Reklama

Reklama

VOD (1)

Španělsko na samém konci 18. století bylo sice ještě sebevědomým královstvím, myšlenky francouzské revoluce však už začaly pronikat i tam. A právě v té době se aragonský malíř Francisco José de Goya y Lucientes stal dvorním malířem španělského krále Karla III. a po jeho smrti i jeho nástupce Karla IV. Obrazy, které v té době namaloval, dodnes fascinují svou originalitou. Byl posledním mistrem tradičního malířství a prvním modernistou zároveň. Maloval portréty královské rodiny i dvorní šlechty, ale i nejbídnější život v chudých čtvrtích a hospodách. Jeho nemilosrdně pravdivé kresby, v nichž neskrýval nic z ošklivosti a surovosti světa, zůstaly dodnes uměleckým dokumentem doby. Španělská inkvizice, obávající se francouzského vlivu, obnovila v té době hanebné praktiky útrpného práva. Hledala nevinné oběti, aby demonstrovala svou sílu, a Goya to všechno maloval. Pozoroval události a lidské osudy krutých let a ve svém díle o nich zachoval svědectví... Nejnovější film Miloše Formana, na němž spolupracoval s proslulým francouzským scenáristou Jean-Claudem Carriérem, není ani Goyovým životopisem, ani pouze o Goyovi. Ačkoliv byl Formanův film produkčně náročný a nákladný, přesto je vlastně intimním příběhem několika lidských osudů. Příběhy Goyi, jeho mladičké múzy Inés a vlivného kněze svaté inkvizice Lorenza se však odehrávají v jednom z nejdramatičtějších období španělských dějin. Období natolik dramatickém a hořkém, že o něm sami Španělé ještě nenatočili jediný film! Herci, kteří se na tomto projektu nerozlučné dvojice Miloš Forman-Saul Zaentz podíleli, jsou jako vždy vynikající. Javier Bardem, překvapivě nikoliv v roli Goyi, ale kněze Lorenza, skvělá Natalie Portmanová v herecky náročné trojroli a švédský herec Stellan Skarsgard v roli Goyi natolik fascinující, jakoby Goya po dvou staletích znovu ožil. (Česká televize)

(více)

Recenze (640)

Helldo 

všechny recenze uživatele

Ať se zdější odborníci hádají, jak chtějí. Já od Goyových přízraků nemohl odtrhnout oči. Pětička... ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Na českého režiséra určitě výborná práce, ale jinak ne takové jak sem čekal. Co víc dodat, každopádně hvězdička navíc za herecký výkon Natalie, to jsem teda čuměl. 67% ()

Eratashi 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý příběh, který upoutá svoji autentičností. Inkvizice v syrové podobě. Uvěřitelné herecké výkony, skvělá Natalie Portman a Javier Bardem. Úžasný režisér. Vše skvělé. Jenže podle mého hodnocení filmů mi stačí vidět tento snímek jen jednou za celý život. Rozhodně to nebude něco, co si pustím pětkrát za sebou. ()

kartacek 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s radus 2011, to mučení je hrozný. Taky ho ve filmech nesnáším. A tak ještě napíšu to, co už jsem dneska v jednom komentáři napsal: Brutalita by měla být ve filmu (a to jakémkoli) jen naznačena. Tak tomu v tomto filmu není. Proto hodnotím nízko. ()

bonifac 

všechny recenze uživatele

čekala jsem, že to bude trochu víc o goyovi...ale jinak se mi film líbil. Jasně, na tak silné příběhy jako byl Přelet nad kukaččím hnízdem nebo Vlasy to nemá, ale celkově nejsem novým Formanem nějak zklamaná. ()

Vodny 

všechny recenze uživatele

Celkově je tento film spíše zklamáním. První polovina filmu je skvělá - výborné scény plné skvělých útočných dialogů a celkově má film jistou dávku emocí. V druhé části se karta obrací a Forman nám servíruje jednu (zvláštně ne/navazující) scénu za druhou, přičemž to všechno vypadá, jakoby Forman nevěděl kam dál. Konec je krokem do prázdna. Člověk čeká alespoň záchvěv katarze, ale nikde nic. (Co se stalo s dcerou Ines?) Emoce jsou pryč (pokud tam vůbec byly) a diváka snad může potěšit jen skvělé herecké podání Goyi a Lorenza. Film vám nic nedá a nic nevezme. Slibný začátek byl přeťat Formanovo posedlostí dát do filmu jistou dávku velkoleposti, autentičnosti a větší časové rozpetí. Zbytečná komplikovanost a dramatičnost všedních situací tehdejší doby se do filmu nehodí a působí zde spíše jako můstkem k další scéně. Film je tak skládankou a ne plynulým vyprávěním. Divák čeká a čeká a nic se neděje a nakonec se sám stává Goyou a film přízrakem. ()

FrancisB. 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu,tak jsem od toho čekal více.Né že bych se přímo u filmu nudil,ale něco mi tomu pořád scházelo.Zkrátka u Formana jsem zvyklý více na poutavost děje,tady jsem to postrádal.Jinak určitě vydařený herecký výkon Natalie Portman,který film posunul o trochu výše,ale pořád ho dělá jen průměrným,na což nejsem u Formana zvyklý. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Film mě dost zklamal. Úvodní scéna, kdy si inkvizice prohlíží Goyovy obrázky, je výborná, ale v podstatě o Goyu vůbec nejde. Forman ho vylíčil jako tuctového panáka, který se hodně směje... Výkony herců, především Bardema a Portmanové, jsou skvělé. ()

amarth 

všechny recenze uživatele

Netradiční formou zpracoval Forman své poslední dílo. Čtu zde spousty kontroverzních názorů, avšak mne film zaujal a nemusím se za žádnou cenu odprostit od Formanova rukopisu. Ten je čitelný a rozpoznatelný stále. Jak literatura, tak i film odkazuje řadou děl na vděčné téma inkvizice, takže žádná Francescova biografie se nekoná. Pořádně utrápené drama na mne dolehlo, až mi místy zabylo Natálky poněkud líto. Forman natočil slušný snímek, i když jen marně lze čekat dílo tak silné, jako Kukaččí brloh...Vžádném případě však reklama nepředčila film! ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Dobrý film se skvěle hrající Natalií Portman, troufám si říci, že toto je asi její nejlepší snímek.. ()

troxor 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý film, který má jenom jednu, pro někoho možná zásadní vadu/nesrovnalost - o Goyovi totiž skoro vůbec není. Goyovi duchové se stávají spíše studií (povýtce nadčasového) pokrytectví a oportunismu, zde sledovaného v prostředí revolucemi zmítaného Španělska počátku 19. století, v době, kdy se hroutí zkostnatělá vláda španělských Bourbonů a církve (s všemocnou inkvizicí, jako nástrojem). Protože Forman pochází ze státu, jehož obyvatelé se v některých dobách stávají téměř synonymy těchto vlastností a přestože před lety emigroval, dokázal tyto nešvary (již poněkolikáté) brilantně zpodobnit na filmovém plátně. V tom se možná sám Goyovi podobá, v tom je film podobný jeho dílům - zobrazuje bez milosti lidskou ubohost (občas skrytou pod slupkou nádhery a přepychu)... Pokud chcete vidět film o Goyovi - pak Vám mohu jen doporučit film C. Saury Goya Bordeaux. ()

elea 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který ukazuje, jak byl krutý život ve Španělsku. Film mě překvapil krásnou hudbou, propracovanou výpravou a skvělou N. Portman a J. Bardemem. Nicméně byly tam určité části, kterým se pořádně nevěnovala pozornost, což zhoršuje kvalitu filmu, která mohla být daleko lepší. ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

První půlka celkem ujde, přirozená inkvizice, hezké malování, pak to trochu začíná být divné ty královské housle (v podobném duchu se pak točí zbylá půlka), a na konec uvidíme velkolepá jatka. Ne díky, po 15 letech se vrátí zombie, která se už dále nemění, děcka si vesele skotačí kolem mrtvoly, vztahy jsou spíš z povinnosti, podoba matky a dcery mi unikla a i jinak to není nijak významně zajímavé. Nudně a nechutně zobrazená historie. ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Nevědět, že to režíroval Forman, tak bych si toho snad ani nevšiml. Ale zase na druhou stranu: kdyby to nerežíroval Forman, tak by to nebylo pro většinu hodnotících takové zklamání. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Nuž vzhľadom k úspechom predchádzajúcej Formanovej tvorby som čakal viac. Aj keď až do odsúdenia Ines za tajné praktikovanie židovstva sa moje očakávania splnili. Potom sa dej rozsypal a nevedel som kam vlastne smeruje. Bardem a Lonsdale svojimi tvárami presne zapasovali do inkvizičného obdobia a ich výkon pozdvihol celé dielo. No stačí to tak na 3,5. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Film se skládá ze spousty emotivně silných scén, ale příběh celkově nedrží moc pohromadě. Poměrně nevyrovnaně se Forman věnuje i postavám. Samotný Goya, ve slušném podaní Stellana Skarsgarda hraje až druhé housle. Hlavní postavou je inkvizitor Lorenzo, kterého přesně ztvárnil Javier Bardem. Nejpůsobivější výkon podala Natalie Portman ve své trojroli, její úloha v příběhu bohužel místy vyznívá poněkud naprázdno. Zamrzí i docela chudá výprava, hlavně bitevní scény jsou hodně odfláknuté. Goyovy přízraky nejsou vyloženě zklamáním, protože na Evropské poměry je to pořád silný nadprůměr, ale od někoho jako je Miloš Forman bych prostě čekal víc. ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Sejmi eso, Formane!

Sejmi eso, Formane!

14.07.2007

Goyovy přízraky ještě ani nebyly v kinech a už se nadšeně diskutovalo nad dalším filmem našeho nejznámějšího režiséra. Amarillo Slim měl být dalším biografickým snímkem ve filmografii… (více)

Reklama

Reklama