Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (89)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Nacpat do českého distribučního názvu Vikingy je dost zavádějící. Ne že by ve filmu nebyli, ale jejich role je okrajová ve srovnání s hlavním tématem, kterým je vznik nejprve knížecí a později královské polské dynastie Piastovců. Hlavním hrdinou je mýtický Siemovít, pradědeček prvního historicky doloženého piastovského vládce Měška I., který se zasloužil o christianizaci Polska. A i tady platilo cherchez la femme: Aby se Měšek mohl oženit s českou přemyslovskou princeznou Doubravkou, která byla křesťanka, musel se nechat pokřtít... Ale o tom příběh filmu není, ten se odehrává v zatím ještě pohanských časech 9. století. -------- V titulcích filmu uvedeno: český název Staré báje Vikingů: Když Slunce bylo bohem; originální název Stara Baśń: Kiedy Slońce bylo Bogiem. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ne tak dobry jako Ohnem i mecem, ale presto docela povedeny. Prvni problem je ceskej nazev, to musel vymyslet nejakej vylizanej idiot, pac tady o vikingy vubec nejde, sice se tu na pul hodky objevi, zabijou par farmaru a hodi hlasku, ze uctivaj Odina, ale o vikinzich to fakt neni. Prisel mi pribeh dost podobnej Ohni a meci, mame tu velkyho zlyho sefa, nekolik rodu, kerejm se to nelibi a ustredniho hrdinu, kterej chce ziskat zenskou. Ale nastesti, romantiky tu je minimum, spis tu de o intriky hlavniho zaporaka, hlavne v prvni casti. Tohle je totiz tridilna serie, ktera ma celkem 135 minut, na csfd to je napsany spatne. Dal musim filmu vytknout misty prilis mnoho kecu a ultra mega hyper trapnej trik zboreni veze. Nastesti tu jinak moc triku neni, takze uz to nerusi. Souboje jsou celkem v pohode, ale mohlo jich bejt vic. Celkove nemuzu rict, ze jsem se nudil, ale ani to nebylo neco extra uzasnyho, takze jen slabsi 4*. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jo když spojíte věrně provedené slovanské prostředí, nááádhernou hudbu od Debskiho a k tomu lákavý příběh, nemůžete minout cíl. Staré báje vikingů (kterej kokot vymyslel tenhle název???) jsou parádní historický kousek, na který nejsme takřka zvyklí. Věrně zachycená slovanská látka, to je to, čím nás dnes filmaři skutečně často nekrmí. Žádní hrdinové á la Russel Crowe, žádná nabubřelá akce, ale poctivý TV seriál, který se mně osobně velmi líbil. Bohužel, co se skutečně nepovedlo, jsou digitální triky. A jakkoli snímek působil až naturalisticky, konec je ve stylu klasických pohádek, což mi opět tak trochu vadilo. Ale chtě nechtě, všechny ty chybičky na kráse odpouštím, protože takový film nevidím každý den. Výtečná hudba opět pochází od Krzesimira Debskiho, nádherné kostýmy + (souhlas s výše uvedeným příspěvkem) nádherné slovanské dívky. To je vážně radost pohledět, kam se hrabou emerické celebrity (Angelina Jolie ať se jde zahrabat). Pro polské historické filmy mám vážně slabost...možná i svým "pravěkým" založením. Vidět Bogdana Stupku v tak krásně odporné roli je zážitek...a k tomu "po medu sladká" prsa Katarzyny Bujakiewicz, no tak o tom bez diskuze, vážení! ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Tento námět skýtal ohromný potenciál, který bohužel film zcela nevyužil. Od začátku je jasné, jak se bude vše vyvíjet, což sice nemusí být vyloženě na závadu, ale sled událostí, v jakých se příběh odehrává, a chování hlavních postav působí příliš strojově a předvídatelně. Nicméně na historickém filmu je důležitější spíše to, zda dýchá skutečnou historií, a to se mu daří! Nedočkáme se žádných čistě namydlených hereckých tvářiček, metrosexuálních svalovců a krásek v kožených bikinách, jak nám běžně servírují současné hollywoodské braky, ale uvidíme ranný středověk ve své vesměs věrohodné podobě. Vynikají velice zdařilé kostýmy, výzbroje a masky a co ještě vyniká, co nelze nezmínit, jsou vskutku přirozeně krásné ženy :-) ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Tato trojdílná televizní minisérie je přesně tím důvodem, proč jsem nikdy nenašel odvahu zhlédnout Zaklínače- z obavy, že by mohl být stejně (scenáristicky i realizačně) směšný. Staré báje drží na nohou pouze Debského hudba (a to ještě jen místy), vedlejší postava dívky, která nesmí mrknout (a objeví se nahá), a scéna na hraně parodie, při níž jsem si vzpomněl na podobný výjev z konce Života Briana... ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama