Reklama

Reklama

6. Batalion

Trailer

Obsahy(1)

Po útoku na Pearl Harbor obsadili japonské jednotky Filipíny, kde zřídili několik zajateckých táborů. Vojáci, kteří se nechali zajmout, byli pro ně podřadnými lidmi. Podle toho s nimi japonští věznitelé zacházeli. Než by zajatce vydali zpět, raději je hromadně zabíjeli. To se dělo zejména ke konci války, kdy Japonci ustupovali americké přesile. V zajateckém táboře Cabanatuan bylo vězněno přes pět set Američanů. V lednu 1945 naplánovali američtí velitelé mimořádnou osvobozovací akci. Přes sto příslušníků zvláštní jednotky muselo proniknout na nepřátelské území, projít džunglí až k přísně střeženému táboru a dostat na svobodu více než pět set krajanů, kteří byli na pokraji smrti hladem a vyčerpáním... Americký film režiséra Johna Dahla je rekonstrukcí skutečné záchranné akce, která nemá v dějinách druhé světové války obdoby. Příběh je doplněn důležitými vedlejšími motivy: autoři líčí též nelidské podmínky v táboře a příběh lékařky, která se kvůli milovanému muži stane vůdkyní protijaponské opozice a s nasazením života posílá do tábora léky. Tvůrci se inspirovali jak klasickým válečným filmem Most přes řeku Kwai, tak i nedávným velkolepým dramatem Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Hopper 

všechny recenze uživatele

Vojnové filmy mám rád, ale tento si určite 2. raz nepozriem. Priznám sa, že o záchrane, o ktorú sa jedná som prakticky nič nevedel, takže ide istým spôsobom o pole neorané, ale napriek tomu, aké silné reči sa o nej vedú na začiatku a konci filmu, príliš silnú stopu vo mne nezanechala. Film sa neskutočne vlečie, je ťažké si zachovať prehľad, nočné scény sú maximálne ťažko identifikovateľné, všetci herci sa tvária hrozne hrdinsky (teda tí americkí, japonskí samozrejme robia maximum preto aby sa tvárili čo najzlodušskejšie a najpodlejšie) a celkovo je výsledkom nuda. Úspešne potopená zaujímavá téma :-( ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrný válečný film. Postavy jsou pietně jednorozměrné, situace přehledně rozdělená na hodné a zlé a válečná akce probíhá pouze v závěru. Japonci mluví občas po svém, častěji anglicky (i mezi sebou). Joseph Fiennes hraje hlavně umírajícího na malárii, Connie Nielsen je pouze na ozdobu, alespoň Benjamin Bratt a hlavně James Franco dokázali své postavy trochu oživit (50%). ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Viac, než polovica filmu je len diera, ktorú sa snažili zaplátať nemastným, neslaným pohľadom do zajateckého tábora a snažením sa o vyliečenie chorého amerického majora, ktorý tam trpí na maláriu. To je sprievodný príbeh celého filmu. Raz niekoho popravia, potom zbijú, žiadna vojenská akcia, napätia je tiež pomenej, dokonca aj pochod šiestej roty je len nudnou prehliadkou džungle. Navyše Bratt nie je absolútne vhodný do podobnej role, nemá charizmu veliaceho dôstojníka, ktorý drží rotu a Franco mi v uniforme a s okuliarmi (ktoré potom zázrakom už nepotrebuje) prišiel smiešny. A vôbec celý casting sa akosi nepodaril. To všetko sa ale mení posledných štyridsať minút, za ktorých musím pridať pár percent. Tu je vidno ukážkovú akciu s kvalitným načasovaním. Nechápem ten skok, ale som rád, že som to nevypol a tých pár minút videl, lebo stáli za to. Tak má vyzerať vojnová akcia a nemiešať do toho zbytočne veci, na ktoré film nemá. Škoda tej prázdnoty na začiatku. 50%. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Bojovali udatně jako lvi a přesto o jejich úsilí slyšel málokdo. John Dahl vždy patřil k režisérům, kteří preferovali akčnější pojetí před uměleckou formou. Ve svém válečném filmu ukazuje málo známý příběh 6.praporu pod velením podplukovníka Mucciho, který se vydává na misi, o níž není dopředu známo, zda bude úspěšná a jakým způsobem se povede. Film od počátku chytne svými rychlými přechody k zajímavě zvládnutým sekvencím, a to včetně dialogových. Dobrý prožitek umocnila kamera s působivým vyobrazením bojiště s efektně nasnímanými exteriéry. Herecké obsazení čítá řadu kvalitních herců, z nichž vyniká výkon Benjamina Bratta. Dahl se však i přes všechna pozitiva, která jeho filmová kariéra nesla, uchýlil k televizním projektům a je škoda, že další film neplánuje. Ten z vojenského prostředí zvládnul nad očekávání dobře. Až na pár výpadků z tempa, se na tu válečnou vřavu dívalo moc dobře. Mé hodnocení: 80% ()

gogos 

všechny recenze uživatele

120 vojáků zachraňuje 511 zajatců, které hlídá přes 200 japonských vojáků v zajateckém táboře a v záloze půl míle vzdálené je dalších přes 1000 japonských vojáků. Ukázka toho, jak dokonalé pozorování s vynikajícím plánováním může být užitečné i za cenu několikadenního odkladu. S pomocí filipínských partyzánů se amíkům povedla solidní záchranná mise. Její zfilmování je více než průměrné. Syrová atmosféra doby, kvalitní kamera, solidní scénář, parádní efekty, braková hudba. Ve výsledku mi to vychází mezi 3 a 4 hvězdami. Dávám 4*... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Film byl dokončen už v roce 2002, ale jeho premiéra byla několikrát odsunuta, až se nakonec objevil v kinech v říjnu 2005. Jedním z důvodů byla i změna distributora. Walt Disney Company byl nahrazen Miramax Films. (Karlos80)
  • Kapitána Ebonga Josona si ve filmu zahrál jeho vnuk Richard Joson. (Karlos80)

Reklama

Reklama