Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený "podvodnický" snímek s několika nezapomenutelnými okamžiky (např. když Sutherland říká Connerymu:"Ty teda vypadáš".:-)). Sean Connery a Donald Sutherland vytvořili skvělé duo, které doplňuje překrásná Lesley-Anne Down. Michael Crichton si to sám napsal a s přehledem zrežíroval. Na závěr určitě vyzdvihnout Goldsmithův soundtrack.... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dokonalý plán, dokonalá loupež a dokonalí lupiči. Sympatičtí, charismatičtí, vysoce vychytralí a protřelí elegáni ve slušivých oblecích s kriminální duší, jejichž geniální plán byl promyšlen do nejmenších detailů. Pánové Connery a Sutherland, za pomoci atraktivní dámy Lesley-Anne Down se postarali o exkluzivní dílo, na něž se vždy ráda podívám. Vtipný, svižný a propracovaný scénář i děj. Co dodat. Snad jen, že "hubeňour Willy" by možná dokázal bez problémů uniknout i ze Shawshanku:) ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Standardny heist film s neskutocne charizmatickym Connerym, ktory hlaskuje ostosest. Dalej film ponuka pôsobive kaskaderske kusky za ktore by sa nehanbil ani Jackie Chan a miestami som žasol nad tym, ze ich poistovne hercom dovolili natocit. Slabinou filmu je pomalsie tempo a postavy mohli mat lepsie motivacie pre lupez. Vlastne keby sa im nepodarila, tak by to bolo uplne jedno. 6/10. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Hlavná herecká dvojica je zaručeným lákadlom a našťastie prúser sa nekoná. Okrem šikovnej hereckej dvojice stojí za zmienku dobrý scenár, ktorý stojí hlavne na scénach a zaujímavých možnostiach ako sa dostať k vysnívaným kľúčom od sejfu. Vždy je tu nejaký problém, ale Connery si vždy poradí. Filmu nechýba vtip ani napätie a pekne odsýpa až do záveru, kde sa zhodnem s viacerými užívateľmi na tom, že ten záver by potreboval zmeniť. Dnes sa alternatívne konce točia bežne, vtedy to tak bežné nebolo. Napriek tomu príjemne strávený čas. 80%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jist, jestli Connery jako Edward Pierce projevil více pečlivosti při plánování konfiskace krymského zlata, či zastřihávání vlastního plnovousu. Co vím ale jistě, je to, že po střechách železničních vagónů hopsá jako Belmondo.. Viktoriánský heist kladoucí důraz na přípravu akce, vtip a neřesti gentlemanů, protože každý gentleman není zas takový gentleman.. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Londýnské nádraží bylo ve skutečnosti točeno na Heuston railway Station v Dublinu, které bylo postaveno v roce 1846 a funguje dodnes. Únik nafty z dieselové lokomotivy a uhlíky vypadlé z parní lokomotivy zde v době natáčení způsobily velký požár. (Tonula)
  • Poslední film André Morella. (Kulmon)
  • Postavu Clean Willyho stvárnil jeden z britských premiérových baletných tanečníkov Wayne Sleep z The Royal Ballet Company. Robil svoje vlastné kúsky, vrátane preliezania múrov väznice v Newgate, s obrovským rizikom, že spadne a zraní sa. (Arsenal83)

Reklama

Reklama