Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (146)

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Nic moc. Vypadá to televizně a není to dostatečně silné a atmosférické. Říkal jsem si však, že jsme společensky a kulturně ušli pořádný kus cesty, když dnes (alespoň na západě) máme slušnou šanci, že když předneseme racionálně dobře stavěný argument či fakta, pak k tomu bude přihlédnuto a celá situace se bude jak racionálně tak citově vážit, a proto má každý šanci na spravedlnost. Dříve lidi věřili pověrám a lidská zabedněnost byla ještě pevnější než dnes. Opravdový člověk tak mohl být usmrcen těmi, kteří mu nešahali ani po kotníky. Takové situace se v minulosti děly a tento film mě vedl k rozjímání nad nimi i přes svou průměrnost. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Čo dokáže narobiť jedna odmietnutá žena. Nakoniec som ani nepremýšľal nad monštróznosťou samotných procesov, keďže sú všeobecne známe, ale skôr nad pomerom viny v celkovej mozaike hrôzy. Na počiatku je totiž stále, chtiac nechtiac, nadržaný chlap, a nech ho jeho svedomie trápi na maximálnu možnú mieru, nič s týmto faktom neurobí. No a nasleduje domino spôsobené zákernosťou, hlúposťou, davovým šialenstvom a fanatizmom. Že to nemôže skončiť dobre, musí byť každému od začiatku jasné. Herci sa snažia čo to dá, réžia je ale skôr rutinná a postavy väčšinou tak nesympatické, že by ste ich najradšej povesili po desiatich minútach. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost nudnej film, to neustálý obviňování, intriky a soudy mě prostě nebavily a jelikož o tom je celej tenhle film, tak mě logicky i celej film nebavil. Snad jediný co stojí za povšimnutí je nadprůměrnej výkon Winony Ryder, jenže celý to její snažení dost sráží to neustálý křičení a ječení, který všechny herečky v tomhle filmu hojně používaly, Winonu nevyjímaje ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jakého zla je schopen člověk, když ho může beztrestně páchat a ještě se zbavit všech, ketré nemá rád? Odpověď je v tomto snímku. Je sice pravdou, že církev umožnila řádění proti čarodějnicím, ale církev jsou lidé....lační, chtiví a ocení každou snahu očistit svět od plemene Ďáblova....jen když z toho něco kápne... ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Mám tři důvody (respektive tři herce) za které dávám čtyři hvězdy. První je Daniel Day - Lewis - ta postava je tak dobře napsaná (a samozřejmě zahraná), že jsem si do poslední chvíle nebyl jistý, co udělá. Druhý je Winona Ryder - tu jsem znal jen jako herečku, kterou obsazují převážně do kladných postav. Myslím, že nám má hodně co nabídnout, kdyby jí byla nabídnuta nějaká pořádná mrcha v jakémkoliv dramatu. Třetí a poslední důvod je Joan Allen - její zřejmě první role, ve které hraje vyloženě kladnou postavu. A to, že se jí zhostila perfektně, podtrhuje nominace na Oscara. Kdyby nebylo těchto tří herců, tak pochybuju, že bych našel důvod se na to podívat znovu. P. S. A na konci jsem se fakt zasmál, jenže to bylo vinou TV Prima. Protože jakmile byl záběr na lano (neřeknu, kdo na něm byl, ať nespoileruju) tak se objevilo "Další program" a tam film s názvem "Poprava". To mě fakt dostalo... :-) ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

Reklama

Reklama