Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (90)

Fr 

všechny recenze uživatele

Před dávnými a dávnými časy, než v zemi Polonů svrhli staré bohy a zavedli víru v Jezu Krista…. NENÍ HODEN BÝT U MOCI TEN, KDO TÉTO MOCI ZNEUŽÍVÁ! Part I Plné intrik, smrti i charisma (Zebrowski, Oldbrychski) a počátek lásky, jenž může přivolat hněv bohů. Part II S duchy a bohy nikdo bojovat nechce. Tato střední pasáž mě tolik nenadchla, ale 45 minut v životě lidském… Bitvy se nevedou po stovkách, ale desítkách mužů, což však nevadí. V Zaklínači je to podobné a tato mini série je vedená v podobném duchu. Part III Nevyzpytatelné jsou cesty bohů! Zrada, láska a parta kreténů, která pod moudrým vedením dokáže zvítězit. Zlehčuji: musí mít mezi sebou hrdinu! Dojde i na Vikingy, kteří dokáží umřít jako bojovníci! Ne, vážně se mi to líbilo! Skromný snímek, kamera ale bez problémů ukáže vše podstatné a vyprávění je to zajímavé. Pokud vás Zaklínač zaujal, není třeba se báje, kde panoval krutý Popiel, jehož sežraly myši bát. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ *** ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Tato trojdílná televizní minisérie je přesně tím důvodem, proč jsem nikdy nenašel odvahu zhlédnout Zaklínače- z obavy, že by mohl být stejně (scenáristicky i realizačně) směšný. Staré báje drží na nohou pouze Debského hudba (a to ještě jen místy), vedlejší postava dívky, která nesmí mrknout (a objeví se nahá), a scéna na hraně parodie, při níž jsem si vzpomněl na podobný výjev z konce Života Briana... ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný historický film, Polákům se povedlo daný příběh výborně zpracovat, herecký ansámbl sympatický, ženy krásné, muži stateční a čestní, no a kníže odporný přesně tak, jak jsem očekávala, jeho zločiny jsou i mýma očima neomluvitelné.. Stojí za to vidět, zajímavé nahlédnutí do polských dějin/bájí/legend... ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Celý film jsem přemýšlel kdo a proč tomu proboha vymyslel název staré báje vikingů, když tam o vikingy vůbec nejde... celé se to odehrává v Polsku a všechny báje (o holubích s hořící koudelí, kteří vypálili hrad, o myších kteří snědli zlém rytiři všechno obilí...) jsou čistě slovanské... efekty v tomhle filmu jsou až neuvěřitelně laciné a béčkové, herecké výkony některých představitelů příšerné, ale naštěstí hlavní herecký ansámbl to docela drží... ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Hold poláci tyhle historické kostýmovky umí. Staré báje nejsou tak akční a vtipné jako jiný režisérův film Ohněm a mečem, ale i tak jsou slušnou podívanou. Krásně a velkolepě - tak jak se na podobný žánr sluší - zobrazují staré zvyky, způsoby a hlavně pověry starých poláků. Casting se taky povedl. Poláci se nijak nemýtizují. Většina z nich je vyobrazena jako banda špinavých neurvalců. Ale asi tak nějak to mohlo opravdu v té době vypadat. Ne nejsou tu žádní nažehlení uvědomělý hrdinové jako třeba v Troji. Staré báje zdobí rovněž opravdu překrásné exteriéry, kostýmy a vůbec výtvarná stránka filmu je mimořádná. Mínusem jsou někdy neúměrně přetahované scény za doprovodu tklivé hudby, jenž se mění na kýčovitou. A taky hlavní herci nepředvádí nijak výrazné výkony. Celkově jsou Staré báje z dob kdy Slunce bylo bohem příjemnou oddechovkou. Takovou krvavější nenáročnou pohádkou pro dospělé, které by prospěla o 15 minut kratší stopáž.. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama