Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

castor 

všechny recenze uživatele

Občas se poperou, jindy něco čmajznou, nemají úctu k autoritám, občas se opijí nebo čichají drogistické přípravky. Jsou to výrostci, ale ještě by nad nimi člověk hůl nelámal. Jeden z nich se vymyká: solidně hraje basketbal, s pokorou navštěvuje smrtelně nemocného kamaráda a píše si vše, co vidí v ulicích New Yorku a hlavně o tom, kam se ubírá jeho (ne)všední dospívání. Jemně prokreslené, soustředěné, živočišné i nervní DiCapriovo herectví se dere nahoru. Z rebela se pomalu stává muž, aby znovu spadl na samé dno: kvůli tomu, že si jednou „vezme“. Za solidní výpovědí o užívání drog stojí básník a hudebník Jim Carroll (jeho nejvýznamnější práci představuje právě jeho vlastní autobiografická kniha), o filmovou verzi byl prý mezi mladými herci slušný zájem (třeba Johnny Depp nebo River Phoenix), nakonec padla volba na DiCapria, který však nechtěl, aby to byl pouze nějaký laciný propagační film proti drogám. Nestalo se. A DiCaprio byl před kamerou znovu nesmírně přirozený. Nestaral se o to, co si druzí myslí (i proto následně přijal roli homosexuálního básníka Rimabauda), a i to mu možná v začátcích hodně pomohlo. ()

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Až na dno. Smutný epitaf plný ľudskosti a veľmi tvrdá ukazka samotného ľudského úpadku. Neovplyvnené žiadným filmom, ale skutočnosťou. Nie je to žiadne morálne posolstvo, ktoré vám na začiatku povie "neberte fet", žiadne také sračky...len príbeh chlapcov, ktorý na to doplatili. DiCaprio v tejto roli legendárny. Vysaje vám to z vás dušu.. ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ak chcete vidieť skvelý film o drogách pozrite si Trainspotting, ak chcete vidieť depresívny film o drogách pozrite Requiem za sen. No a ak chcete film o basketbale odporúčam Bílí muži neumějí skákat. Basketbalový deník Vám len poskytne dôkaz, že DiCaprio bol hercom prvej ligy už za mlada a že Mark Wahlberg sa na neho neúspešne hrá už od mlada. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Skutečný příběh Jima Carrolla, který je členem party kluků, kteří hrají basket a doufají, že jednou budou hrát v NBA. Jo, skutečně jen doufají. Protože život je svině a s nikým se nesere. Kluci se dostanou totiž k drogám a nastupují cestu, ze které není úniku. Kdepak, jeden šleh ti nic neudělá, to jsou pěkný keci, Začnou kašlat na školu a propadají závislosti čím dál víc. Tento film je jenom skutečná a tvrdá realita, žádné slitování tady nehledejte. Na začátku jsem s napětím koukal, co se stane a vůbec jsem netušil, co příjde v druhé půlce filmu. A to co přišlo, bylo děsivý. Naprosto reálný pohled do života feťáků, který člověka nutí k zamyšlení, k čemu to? Ale asi by to nebylo tak výborný, kdyby hlavní roli hrál někdo jiný než Leonardo DiCaprio. To byl pro mě šok, jakou roli dokázal zahrát v tak mladém věku. A musím říct, že toto je jedna z jeho nejlepších rolí. Nemyslím postavou, ale tím výkonem. Velmi mě překvapili i mladý Mark Wahlberg nebo James Madio známý později z Bratrstva neohrožených. Tento film je skutečně velký zážitek a mnoha lidem (zejména starší generaci) se nemusí líbit, ale podle mě by se měli takové filmy promítat ve školách místo těch sraček, co jsem vidíval já, protože jen pohled na úplné dno může dát záminku k přemýšlení. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Di Capria i Wahlberga mám rád, ale ať jsem se snažil sebevíc, tak jsem se do filmu patřičně nedostal a po pravdě jsem se trochu nudil. Pro mě to bylo průměrné drama, které poukazuje na to, že drogy jsou svinstvo a převrátěj člověku život naruby-což už všichni dávno víme. Byly zde asi 2 DiCapriovi silné scény (např. když se dostavil absťák), ve kterých ukázal, co v něm je, ale jinak nevim nevim, nic extra. Možná film hanim proto, že tyhle filmy o drogách moc nemusim, ale i tak dávám 3 hvězdičky, nejspíš kvůli hlavním dvoum protagonistům + Erniemu Hudsonovi, kterej je velkej (černej) sympaťák. 60% ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Populární mylná spekulace tvrdí, že River Phoenix měl hrát Jima Carolla, předtím, než tragicky zemřel. To není úplně pravda. Phoenix byl velkým fanouškem knihy a jak filmová verze vstoupila do různých fází pohotovosti, byl vždy přední běžec. Nicméně, on roli odmítl, protože v té době se snažil rozšířit dospělé role než dětské. (Delock)
  • Scéna na začátku filmu, poté, co byl Jim zbit Otcem. Kluci jsou čelem ke dveřím, kde zůstávají ve svých školních uniformách, ale když se dostanou na druhou stranu dveří, jsou oblečeni do normálního oblečení. (bfa)
  • Jim Carrol si zpočátku neuvědomoval, kdo byl Leonardo DiCaprio. „Když mi poprvé řekli, že to bude Leo, nevěděl jsem, kdo to je,“ řekl Carroll The Los Angeles Times. „Kdyby řekli, že dítě z Growing Pains (od r. 1985), tak bych to věděl. (Delock)

Reklama

Reklama