Reklama

Reklama

Dlouhý, široký a krátkozraký

(divadelní záznam)
Pohádka
Česko, 2006, 84 min

Obsahy(1)

Stejně jako většina ostatních představení Divadla Járy Cimrmana, sestává Dlouhý, Široký a Krátkozraký ze dvou částí - odborné části (formou přednášky nebo kratších referátů) o životě a díle Járy Cimrmana a v druhé části pak ucelenějšího zpracování některého jeho díla - v tomto případě pohádky Dlouhý, Široký a Krátkozraký. První část tohoto představení tvoří rozsáhlejší přednáška „Cimrmanova cesta za českou pohádkou“. Vlastní divadelní hra pojednává o strastiplném putování, jehož cílem je vrátit princezně Zlatovlásce její ženskou krásu - byla totiž očarována zlým obrem Kolodějem. V prvním obraze přichází na královský zámek princ Jasoň, který zjišťuje, že jeho vytoužená nevěsta - princezna Zlatovláska - má (díky čárům Koloděje) vousy a nohu „pětačtyřicítku“. Jasoň se rozhodne Zlatovlásku vysvobodit ze zlé kletby a společně s ní, s jejím královským otcem a s Bystrozrakým se vydává za Dědem Vševědem, aby jim poradil, jak na Koloděje. Vše zpovzdálí sleduje Jasoňovo dvojče - zlý princ Drsoň, který se chysdtá ve vhodnou chvíli do děje vložit a získat princeznu pro sebe.

Děd Vševěd přes silně pokročilou sklerózu poradí, aby Kolodějovi vzali jeho kouzelný prsten. To se sice nepodaří přímým soubojem, ve kterém Jasoň prohrává, ale lstí - Koloděje se povede rozplakat, takže vyndá z kapsy kapesník a prsten mu vypadne. Pohádka má šťastný konec - Zlatovlásce je pomocí ukořistěného prstenu vrácena její ženská krása. (wikipedia.org) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (237)

mcleod 

všechny recenze uživatele

Výborná hra Divadla Járy Cimrmana, která na rozdíl od ostatních her tohoto souboru je složená z velmi krátké přednášky a delší hry. Seminář se z velké části zabývá obdobím Cimrmanova života, kdy po českém venkově sbíral tradiční české pohádky. K tomu mu většinou stačil falešný průkaz jezuitského řádu, jindy však musel sáhnout i k násilí. Následná hra pak představuje vlastní pohádkovou hru, kterou sepsal podle zásady role pohádky jako přípravy dětí pro život. Soptící vulkán jménem Cimrman tak přidal do lávového proudu dramat, sopečného prachu esejů a filozofických děl další geniální umělecké dílo, nad kterým se vznáší již jen výmluvný Cimrmanův epitaf: Budoucnost patří aluminiu! ()

Philoun1 

všechny recenze uživatele

Z poněkud slabšího semináře se nakonec vyklube jedna z mých nejoblíbenějších pohádek. Ale nejhorší jsou trpaslíci. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Zaujalo mne, že jsem smál mnohem méně, než jako cucák při prvním shlédnutím. Je to až příliš postavené na překvapení, což zákonitě znamená méně euforie při osobních reprízách. Na druhou stranu příjemný pocit z hravosti všech představitelů zůstává. 80% ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Demýtizace pohádek. Kamarád mi kdysi řekl, že celé, na čem je DJC postavené, je fakt, že staří chlápci ze sebe dělají totální blbce a kluky, nemůžu nesouhlasit. A sám si pamatuju, jak jsem v útlém mládí psal parodie pohádek, dost mi to tohle připomnělo. I tak ale hře ke konci dochází dech a zařadil bych ji k těm slabším, co mi příliš nesedí. "A jsou jeleni, zlaté parohy nechme stranou, vhodnými vychovateli naší mládeže?" (...) "Hrome, nerad bych posloužil obrovi k snědku. Jí taky starší osoby, dědku? (...) "Je to osel, děti, já to věděl od začátku." (...) "Ten člověk má opravdu výborný zrak, já například nevidím vůbec nikoho..." ____ 76% (1974) ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Další z řady legendárních her Divadla Járy Cimrmana, která je vysoce hodnocena. Tady se ovšem budu s většinou rozcházet. Vždycky mi přišlo, že až moc kopíruje/paroduje pohádky a je v ní méně vlastní invence než v těch nejpovedenějších hrách (Dobytí severního pólu, Záskok, České nebe, Švestka). Přiznám se, že mě svého času odrazoval i nekritický obdiv hry u mého tehdejšího okolí. Přišla mi spíš průměrná a pár lidí ji stále vychvalovalo až do nebes a citovalo hlášky, které se mi spíš zprotivily. Úplně špatná určitě není, nicméně si ji na rozdíl od jiných opakovaně nikdy nepouštím. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Naprostá krása!!!!takovou pohádku by nenapsal ani Erben,Myslim si že tahle hra je od Cimrmana v top 3-ce!Brukner jako pomatená zlatovláska je supr,Čepelka v 2roli princů jasoně a Drsoně též exceluje ale nejlepší je stejně Svěrák :-)))Myslím si že sem ho zatim zahrát líp neviděl.V pohádce najdeme nespočet nesmrtelných hlášek které nikdy nezevšední.Kdykoliv si tenhle počin pustím má nalada se opravdu mega zlepší ale to se podaří u většiny Cimrmanových her:-))) ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Ladislav Smoljak a jeho parťák ve zbrani si tentokrát posvítili na klasickou pohádku, které se neschová před Járou Cimrmanem. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka pro mě byla zatím nejlepším z DJC. Jedna skvělá hláška za druhou, inteligentní děj a famózní Petr Brukner nepřipouští ani jednu nudnější pasáž. Mezi nejlepší scény bych pak zařadil pobyt u Děda vševěda. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru jedna z nejlepších her Járy Cimrmana. Byl to zkrátka génius (zdaleka nejen) divadelnictví! ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Geniální pohádka se spoustou skvělých hlášek a neuvěřitelnou přeměnou muže v ženu přímo na pódiu. Klaním se pánové ()

Reklama

Reklama