Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Berlín, 1942. Friedrichu Weimerovi je sedmnáct a právě ukončil školu. Pochází z chudých poměrů, přesto však sní o tom, že v životě něco dokáže. Jediné, čemu se intenzivně věnuje, je amatérský box. Šanci dostává v okamžiku, kdy se setkává s chápavým Voglerem, který sdílí jeho boxerskou vášeň a učí na elitní nacistické střední škole Nationalpolitische Erziehungsanstalt (Napola). Ten zajistí, aby tam byl Friedrich přijat, a stává se jeho mentorem. Friedrichovým novým přítelem se stává syn vysoce postaveného nacistického pohlavára Albrecht Stein - citlivý mladík, který před ním neskrývá své pochybnosti o ideologii, kterou si ostatní studenti nechávají bezmyšlenkovitě vtloukat do hlavy. V každodenní konfrontaci s tvrdým a námitky nepřipouštějícím drilem se Albrecht stále zřetelněji dostává do konfliktů. Friedrich pochopí, že kamarád si svůj osud zvolil i za cenu sebezničení. Rozhodne se, že využije posledního zbytku svobody, který mu osud nabízí, a pokusí se žít čestný život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (259)

Mistickzz 

všechny recenze uživatele

Srdcervúci príbeh nádejného mladého nacistického boxera, ktorý vyznel malinko trápne. Moc ma to nechytilo, čistý priemer. ()

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Krásný film o kamarádství a té zajímavé době v období druhé světové války v Německu. Jeden z mých nejoblíbenějších filmů, kde herci předvádí vynikající výkony - všichni! ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Příliš krotké a jak zde bylo mnohokrát napsáno, hlavně předvídatelné. Námět má na víc, než je ve výsledném ztvárnění příběhu mladé elity Třetí říše. Raději doporučuji film Evropa, Evropa-byť ten je přeci o něčem jiném a jediným spojujícém elementem je přestižní akademie. Ale nesmím zapomenout na vedlejší roli učitelů,tělocvikář-přesně zahrané a napsané hovado, němčinář-na první pohled dobrý učitel (narodil od tělocvikáře), ale ve skutečnosti přesný popis zrůdnosti myšlenek NSDAP. ()

Burdock 

všechny recenze uživatele

Jedno z těch školních dramat, kde se jedinec musí zařadit do davu lidí se stejně vymytým mozkem. Působivě natočené, pěkná mrazivá zimní atmosféra a kvalitní výkony. Doporučuju podobně laděný švédský film Zlo mezi námi (2003). ()

cab 

všechny recenze uživatele

Nastup do elitni nacisticke skoly se mlademu talentu boxu vyplnil, ale pomery panujici na ni nesvedci kazdemu, jak je nasledne po celou stoupaz filmu naznacovano. Dobre odvedenou praci za kamerou i pred ni srazi vyzneni do prazdna, i kdyz film nechtel vyvozovat zadne velke zavery, ale jenom ukazat moznou vychovu tamni elity naroda. 60% ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu oceňuju minimum patosu a schematismu, který se může do takového tématu snadno vkrást... reálný příběh z roku 1942, který ukazuje jak mohli válku a německý národní socialismus vnímat mladí Němci označení za budoucí elitu národa. Nebyli to jen zfanatizovaní Hitlerovi mládežníci, často to mohli být mladíci, kteří si uvědomovali, že zlo, se kterým mají bojovat, nepřichází z Východu... ()

Litvicek 

všechny recenze uživatele

Aneb Hitlerovské Bradavice a škola hakových křížů a loutek. Výborně zpracováno, spolu s dobovým prostředím, dekoracemi a těmi hereckými výkony, se zde vytváří jeden z nejlepších filmů na téma All hail Kníratý Queen. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

75 % je to dobře natočené, ale první polovina filmu byla taková spíš dokumentární a vpodstatě se tam nic nedělo. Až v druhé polovině se začalo přátelství dvou naprosto odlišných kamarádů (hlavní příběh filmu) prosazovat do samotného filmu. Chtělo to dotáhnout mnohem více a vyždímat z tohohle tématu mnohem více, jsem přesvědčený, že by to šlo. Celkově je to zajímavý a poučný film, protože já například jsem o takovýchto nacistických školách vůbec nevěděl. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Vy všichni tady byste si měli položit otázku, proč jste se pro své kamarády neobětovali právě VY! --- No! Ta buzerace nácků nácky bude pravděpodobně trochu (dosti) přehnaná, nevěřím, že by Němci byli schopni posílat na smrt už na cvičišti i vlastní budoucí výkvět tisíciletého národa (erhm), ale emocionálně to funguje (granátová a rybníková scéna, aaano) a i herecké výkony jsou na místě, ne že ne. NAPOLA je snímkem, který jde celé té podivné nacisticko-psychologicko-fanatické problematice až na kost a může být pro někoho celkem nezbytná k úplnému pochopení nacismu jako fenoménu. A dělá to tak, že to ustojí bez větších trapností. Řekněme, že to nonsensuální čůrání na žíněnku na začátku jsem neviděl. ()

1945 

všechny recenze uživatele

Dennis Gansel používá v Napole obdobné záběry kamery jako ve svém pozdějším filmovém díle Die Welle. Například záběr zpoza zad řečníka, který promlouvá k naslouchajícímu obecenstvu můžeme najít v obou filmech. Já osobně jsem viděl Vlnu dříve než Napolu, takže jsem si mohl v hlavě během filmu srovnávat myšlenky z obou snímků. Režisér má na problematiku politických režimů opravdu správný názor ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Opět jsem si rozšířila obzory. O školách "Napola" jsem vůbec netušila. Taky jsem si potvrdila, že Němci druhou světovou točit umí, to je opravdu diametrální rozdíl mezi jejich a americkou produkcí. A jinak? Hlavní hrdina byl sympaťák, samotný děj a obsah mi přišel trochu schématický a až - propagandistický, abych se držela terminologie, ovšem v opačném gardu. Bylo to dost schématické a tak nějak - těžko uvěřitetelné. Málo vykresleny byly vedlejší postavy (ale ani těm hlavním toho moc nedali). Přesto - všechno jsem hltala a film si mrazivě užila, doporučuji. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh, ale zajímavé. Byl vidět nízký rozpočet, ale jelikož se to točilo na hradě, kde Troška točil s Potměšilem, člověk občas zahlédl nějaký ten český obličej. ()

kritiklon 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jede dost na jistotu a tak místy spadá do zavedených klišé obdobných filmů na tuto válečnou tématiku. Nicméně herci jsou dobří, kostýmy, interiéry i exteriéry povedené a vezmu-li to celé dohromady tak musím říci že jsem se rozhodně nenudil! 4* za 75% ()

Jacek 

všechny recenze uživatele

Slušně odvedená práce na slušně vystavěném klasicém příběhu - s jistou ironií bych snímek srovnal s Folgarovými oblíbenými motivy... Ale obávám se, že film nejde za hranici schémat, což mu poněkud ubírá. ()

laFei 

všechny recenze uživatele

Není pěkné, že nejkritičtěji se ke své minulosti dokáže stavět národ samotný?....Němci se svou Napolou jsou opravdu krásnou ukázkou zachycení části své historie dosti naturálním způsobem s nosnou myšlenkou, že přes všechny rozdíly jsme všichni ve výsledků Lidé. Friedrich jako mladá oběť xenofobní ideologie přichází do konfliktu se svým vlastním názorovým přesvědčením a tím získává na blízkosti ke ztotožnění s nejedním divákem a každý na konci musí nad celým filmem jen uznale pokývat hlavou. Skvělá práce pane Dennisi Gansele. ()

kubyno 

všechny recenze uživatele

Působivý snímek, který není nějak výjimečný, ovšem slušně natočený a zahraný, s působivým tématem. ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Příliš sentimentální příběh o chudácích německých chlapcích, kterým ideologie nacismu vzala nevinnost . . . nehledě na to, že ty smradi obvykle moc dobře věděli kam jdou, to na mě zcela nezafungovalo a doporučil bych spíš film Europa Europa ()

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

Povedený drámo o výchově elitních SS-áků v duchu národního socialismu. Důraz na fyzické proporce, vůdčího ducha, logické a jednoduché rozhodování, nelítostnost se slabšími a spousta propagandy. Dobře odvedená stylizace, pekně zahraný, dávám 80% ()

thunnus 

všechny recenze uživatele

Film, který mě opravdu zasáhl. Všechny školy, na které jsem chodil, jsem vlastně nenáviděl. Nebo jsem spíš nesnášel mnohé ty lidi, se kterými jsem se tam setkal. Aspoň jsem ale nemusel ve škole házet granátem a chodit střílet ruské děti. ()

Reklama

Reklama