dít podivné věci. Když skupina objeví na břehu jezera opuštěný stan, skryté konflikty propukají naplno. Je to, co se odehrává, jen rafinovanou hrou, nebo se v lesích opravdu skrývá něco smrtelně nebezpečného?
Snímek režiséra Pala Oieho vyniká skvěle gradovanou atmosférou všudypřítomného ohrožení a narůstající hrůzy, k jejímuž navození nepotřebuje téměř žádnou krev, zato skvěle využívá drsné severské přírody. Film bývá srovnáván s prvními počiny Sama Raimiho nebo slavnou Záhadou Blair Witch, ve skutečnosti je mnohem více poctou klasickému norskému filmovému hororu De dodes tjern (Jezero mrtvých) režiséra Kare Bergstroma z roku 1958. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (304)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Atmosféra 8/10 Prostředí 7/10/// +dobrá atmoška, trošku jsem se bál a napjatě očekával co se bude dít dál -pro mě neznámí herci, ale to by tak nevadilo, škoda závěru, který měl být lepší a rozhodně lépe vygradovaný, samotný konec mohl být úplně jiný/// Řekl jsem si, že k tomu sednu a kdyby mě to nudilo, tak půjdu spát. No a představte si, dokoukal jsem to. V průběhu filmu nebude moc vědět na čem jste a budete očekávat klasická klišé amerických hororů. Možná i proto vás průběh překvapí. Škoda slabších a méně zajímavých herců. Mohlo jich být i víc a mohlo to být hnáno do ještě většího extrému. I tak ale stojí za vidění./// Celkem 61%/// ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Kdo se bojí, nesmí do lesa! Já se většinou nechci bát, proto do temných lesů hororové příběhy hledat nechodím. Nicméně rozhodně nelituju, že jsem do jednoho norského tentokrát ze zvědavosti vstoupila. Čekal tam na mě nevšední zážitek, při kterém jsem zažívala pocity strachu, napětí i nepoznaného tajemství. ()

Reklama

d-corso 

všechny recenze uživatele

Takřka po všech stránkách dokonalé. Takřka! Závěrečné "zakčnění" - sice předvídatelné, ale vzhledem k předchozímu průběhu zoufale nepadnoucí - a především pointa z ranku oněch neočekávaných, dávají tomuto norskému horroru těžce na prdel. 60 minut filmu na 5*, 20 minut něco mezi odpadem a 1*. Lepší si v paměti zachovat to pozitivní. Alespoň pro tentokrát. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Horor, který je celý postaven na neproniknutelném mysterióznu a zručně udržuje diváka i samotné postavy v tísnivém nevědomí, odkud pochází zdroj všech čím dál podezřelejších nepokojů, aby v závěru během několika málo vteřin udeřil s nejprimitivnější možnou pointou. Pravda, díky zjištěnému charakteru zla, uvěřitelným postavám a fungující atmosféře se nejedná o dílo tak prázdné jako stupidní Blair Witch, avšak i zde v konečném součtu marně hledám jediný vybroušený hororový moment či zvrat, kvůli kterému bych mohl bez výčitek udělit důstojnější hodnocení. A navíc je to celé jedno neuvěřitelné klišé... 45% ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Bohužel velké zklamání. Postavy a charaktery ve filmu jsou strašně umělé. Chybí tam nějaká lidskost. Akorát charismatická indka Sampda Sharma stojí za zmínku. Vůbec jsem nepochopil smysl jejich pobytu v lese. To má být jako skautský tábor nebo co? Bohužel s výčtem záporů jsem ještě neskončil. Hudba slabá, kdyby tam tu hudbu nedali vůbec, možná by udělali líp. Kamera. Propánajána, jak je možné takhle odfláknout vizuální stránku v tak úchvatné krajině? To musí být prostě vizuální orgie a né statické záběry na rybník, na strom atd. Samozřejmě tohle všechno se promítalo do toho, že jsem se jednoduše nudil. Naštěstí ke konci už jsem se začal trochu probouzet a film mě trošku vtáhnul do děje. Dokonce i závěrečné rozuzlení bylo docela zajímavé, ikdyž úplně jsem ho nepochopil. Přesto teda jsem se rozhodl, že nebudu zlý a přece jenom dám alespoň ty 2 hvězdičky, ale pokud mám být upřímný, jestli hledáte opravdový horor, tak radši hledejte ve francouzských, amerických popřípadě španělských vodách. Norové mě zatím vůbec nepřesvědčili. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v okolí Kaupangeru v Norsku. (Cheeker)
  • Temné lesy byly prvním norským hororem od roku 1958, kdy byl uveden film De dødes tjern. (ČSFD)
  • Snímek byl v roce 2003 nominován na Amanda Awards v kategoriích nejlepší film a nejlepší herec, o což se zasloužil Kristoffer Joner. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Lucemburku v roce 2004 pak film vyhrál cenu Grand Prize of European Fantasy Film in Silver - Special Mention. (Cheeker)

Reklama

Reklama