Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina diverzantů pátrá po skladišti zbraní, které ukryla nacistická armáda. Beskydy v létě roku 1950: Agent StB Borek pronikne do skupiny diverzantů, ukrytých v beskydských horách. Ti připravují teroristické akce, namířené proti probíhající kolektivizaci na vesnici. Skupinu vede Ervín Kopal a Metud Hanák. Borek má s nimi navázat spojení, zajistit diverzanty a objevit skladiště zbraní. Po mnoha dramatických událostech je úkol splněn, avšak za cenu nejvyšší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Režisér Čech předved totální pervez, když většinu děje umístil do tmy tmoucí a nechal hrát pouze logo televizního kanálu, který tuto komunistickou superbajku odvysílá. Opravdu před shlednutím filmu doporučuju si nastudovat hlasy Oty Brouska, Karla Högera, Josefa Beka a Jana Třísky, protože jinak si klidně můžete vypnout eleketřinu a uvidite to samý. Tím však směšňosti nekončí, chování agenta StB v diverzní skupině je fakt nenapadný jak Ajfelda v Paříži. Co upoutalo v této komunistické agitačce mou pozornost, je výskyt herců jako je Jan Tříska, nebo Táňa Fischerová, no nic radši. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Rád bych se na tento film díval jako na prostou žánrovku, ve které nejde o nic jiného než zabránit blíže nedefinovaným zlým teroristům v získání zbraní. Není to však v mé moci, záludní západní agenti, hrdinní rozorávači mezí, majetničtí kulaci, uvědomělé soudružky a podlí diverzanti mi to nedovolí. Kdysi propaganda nedobře maskovaná jako drama, dnes maximálně svědectví o době vzniku. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Počátek padesátých let, kolektivizace, diverzanti, záškodníci, kulaci a kopečkáři, potažmo pak zlí agenti - a mezi nimi nasazený (krk nasazující) dobrý agent - čili karakterní soudruh esenbé... Toť téma, které v jedenašedesátém otřásalo myslí páně Čecha, zatímco v jiných myslích už téměř začínala >bouřit< "Nová vlna"... :-/ . . . Je mi jasné, že tenhle film vznikl - jak bývalo zvykem - nepochybně na objednávku vyšších >dramaturgických< sfér, v důsledku čehož ovšem pak působí (i na svou dobu) už značně schématicky, strojeně a místy (zvláště v dialozích) až směšně. A nebýt onoho (přes jasně ideologickou pointu) pateticko romantického závěru, který alespoň tu poslední minutu filmu zachraňuje svojí (v dobrém smyslu slova) neskutečně >uměleckou fotografií< - dalo by se říci, že je až výrazově plytký. Prostě rutinní vynucená dobová >komerce< , jejíž forma i obsah myslím již v samotném času vzniku byly poněkud vyčpělé... Dvě hvězdičky tedy snad za to ryze filmařské řemeslo - ovšem jednu dolů (bez vyplašení ;-) za právě onu lacinou podbízivost režimu, který d.m.s.n. už počátkem šedesátých let přece jen nebyl tím, jehož dobu film znázorňoval... Nemyslím si prostě, že V.Č. >musel< ... :-{ - - - - - (Viděno - ač s podivem - poprvé teprve16.6.2008 na dvd, komentář zde jako třetí - 17.6.2008) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Republiku si rozvracet nedáme aneb pod svícnem bývá nejvíce diverzantů... Já si myslel, že tyhle filmy o ukrytých nacistických zbraních a diverzantech se točily jen těsně po válce a během padesátých let - tedy poté co znárodněný film zlidověl. Koukám, že i v roce 1961 se to ale ve filmu mohlo škůdci republiky jen hemžit... Naštěstí STB a SNB byla bdělá a tak ty reje jako vždy zavčasu rozprášila. Velká část filmu se odehrává v noci za naprosté temnoty a tak kolikrát není vůbec vidět co se tam děje. Na svoji dobu byl film velmi dobře obsazen... V hlavní roli se blýskne Pántik, jeden z filmových Gottwaldů... Film se tvrdě naváží do všech co nešli tenkrát nadšeně s novým zřízením a tak tu máme všechny ty bohaté sedláky co nechtějí kolektivizovat, pomahače agentům chodcům i samotné západní agenty, kterým ani tak nejde o ideál demokracie, ale hlavně o prachy... Nejsmutnějším momentem byl ten, kdy se dcera muže co agenty u sebe schoval ptá přestrojeného agenta STB za diverzanta... Když tátu chytí, tak ho zavřou že ano.. A on, policajt neví jak jí odpovědět, tak jí řekne, že jí se nic nestane, že o ni se postará aby se jí nic nestalo, že někdy děti trpí za činy svých rodičů...Že táta dostane špagát nebo roky žaláře věděl jako tajnej moc dobře. Tfujtaxl! Tohle je za dva německé granáty jen kvůli těm hercům v netypických rolích. * ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Tupá, nevýrazná agitka, která doslova propásla svou dobu. Navíc je většina filmu utopená v nepropustné tmě, ve které není vidět naprosto nic. Překvapující je účast některých donedávna zapovězených herců (Štěpničková), naopak jméno režiséra je zcela očekávatelné. Špatný film o špatné době. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Zase jedna taková typicky čechovská, špionážně-diverzantská konina, tentokrát povětšinou zahalená do tmy tmoucí a s názvem, který si bere do huby Františka Halase. Nad vodami oné přehrady, jejíž hladina celý film rámcuje, drží tuto historku herectví Karla Högera, jemuž ten jeho padouch sedí až nečekaně dobře, stejně jako Bekovi primitiv Metud. On ani ten Pántik není špatný a tak tento snímek alespoň typově a herecky trumfl tématicky příbuznou bohapustou stalinskou frašku "Expres z Norimberka", kterou nás Vladimír Čech oblažil o pár let dříve. "Kohoutovi" ovšem schází její chtěný i bezděčný humor a na koukatelnosti mu nepřidala delší stopáž ani kamera ponořená tak často v černočerné temnotě. A náhlý, jakoby uťatý konec to věru nijak nevylepšil... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Fuj. To musel mít Mach pěkný škraloup u Strany, když do takové zhůvěřilosti vlezl. Už ten začátek - roztomilé děti vs. neoholení diverzanti, zlý kulak vs. uvědomělá soudružka - to aby bylo jasno, jak černobíle jsou role rozděleny. Samotný příběh skoro neexistuje, protože diverzanti se jen schovávají, žerou, chlastaj, sem tam někoho nesmyslně picnou a vůbec se nediví, že policajti nedělají zátah chalupu po chalupě. Nejlepší je, že celou dobu má jít o to najít skladiště nacistických zbraní, ale nakonec je to jedno. Ten konec je totiž hodně pitomý. Odehraje se v totální tmě, takže prd vidět, kdo koho střelil a jestli vůbec, chybí nějaké doznění, co se s těmi postavami, které jsme 90 minut sledovali, stalo - a místo toho střih: vesnice je zatopena, bude zde skvostná přehrada, budovatelské jeřáby a bagry jedou na plný výkon, a holka, která smrt svého hrdiny vlastně zavinila, na něho chodí k té přehradě při západu Slunce vzpomínat. Mankote, to není jen agitka, ale nelogický kýč jak sviň. Bekovi jsem jeho drsoně (který kromě chlastu a výhrůžek a neoholenosti nic moc nepředvedl - asi se tvůrci báli přitlačit na pilu) nevěřil, a jediný, kdo působí trochu životně, je Höger, který se z toho mála, co má k dispozici, snaží vykřesat, co jde - prostě mazaného hajzlíka, kterému to ale v hlavě docela myslí. Jinak je to celé postavené na několika nelogičnostech a časem mi už fakt bylo jedno, jak to skončí, jen aby to už skončilo. Mimochodem, ten vztah Borka k té malé holce mi přišel spíš pedofilní - jak měl furt potřebu ji objímat a chytat za ramena. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Názov filmu je odvodený od básne Františka Halasa, ide o skutočný príbeh z Beskýd o dvojici agentov ŠtB a francúzskej tajnej služby, ktorý je v spisoch Štátnej bezpečnosti uvádzaný pod názvom Akcia Mýtina a Akcia Štedrý. Beskydy, začiatok 50 tych rokov a skupina diverzantov pátra po skladišti zbraní, ktoré ukryla nacistická armáda. Dej filmu sa vracia do začiatku kolektivizácie, kedy sa rozorávali medze a verbovali ľudia do družstiev. Kludne ho môžeme nazvať propagandistickým dielom tohto obdobia. Film sa zameriava na boj s diverzantmi, agentmi a kulakmi a poukazuje na obetavú prácu príslušníkov Zboru národnej bezpečnosti a komunistických obetavcov, ktorí nasadzujú aj vlastní život pre naplnenie ideálov. Maximálne mi vadilo, že väčšia časť filmu sa odohráva v hustej tme, takže som často ani nevidel čo sa tam odohráva. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film je příliš tendenční, což by tak ani nevadilo, ale zřejmě těch 45 let se na černobílém snímku podepsalo. Film je stále točen večer nebo ve tmě, takže až na pár vyjímek, tam téměř nic nevidíte. KAREL HÖGER (který je hlavním lákadlem tohoto filmu) tam hraje i nehraje, protože to je tak diskutabilní negativní rolička, že se musím ptát : čím se provinil, že takovou roli vůbec přijal ? ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

1/10 Hoger a Back jako zapornaci... to aby clovek pohledal. Bohuzel ten zbytek uz je o hodne spatnejsi - komplot proti republice potazmo mistnimu JZD to je sila podobna Zemanovemu Vrahovi, co se skryva v poli. Jenom pro silne povahy ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Asi bych se pokusil na to podívat trochu jinak, než skoro všichni zde uvedení, i když nepopírám chabou invenčnost celého podniku. Tehdy do nás hustili spodem, horem i prostředkem, že právě tohle jsou diverzanti, kteří za peníze a dobré bylo za kopečky zrazují všechno možné, socialismem počínaje a vlastenectvím konče. Kdyby se tento natočil nyní, dozvěděli bychom se, že to byli zásadoví vlastenci, neplacení a neúplatní, bojující za liberální demokracii a konzumní společnost, která možná není úplně to nejlepší, ale nic lepšího dosud nikdo nevymyslel, natož uskutečnil. Není třeba provést "kinematickou záměnu", tj. budeme vycházet od akčního členu a vypočteme jeho náhon, zde stačí zaměnit znaménko - na + a všechno bude stejné, jen se to bude otáčet opačným směrem. Herce bychom samozřejmě nechválili, protože kdo může být lepší než Höger, Tříska, Beck nebo Pántik. Co vedlo autory použít Halasovu básničku "Noc stoupá do hlavy a vrávorám / smysly neznámými zvídám chtivě /bojácný dech vzpurně polykám... ", není jasné, je tmavé, jako celý film. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....vcelku slušný dobrodružný film,verím,že bol v čase vzniku populárny a v kinách hojne navštevovaný....veď toho napätia v kinách v tej dobe veľa nebolo (si myslím).....otázka na dnešnú dobu:kto je tu kladný hrdina - resp.na koho stranu by ste sa postavili... ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že nic mě už dlouho nenudilo, jako tenhle film. I když si člověk odmyslí ideologický náboj, tak je strašně táhlý, dlouhý a prostě nudný. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu typicky film. To ale hodnotit nebudu, protoze minulost se zmenit neda. Samotny film mi prijde strasne nudny, utahany a tmavy. Rozumim, ze v seniku moc svetla asi nebylo, i tak bych ale zvolil jinou formu, hlasy ve tme fakt nic moc... Pochvalil bych snad jen dobrou atmosferu filmu a herecke vykony, tem kraloval Josef Bek. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pokud si člověk odmyslí, že celý příběh je úplně postavený na hlavu a postavy jsou nesmyslné a neživotné, zbyde docela slušný herecký výkon všech zúčastněných. To na 60% stačí. ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

Celkem slušné poválečné drama...příběh dvou záškodníků připravujících rozvratné útoky...když člověk poslouchá ty kecy komunistickejch bab na vesnici přeje jim ze srdce aby se těm dvoum lumpům povedl chystaný atentát na soudružku Kořánovou která je jednou z hlavních představitelek družstva...bohužel se to nepovede....a finále to celé podkopne protože je dost nepromakané...navíc by neškodilo při těch nočních scénách to trochu nasvítit...chvílema je vidět naprostý prd...je to sice tendenční a je mi jasné že tyto filmy dnes proto jsou zašlapávány do bordelu ...ale takovejch je...dneska jsou všichni hrozný demokrati a antikomouši.. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Film plný agentů, diverzantů, hor a komunistických ideálů, v dnešní době je takový film stravitelný jen pro lidi co tématu rozumí a nekoukají se na film s předsudky. Rozhodně je tam pár novinek v plejádě této tématiky. ()

Související novinky

Zemřela herečka Táňa Fischerová

Zemřela herečka Táňa Fischerová

25.12.2019

Ve věku 72 let zemřela česká herečka, recitátorka, spisovatelka a politička Táňa Fischerová. Neúspěšná kandidátka na prezidentku z roku 2013 se poprvé objevila na plátně v dramatu Kohout plaší smrt z… (více)

Reklama

Reklama