Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mít vždy dobrou trefu a zůstat naživu, o to tady vlastně běží... Jason McCullough dávno plánuje svůj odjezd do Austrálie, a jen shodou okolností se pak na cestě náhodou ocitne v městečku zlatokopů Calendar, kde zrovna příliš nevládne klid a pořádek. Spíše si tam každý dělá, co chce a často přitom jde o život. Místní starosta Perkins s dalšími zástupci právě hledají náhradníka za zabitého šerifa. Vhodným kandidátem se díky svému přesvědčivému umění pistolníka stává Jason. Ten pak spolu s vykutáleným pomocníkem Jakem začne řešit po svém problémy s pořádkem ve městě. Na prvém místě se musejí vypořádat s místní bandou zločinců… Divácký, komediálně laděný western natočil herec, scenárista a režisér Burt Kennedy, tvůrce snímků Honáci, Vůz plný zlata, Vlakoví lupiči. Jeho příběh využívá klasických westernových prvků a situací s komediální nadsázkou, vtipem a humorem. Úlohu neohroženého Jasona McCullougha ztvárnil James Garner (známý z filmů Velký útěk, Souboj u El Diablo, Grand Prix, Vesmírní kovbojové a Maverick). (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - ......nebo jak se vlastně jmenoval..........Původ neznámí, příčina smrti též.......... Hledá se šerif pro naše město. CITÁT - Whisky?........ DIALOG: Koho se mám zeptat na to místo šerifa? Vy se tu chcete stát šerifem? No, ano. Jaký je plat? Nevím, žádný šerif nepřežil do první výplaty............ Plno humoru, sarkasmu a vtipných dialogů. CITÁT - Chci vás upozornit, že jsem na cestě do Austrálie a tudy jen projíždím. Já se i u tak staré záležitosti celkem slušně bavil. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak by som bol poverený písaním analýzy toho, ako PSŠ pracuje s westernovými klišé, možno by som bol z neho neskonale nadšený (nikdy nehovor nikdy). Ako zábavka na nedeľný večer pri pivku mi táto fajn westernová komédia pripadala iba mierne nadpriemerná. Samozrejme vedie fór s "nefunkčným" delom. Ale možno tkvie problém v tom, že som si zvolil zlú značku piva... ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jason McCullough (James Garner) je vlastně na cestě do Austrálie, když nenapravitelně zasáhne do života jednoho zlatokopeckého městečka. Tady je totiž silně potřeba šerifa, který by nepráskl do bot hned po prvním výstřelu. McCullough projeví o práci zájem, samozřejmě že jen na přechodnou dobu, protože jeho kroky přece neodvratitelně směřují ke klokanům... Nejznámější a patrně jedna z nejlepších westernových parodií všech dob, která zaručeně pobaví i dnes. ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Nemam moc rad westerny. Vlastne ani stare filmy (coz je vec co mi casto mi cinefilovsti kamaradi vycitaji), ale tehle film jsem videl bez prehaneni alespon tricetkrat, protoze jako dite jsem jej mel na VHSce... Sice znam nazpamet temer kteroukoliv konfrontaci cerstveho serifa a nicemu, kteri se musi chovat vzorne jak ve skole :-D, ale presto bych se na nej rad jeste nekdy podival. Par hlasek si pamatuji dodnes a scena, kde serif pouzije "zpomalovaci" lano stejne jako dnes pouzivaji policisti zpomalovaci prahy.... Opravdu klasika a s vynikajicim dabingem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu diváka jednoznačně navnadí a vypadá to, že se schyluje k parodické jízdě po Divokém západě ve stylu našeho Limonádového Joea. Jenže po nějaké době se to tak nějak zadrhne, ne že by herci hráli hůř nebo westernové prostředí ztratilo svůj půvab, jenže scénáristovi nějak dojdou nápady a s přibývajícími minutami snímek zapadne do průměru a především se stane předvídatelným. Postava neprůstřelného šerifa v podání Jamese Garnera si svou lehkou polohu a švih udrží až do konce, ale to ostatní už pro mě ztratilo kouzlo. Celkový dojem: 65 %. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (9)

  • Název filmu je parodií na samolepku oblíbenou v době, kdy byl vyroben, „Podpořte svou místní policii“, která je součástí hnutí „Zákon a pořádek“. (sator)
  • Nevěstinec „Dům madam Orr“ je zajímavou slovní hříčkou; zdá se, že jde o rafinované šťouchnutí do Williama T. Orra, manažera Warner Bros., s nímž měl James Garner spory. (sator)
  • Šerif Jason McCullough (James Garner) provedl stejnou ukázku excelentní střelby jako Lin McAdam (James Stewart) ve filmu Winchester '73 (1950). Místo podložky ale použil ozdobu indiánského náhrdelníku s dírkou uprostřed. Aby dokázal, že skutečně ozdobu prostřelil, přelepil otvor poštovní známkou. (sator)

Reklama

Reklama