Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (90)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Famózní distribuční název. Staré pověsti polské se zřejmě vyprávěly Vikingům před spaním. Film líčí nástup Piastovců k moci vyřazením knížete Popiela, který vládl rukou neméně krutou jako všechna knížata té doby. Ale protože kroniky píší vítězové, Popiel byl poražen, byl samozřejmě ten nejhorší. Piast byl charakter a navíc chytřejší. A tak vyhrál. Navíc mu tehdy byla nakloněni i slovanští kněží, kteří jako všici kněží viděli kontinuitu a záštitu v silném panovníkovi. A tak za tímto příběhem Poláci neskrývají vliv kněží již tehdy a neopomenou zmínit, že vnuk Zemovíta Piasta přijal křesťanství a zajistil tím všem Polákům život věčný. Amen. Kéž bychom my Češi dokázali alespoň na stejné úrovni odvyprávět našeho oráče, Libuši, Horymíra, Bivoje a Luckou válku.....80% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ne tak dobry jako Ohnem i mecem, ale presto docela povedeny. Prvni problem je ceskej nazev, to musel vymyslet nejakej vylizanej idiot, pac tady o vikingy vubec nejde, sice se tu na pul hodky objevi, zabijou par farmaru a hodi hlasku, ze uctivaj Odina, ale o vikinzich to fakt neni. Prisel mi pribeh dost podobnej Ohni a meci, mame tu velkyho zlyho sefa, nekolik rodu, kerejm se to nelibi a ustredniho hrdinu, kterej chce ziskat zenskou. Ale nastesti, romantiky tu je minimum, spis tu de o intriky hlavniho zaporaka, hlavne v prvni casti. Tohle je totiz tridilna serie, ktera ma celkem 135 minut, na csfd to je napsany spatne. Dal musim filmu vytknout misty prilis mnoho kecu a ultra mega hyper trapnej trik zboreni veze. Nastesti tu jinak moc triku neni, takze uz to nerusi. Souboje jsou celkem v pohode, ale mohlo jich bejt vic. Celkove nemuzu rict, ze jsem se nudil, ale ani to nebylo neco extra uzasnyho, takze jen slabsi 4*. ()

Reklama

Stanley 

všechny recenze uživatele

Tento námět skýtal ohromný potenciál, který bohužel film zcela nevyužil. Od začátku je jasné, jak se bude vše vyvíjet, což sice nemusí být vyloženě na závadu, ale sled událostí, v jakých se příběh odehrává, a chování hlavních postav působí příliš strojově a předvídatelně. Nicméně na historickém filmu je důležitější spíše to, zda dýchá skutečnou historií, a to se mu daří! Nedočkáme se žádných čistě namydlených hereckých tvářiček, metrosexuálních svalovců a krásek v kožených bikinách, jak nám běžně servírují současné hollywoodské braky, ale uvidíme ranný středověk ve své vesměs věrohodné podobě. Vynikají velice zdařilé kostýmy, výzbroje a masky a co ještě vyniká, co nelze nezmínit, jsou vskutku přirozeně krásné ženy :-) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Som sklamaný. Dejovo veľmi nevyvážené, v podstate ten príbeh nemal žiadnu iskru a všetko sa to schovalo pod mysteriózny šat dôb dávno minulých. Ja som čakal nejakú parádnu fikciu o starých Slovanoch, nejaké boje, intrigy, a nie tanečky v delíriu okolo ohníka. Chápem, pohanské zvyky, ale aj tak, nemuseli preto pochovať celý príbeh, ktorý mal potenciál. Hlavne s Vikingami to nemá vlastne nič spoločné, zbytočne zavádzajúci názov. Poľské herečky ale tú pachuť aspoň trocha vyrovnali. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čím to je, že u nás se točí trapné komedie, uslintané seriály a v Polsku takovéto velkofilmy. Vizuální efekty jsou sice hrůza a děs, ale zase jich tam moc není takže to zas tolik nevadí, ale výprava, kulisy, nástroje a jiné předměty, kterých je ve filmu nesčíslně dokazují, že si poláci na přesnost a dokonalost potrpí což je jen dobře a i tak to později pěkně vypadá. Ač jsem od toho nevěděl co mám čekat a prvních 20 minut jsem ve filmu tápal ihned jsem se do příběhu zadíval a vcelku příjemně to uteklo a skončilo to samozřejmě tak jak to dopadnout muselo a já jsem byl navýsost spokojený. --- Je mi tě líto - Ale já ještě žiju ! ! ! ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama