Reklama

Reklama

Noční můra v Elm Street

  • USA A Nightmare on Elm Street (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nancy (Heather Langenkamp) prožila smrt svých přátel. Matka a její blízké okolí si myslí, že se zbláznila a vytváří si vlastní postavu, která je zabila. Jenže postupem času napovrch vyplouvají důkazy, že vrahem je Freddy Krueger (Robert Englund), který se jí zjevuje prostřednictvím snů. Nancy zjistí, že v minulosti zabil 20 dětí a rodiče se sami pomstili, když selhaly vyšetřující orgány. Nezbývá jí než se vydat do posledního nerovného boje s Freddym a záchranou jí může být právě její otec (John Saxon). (Rodriguez)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (718)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Sleep kills! Freddyho úvodník - rozhodně klasika a nejlepší díl série. Jedině jednička je maximálně vydařený stoprocentní horor! Co tady komentovat, prostě po všech stránkách dokonalost... Snový úchylák vraždí děcka na předměstí. 'Scary movie', které bych pustil svému potomkovi mezi vůbec prvními, a to v hodně útlém věku:) [P.S. doporučuji dokument NEVER SLEEP AGAIN (2010)] ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Možná žánrový milník, pravděpodobně při zhlédnutí v tom správném věku (třeba ve 12 letech, muhehe) předmět doživotního lehce posvátného respektu i poté, co dospějete (a zjistíte, že to vlastně zas tak hrozné a hrozivé není). Pro mě ale rozhodně dnes už jen krátká hříčka s fascinujícími efekty, zručně pracující s napůl podvědomými snovými zkušenostmi každého z nás. Přes všechno, co a jak se v ní děje, je to ale ve výsledku právě jen ta hříčka - ze které je navíc jasně vidět, že si z vás někdo dělá pr... (viz závěrečný záběr). Maximálně 70%, i když za vytvoření ikonického Freddyho Kruegera by si možná z hlediska globálně popkulturního Craven zasloužil zvláštní ocenění. ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Jak už to u filmových sérií bývá, i v případě NOES jsou některé díly slabší a jiné silnější. Původní Cravenova Můra patří jednoznačně k těm druhým. Navíc jde o nejhorrorovější film série. Ještě zde není tak patrná comicsová estetika, nadhled a černý humor pozdějších sequelů, ovšem napětí a správně dávkovaná hrůza vytěžují originální nápad více než dobře. Mou srdeční záležitostí je sice zejména Můra č.3 (aka Dream Warriors), ale debut Freddyho K. má i tak můj plný respekt. ..... Často se vedou spory o tom, zda NOES je či není slasher (tedy zástupce horrorového subžánru, zabývajícího se vyvražďováním teenagerů). Osobně se kloním k názoru, že tenhle snový svět je se svými zvláštními pravidly přece jen trochu jinde, než svět Halloweenů, Pátků třináctého či Vřískotů. Ostatně, i to, že Craven si vymínil, že po celou dobu natáčení nesmí na place padnout slovo "slasher", o něčem vypovídá. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

He, to som ale dostal nakladacku! Asi do polovice filmu som sa snazil dosledne sledovat dejovu liniu aby som rozoznal co je sen a co realita, avsak coraz viac sa dej zamotaval a to takym sposobom, ze som mal dojem, ze film ma absolutne deravy scenar plny logickych chyb. V zavere si zo mna vsak film vystrelil takym sposobom, ze som sa citil ako somar. Freddyho nocna mora zaucinkovala tak, ze nielen hlavna postava, ale ani ja som uz nedokazal rozoznat sen od skutocnosti, a zo zdanlivych nezmyslov sa vykluli len dalsie Freddyho "triky". Parada. A aj ked mi zopar veci na filme nesedelo (hlavna hrdinka a jej "domyselna" pasca), neskrivam radost z toho ze stara klasika naplno splnila svoju povest a moje ocakavanie a ja som sa skvelo bavil. Neda mi na zaver nespomenut scenu v skolskej budove - to som sa ozaj bal :O . A Freddy, to je z pekla DABEL !!! (8.8/10) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Je tu R.E.M., ale nepůjde se na koncert. To jen jeden zuhelnatělý pederast začne teenagerům lézt do snu, aby jim dosti názorně předvedl, co je to ztráta nevinnosti, bezpečného předměstí a hlavně krve! Legendární Cravenovo dílo těžící z nápaditého prolínání snu s realitou, znepokojivých syntezátorů C.Bernsteina, masky neposedného klienta popáleninového centra a pár skutečně skvostných scén (smrt Tiny, konec s kabrioletem). Objektivní kvality opaku krásného snu z Jilmové ulice jsou i díky ostrému chrupu času na hranici žánrového průměru, ale je potřeba ocenit originalitu, která se, jak ukázal čas, dostává do slasher filmů jen velmi obtížně. Dokonce bych řekl, že je jednodušší donutit Freddyho dát ten svetr do pračky.. ()

Galerie (178)

Zajímavosti (135)

  • V průběhu natáčení studiu New Line Cinema krachla smlouva o distribuci filmu a natáčení muselo být na několik týdnů zastaveno, protože New Line Cinema nebyla schopna platit honoráře, dokud nenašla jiný zdroj financí. Naštěstí nepřišli ani o jednoho člena štábu. (HellFire)
  • Jednou z inspirací Wese Cravena byl krátký film jeho spolužáků z Clarkson University z roku 1968. Snímek byl parodií hororových filmů a natáčel se v ulici Elm Street ve městě Postdam. (Alfréda)

Související novinky

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Remake Noční můry v Elm Street na cestě

Remake Noční můry v Elm Street na cestě

26.12.2018

Noční můra v Elm Street už se jednoho remaku dočkala. Snímek z roku 2010 byl ale těžký propadák, a to jak po stránce finanční, tak i mezi diváky a kritiky. Studio New Line Cinema ale o pět let… (více)

Wes Craven (1939-2015)

Wes Craven (1939-2015)

31.08.2015

Ve věku 76 let nás včera opustila hororová legenda Wes Craven. Slavný režisér podlehl rakovině, která ho trápila mnoho měsíců, přesto mu ale nezabránila v tom, aby se věnoval svému milovanému žánru.… (více)

Reklama

Reklama