Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dokonalý plán, dokonalá loupež a dokonalí lupiči. Sympatičtí, charismatičtí, vysoce vychytralí a protřelí elegáni ve slušivých oblecích s kriminální duší, jejichž geniální plán byl promyšlen do nejmenších detailů. Pánové Connery a Sutherland, za pomoci atraktivní dámy Lesley-Anne Down se postarali o exkluzivní dílo, na něž se vždy ráda podívám. Vtipný, svižný a propracovaný scénář i děj. Co dodat. Snad jen, že "hubeňour Willy" by možná dokázal bez problémů uniknout i ze Shawshanku:) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Rád bych napsal, že herectví Conneryho a Sutherlanda je oslňující jako pohled do pouliční lampy za tmavého večera, ale ač oba vybaveni charismatem, které jim nikdo (natožpak čas) neuzme, ne oni, nýbrž režie udržuje svižné tempo tohoto sympaticky přímočarého heist movie. Crichton vypouští pečlivou drobnokresbu rozkošně prohnilých duší dvou šarmantních zlodějů ze staré dobré anglické školy (na rozdíl od „herečtějšího“ Podrazu) a raději jde od prvních minut rovnou k věci. Zdatně balancuje na pomezí akce, thrilleru a komedie přikořeněné špetkou erotiky. Vše vrcholí parádním vyloupením jedoucího vlaku s kaskadérskými kousky, z jejichž věrohodnosti tuhne krev v žilách. Dobrá práce, hoši, dobrá práce. 80% ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ani skvělé herecké výkony nezáchranily to, že čas od času do filmu nakoukla nuda. Mě je to ale jedno, já se díval na tenhle film kvůli inspiraci. Bohužel v českých podmínkách tohle nejde zrealizovat. Představa, že náš super vlak Pendolíno chcípne někde v polích a já tam budu na střeše rajtovat jak krypl nakonec vymazala mé myšlenky na druhou velkou vlakovou loupež. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jedno veľké dobrodružstvo s charizmatickou lupičskou dvojkou S. Connery - D. Sutherland. Rafinovanosťou, vtipom a samotnou prípravou zlodejiny mi snímok trocha pripomenul Pascu (1999), len v tomto prípade mi to prišlo dejovo ešte pútavejšie a premyslenejšie. Samozrejme nemôžem zabudnúť ani na perfektne vykreslenú dobovú atmosféru viktoriánskej éry vrátane kostýmov a brady D. Sutherlanda. 80/100 ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že než hlavní hvězda Cnnery, tak mě v tomto filmu bavil hlavně výkon Donalda Sutherlanda, který odvádí precizní výkon. Velkou pochvalu zaslouží jako vždy Jerry Goldsmith, jehož hudba skvěle podtrhuje jednotlivé scény. Možná jen škoda, že samotná vlaková loupež zabere poměrně krátkou stopáž filmu. Ale i scény z její přípravy, hlavně krádeže klíčů jsou výborně natočené. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Takmer desať percent z rozpočtu filmu bolo vynaložených na vytvorenie scény Strand Street v Londýne. To zahŕňalo dláždenú ulicu Strand, pivné domy, viktoriánske obydlia a nádherný liatinový Crystal Palace. (Arsenal83)
  • Hneď po odchode vlaku zo stanice Ashford sa ukáže vnútro lokomotívy, kde muž hádže uhlie do kotla. Na jeho ľavom zápästí sú viditeľné náramkové hodinky. V skutočnosti sa náramkové hodinky stali komerčne dostupnými až koncom 19. storočia. (Arsenal83)

Reklama

Reklama