Reklama

Reklama

6. Batalion

Trailer

Obsahy(1)

Po útoku na Pearl Harbor obsadili japonské jednotky Filipíny, kde zřídili několik zajateckých táborů. Vojáci, kteří se nechali zajmout, byli pro ně podřadnými lidmi. Podle toho s nimi japonští věznitelé zacházeli. Než by zajatce vydali zpět, raději je hromadně zabíjeli. To se dělo zejména ke konci války, kdy Japonci ustupovali americké přesile. V zajateckém táboře Cabanatuan bylo vězněno přes pět set Američanů. V lednu 1945 naplánovali američtí velitelé mimořádnou osvobozovací akci. Přes sto příslušníků zvláštní jednotky muselo proniknout na nepřátelské území, projít džunglí až k přísně střeženému táboru a dostat na svobodu více než pět set krajanů, kteří byli na pokraji smrti hladem a vyčerpáním... Americký film režiséra Johna Dahla je rekonstrukcí skutečné záchranné akce, která nemá v dějinách druhé světové války obdoby. Příběh je doplněn důležitými vedlejšími motivy: autoři líčí též nelidské podmínky v táboře a příběh lékařky, která se kvůli milovanému muži stane vůdkyní protijaponské opozice a s nasazením života posílá do tábora léky. Tvůrci se inspirovali jak klasickým válečným filmem Most přes řeku Kwai, tak i nedávným velkolepým dramatem Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný film o největší záchranné akci WW2. Děj nakousával a zpomalovaly pasáže týkající se manilského odboje. Kdyby se od nich upustilo, dal bych možná i vyšší hodnocení. Samotná záchrana a vojenské scény jsou velmi dobré (útok na tábor a obrana mostu je prvotřídní). I přes některé nedostatky jsem se bavil. Fiennes zahrál velmi slušně, Franco dostal málo prostoru.80% ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak mohl někdo z takového příběhu a komplikované spy game za ním natočit cosi tak plochého a neemotivního... Nechápu, proč ten film vznikl. Jestli to měl být pomník hroznému utrpení skutečných lidí v tom skutečném příběhu, tak je mi z toho až stydno. Proč raději nevznikl dokument? Nechápu, že to má na svědomí režisér mých oblíbených seriálů: Dexter, Californication, True Blood... Všechny hýří inteligencí, city, vtipem - a napětím. Batalion působí zpackaně a trapně. Přitom námět snad po lidské stránce ani silnější být nemohl: skupina lidí v extrémní situaci, kdy jde o holý život a naději... vybrané minipříběhy, které ho měly vyprávět, však byly šablonovité, umělé a křečovité. Samy ani společně nepředávaly nic. A ten patetický soundtrack, ach jo. ()

Reklama

Magyar odpad!

všechny recenze uživatele

Do očí bijící propaganda americký armády pro blbečky a dorost. ___ Válka je svinstvo, špína, děs, návrat k nejprimitivnějším formám přežití. OK, někdy je třeba vojensky zasáhnout, ale nehrajme si na opak, nezavírejme oči a neotvírejme ústa pro pění oslavných ód. Jinak se dopustíme odporný relativizace ceny lidskýho života, stejně jako se to povedlo tady Dahlovi. Definitivně mě v tomto názoru utvrdil závěr, kdy už to rejža nemohl vydržet a z gustem do země zašlapal poslední živou rostlinku individuálního bytí. Smrt je přeci hnedle veselejší, když se ukazuje, že láska ženy dobře poslouží jako zdroj síly vojáčka táhnout zubožené šiky k vítězným zítřkům. Uvědomělé milé zbudou jen oči pro pláč, ale pochopí to. Protože hvězdné vlajky vlajou, polnice troubí tklivou melodii a do nebes vzlétá naleštěnej bombarďák US Army, juchů! ___ Lepší volbou k tématu konce války na Filipínách je kniha Šóhei Óoky "Ohně na planinách". ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nedokoukal jsem to. Nešlo to. Tak násilná snaha vyvolat v divákovi soucit a lítost nad osudem chudáků amerických vojáků zajatých v japonských táborech, to se prostě nedá. To jejich obrovské odhodlání, nasazení, čest a pospolitost, proti svinským, bezpáteřním, krutým a zákeřným Japoncům. Hlášky typu "Máte důvod válku přežít?" - "Ano, chci vidět jak se vzdáte."...Co Japonec, to hnusnej nesympatickej ksicht, naopak amíci jsou dělení na drsné hezouny a něžné hezouny....Ať jdou s takovejma válečnejma filmama do řiti. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Vojnový film podľa skutočnej udalosti zobrazuje vydarenú a precízne naplánovanú operáciu druhej svetovej vojny v tichomorí, pri ktorej bolo zachránených 500 amerických zajatcov z japonského zajateckého tábora a pri ktorej zo záchranného oddielu zomrel len jediný vojak. Otrasné podmienky v ktorých museli zajatci žiť v tábore sú tu zobrazené rovnako pôsobivo ako v legendárom filme Most cez rieku Kwai. Tentoraz sú to americkí zajatci, ktorí padli do zajatia v roku 1942 na Filipínách a mnoho ich v zajatí zomrelo na následky podvýživy, mučenia, chorôb alebo vyčerpania. Film ma prekvapil kvalitnými hereckými výkonmi de facto začínajúcich hercov Benjamina Bratta a Jamesa Franca (Harry Osbourne zo Spidermana) a svižnou akciou. Napriek tomu že film v amerických kinách prepadol na celej čiare, je to jednoznačne vydarený vojnový film. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Joseph Fiennes kvůli roli majora Gibsona zhubl o 20 liber a po celých pět měsíců natáčení si udržoval váhu přísnou dietou a pravidelným cvičením. (Karlos80)
  • Film byl dokončen už v roce 2002, ale jeho premiéra byla několikrát odsunuta, až se nakonec objevil v kinech v říjnu 2005. Jedním z důvodů byla i změna distributora. Walt Disney Company byl nahrazen Miramax Films. (Karlos80)
  • Natáčení probíhalo v Austrálii a Číně. (Terva)

Reklama

Reklama