Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži přepadnou srub zlatokopa Samuela Sanda, kterého i s manželkou zabíjí. Míšenecký syn Max Sand jde po stopě vrahů; je odhodlán k pomstě rodičů za každou cenu. Po řadě dní zamorduje prvního pronásledovaného muže v souboji, druhého nedlouho poté nachází v táboře pro trestance. Posledního vraha svých rodičů Sand objeví až po mnoha měsících… Steve McQueen, který ztělesnil hlavní roli, v 60. a 70. letech patřil k nejoblíbenějším hvězdám americké kinematografie. Většinou vytvářel typy tvrdých, odvážných mužů v dobrodružných snímcích. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Netradiční westernová road revenge movie ( je to složité popsat ). Míšenec, kterému umučí rodiče, se vydává pomstít třem pistolníkům. Potkává hodné, zlé i pokroucené povahy. Během putování poznává lidi, kteří zakusili i horší věci a přesto dokáží odpouštět. Film mne zaujal dosti relistickým popisem doby, chováním lidí. Hudba se sice hodí do romantických filmů, ale vyloženě nevadí. Konec filmu je velmi ojedinělý na western. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Účel svätí prostriedky. To je krédo hlavného hrdinu filmu, ktorý sa rozhodne pomstiť smrť rodičov a môže tak urobiť len vtedy, ak zapadne do sveta na odvrátenej strane zákona. Niekoľkokrát musí prehodnotiť svoj morálny postoj, aby mohol dospieť k cieľu. Western so zatiaľ najlepším monológom mentora ku greenhornovi. Filmu však chýba režijné navodenie atmosféry a lepšie využitie postavy mentora. ()

Reklama

fmash 

všechny recenze uživatele

Opravdu chabý pokus o syrovou sondu do života naivního mládence, který za sebou na cestě pomsty nechává ležet kromě nepřátel také svou duši. Když už, tak to mělo být se vším všudy, tj. naivní měl být hrdina, nikoli film, podivné vykoupení v závěru mělo jít k čertu apod. A ovšem šestatřicetiletý Steve McQueen měl hrát tak leda toho prodavače střeliva, ne dětinského hošíka (předpokládám, že i u indiánů byli muži v jistém věku dospělí). ()

Kangaxx 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý dej, nevybočujúci z koľají tradičnej pomsty za vyvraždenú rodinu, je zasadený do atraktívneho prostredia Divokého západu. Nejde pritom o čistokrvný western, pretože snímok obsahuje aj výrazné prvky dobrodružného žánru. Nad jednoduchý dej by sa dalo povzniesť, avšak tvrdé rany logike priamo do tváre v konaní hlavného hrdinu, či jeho historické pozadie sa znášajú len veľmi ťažko (Steve McQueen tu rozhodne nevyzerá ako neskúsený mladík a už vôbec nie ako mestik). Štyri hviezdičky len kvôli tomu, že mám rád McQueena a filmy z prostredia Divokého západu. ()

Spike17 

všechny recenze uživatele

Western plnící klasické narativní schéma (příběh o pomstě) mě rozpoltil na dvě poloviny. Na jednu stranu mě zaujal svými vyprávěcími a stylistickými postupy (prostor a čas pravidelně oddělován eliptických střihem, resp. nejčastěji prolínačkami a v menším počtu také zatmívačkami a roztmívačkami), ale na stranu druhou ve mně vyvolal lehké roztrpčení nad nedokonalostí scénáře (zde mnohokrát propíraný casting aneb Steve McQueen ve svých pětatřiceti letech jako mladíčký míšenec; logické chyby jako fungující zbraň po koupeli v močálu), tak ve své lacinosti (spousta scén budí dojem opravdu levného filmu, což je s ohledem na rozpočet přinejmenším rozpačité – má teze zní, že minimálně polovina byla použita na herecké eso v hlavní roli, což je paradoxně ta největší minela filmu). Nicméně, i když mám ke scénáři spoustu výhrad, film jako systém působí celistvě a jako dobrodružný „revengewestern“ s nečekaným finálním rozuzlením, funguje bez problémů. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (4)

  • Tento film inspiroval George Lucase při výběru jména pro Indiana Jonese (Harrison Ford) ve filmové sérii o Indianu Jonesovi. Jméno Indiana bylo inspirováno jeho psem. (J.A.K.)
  • Ve filmu je Nevadovi (Steve McQueen) 16 let, zatímco jeho představiteli McQueenovi bylo během filmování už 35 let. (J.A.K.)

Reklama

Reklama