Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

zlabus 

všechny recenze uživatele

Hodně působivé a silné. DiCaprio opět dokazuje, že byl talent už od mládí. Čím dál tím víc si sypu popet na hlavu za to, že jsem si o něm myslel, že je jen "angelface". Ten člověk má dar jako málokdo. Přesto všechno na plný počet jít nemůžu, už jen proto, že mě z hlavy napadají hned tři podstatně silnější snímky s podobnou tématikou. ()

hellstruck

všechny recenze uživatele

Tohle na mě zapůsobilo asi jako kdyby mi někdo místo heroinu podstrčil trochu mouky. (Obrazně řečeno samozřejmě). Čekala jsem nadprůměrné drama a místo toho se mi dostalo dalšího příběhu o další trosce, která si vlastním přičiněním zničí život. Je tu pěkně vidět, jak se z inteligentního a ohleduplného kluka může stát nula, které je všechno u zadku a záleží mu jen na tom, kdy si šlehne. Já to ale nedokázala dokoukat do konce, nebylo tam nic, co by mě dokázalo upoutat a na hlavních hrdinech mi záleželo asi tak jako jim na tom, že je vyhodili ze školy. Tedy lidově řečeno mi jejich osud byl u pr*ele. A to u filmu asi není dobře.. Lidem se asi dobře kouká na to, jak se někdo dobrovolně ničí, mě to spíše otravovalo. ()

Reklama

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Celkem slušný drogový film. Leo zahrál feťáka naprosto důvěryhodně a přesvědčivě. Ani nemá smysl psát o něčem jiném, protože to bylo hlavně o něm. Je vidět, že stát se velkým hercem mu bylo předurčeno už od útlého mládí. Ukázal to, v co žere Gilberta Grape a i v tomto snímku. Většina lidí ho zná až od Titanicu a to je velká škoda. No a nakonec dostane Oscara za chrochtání v Revenantu, no budiž. Snad jedině dodat, že mladej Wahlberg byl hroznej a div že to dotáhnul celkem daleko ve své herecké kariéře. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Skutečný příběh Jima Carrolla, který je členem party kluků, kteří hrají basket a doufají, že jednou budou hrát v NBA. Jo, skutečně jen doufají. Protože život je svině a s nikým se nesere. Kluci se dostanou totiž k drogám a nastupují cestu, ze které není úniku. Kdepak, jeden šleh ti nic neudělá, to jsou pěkný keci, Začnou kašlat na školu a propadají závislosti čím dál víc. Tento film je jenom skutečná a tvrdá realita, žádné slitování tady nehledejte. Na začátku jsem s napětím koukal, co se stane a vůbec jsem netušil, co příjde v druhé půlce filmu. A to co přišlo, bylo děsivý. Naprosto reálný pohled do života feťáků, který člověka nutí k zamyšlení, k čemu to? Ale asi by to nebylo tak výborný, kdyby hlavní roli hrál někdo jiný než Leonardo DiCaprio. To byl pro mě šok, jakou roli dokázal zahrát v tak mladém věku. A musím říct, že toto je jedna z jeho nejlepších rolí. Nemyslím postavou, ale tím výkonem. Velmi mě překvapili i mladý Mark Wahlberg nebo James Madio známý později z Bratrstva neohrožených. Tento film je skutečně velký zážitek a mnoha lidem (zejména starší generaci) se nemusí líbit, ale podle mě by se měli takové filmy promítat ve školách místo těch sraček, co jsem vidíval já, protože jen pohled na úplné dno může dát záminku k přemýšlení. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príbeh o chalanovi z ulice, ktorý si vďaka drogám siahne až na samé dno. Možno to niekomu bude znieť ako klišé príbeh, ale téma "drogy" by mala byť v kurze a stále pripomínaná. A v tomto filme je rozobraná excelentným spôsobom. Páči sa mi aj odkaz: "Nikdy nie je neskoro odraziť sa od dna a začať od začiatku. Len treba chcieť." Priznám sa, Leovu kariéru pred Titanicom som veľmi nesledoval, ale asi to bola chyba. On bol totiž vždy skvelý herec, aj v začiatkoch jeho kariéry. Vlastne mu jeho talent predurčil jeho skvostnú hereckú kariéru už od detstva, je to zrejmé aj v tomto filme. Rolu feťáka zvládol bravúrne, normálne som nechápal. Vždy som si myslel, že v tomto smere je najlepší J. Depp, ale Leo sa mu minimálne vyrovnal. To je podľa mňa rozdiel medzi ním a napr. takým Osmentom, ktorý ako dieťa bol tiež excelentný a natočil skvelé filmy, ale v poslednom čase nemám dojem, žeby jeho kariéra stúpala smerom nahor. Naproti tomu Leo stále stúpa a ešte dlho stúpať bude. Bravoooo. 85/100 ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Ve filmu zazní písně "Catholic Boy" a "People Who Died", jejichž autorem i interpretem je autor literární předlohy filmu Jim Carroll. (Iggy)
  • Jim Carrol si zpočátku neuvědomoval, kdo byl Leonardo DiCaprio. „Když mi poprvé řekli, že to bude Leo, nevěděl jsem, kdo to je,“ řekl Carroll The Los Angeles Times. „Kdyby řekli, že dítě z Growing Pains (od r. 1985), tak bych to věděl. (Delock)
  • Údajně má být film natočen v zimě, jsou však viditelné zelené listy listnatých stromů. (bfa)

Reklama

Reklama