Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velkolepý projekt Mela Gibsona vypráví o starobylé říši Mayů a jejím zániku. Původ této kultury, její moudrý život a náhlá destrukce, je dosud opředena mnohými tajemstvími. Jde o vůbec první filmové zpracování této neobjasněné záhady. Hlavní hrdina Jaguáří tlapa se vydává na zběsilý útěk ze zajetí, aby zachránil nejen svůj život, ale i milovanou rodinu... Uznávaný, přesto nebo právě proto aférami obklopený, světoznámý režisér, scenárista, herec a producent v jedné osobě Mel Gibson při natáčení Apocalypta opět riskoval. Pro zvýšení autenticity se po celý film mluví neznámou řečí, původním mayským jazykem Yucatec, podobně jako v Umučení Krista. Na filmu se podíleli špičkoví tvůrci, jako je kameraman Dean Semler, držitel Oscara za film Tanec s vlky/Dances with Wolves (režie Kevin Costner), střihač John Wright a hudební skladatel James Horner (Titanic/Titanic, režie James Cameron). Výpravu filmu měl na starosti Oscarem několikrát oceněný Tom Sanders. Snímek Apocalypto byl již mimo jiné nominován na cenu BAFTA v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 104)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Škoda tak primitivního obsahu, protože Gibson dokazuje, že jsou mu jistá měřítka/směrnice Hollywoodu uplně u zadnice a točí si jak chce a co chce. Námět Apocalypta je už sám o sobě defacto zajímavý, neboť film o starověké civilizaci tu nebyl ani nepamatuji - jestli vůbec a tak každý divák musí s napětím očekávat, co se na něj vlastně vyvalí. Je to dost typický Gibson. Spousta krve, struktuovaný děj plný akce a dynamiky, plus decentní náznak jakési mytologie, která tady funguje spíše jen pro potěchu oka. Obrovské chrámy ve městě jsou skutečně působivé. Přítomnost digitální kamery byla rovněž vcelku diskutabilní a přinejmenším zbytečná. Jinak ale zábava vcelku solidní. Škoda že chybí emocionální hloubka, jakou mělo třeba Braveheart. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Film už jsem měl ve watchlistu tak dlouho, že jsem úplně zapomněl o čem pojednává a pustil si jej úplně na blind. Dvacet minut jsem se rozkoukával, pak se začal hrozně nudit a u první hodiny jsem to vzdal. Říkal jsem si, že to asi nikdy nedokoukám, i kvůli tomu nepřetržitému násilí, které už bylo i na mě moc. Druhý den jsem pokračoval a zhltl to jako malinu. Apocalypto v druhé polovině nabere neskutečné grády a já jen zíral, co to Mel Gibson dokázal natočit. Dokonce zakázal celosvětově film dabovat a v telce to pravděpodobně nikdy moc neuvidíme, jelikož kdo dneska mluví maysky, že ano? Ke konci už jsem si říkal, že by bylo strašně super, kdyby to dopadlo tak, jak to skutečně dopadlo...takže mi to udělalo radost a strašně rád bych si dal sequel. Škoda, že kolem roku 2006 upadl Gibson v Hollywoodu v nemilost a museli jsme si počkat 10 let na comeback. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Nebýt první rušivé části složené pouze ze záběrů "jak jdou zajatí indiání a dlouze se koukají na jiné indiány, zajaté i nezajaté, a tak pořád dokola, dokud nedojdou k první pyramidě" byl by počet * vyšší. Takhle ale nemůže být, protože první koukací část je prostě děsná nuda. Jinak moc pěkný výpravný film, co od druhé poloviny rozjíždí slušnou akci a nabízí hezkou řádku parádně naturálních scén, záběry na lid pod pyramidami jsou působivé a "přírodní" herci taky ujdou. Ovšem ten ujetý konec! SPOILER kde hlavní hrdina jen tak tak doběhne ke studni, kde schoval svou ženu a dítě, žena stihne ještě porodit dítě (pěkně do vody, jak je teď v módě), další má na krku, voda stoupne od kolen ke hlavě asi za pět minut, ale JAK hlavní hrdina dostane rodinu ven (lano nemá, je to hluboko, voda stoupá závratnou rychlostí) už nám neukážou. A ty španělské lodě si taky mohli odpustit. KONEC SPOILERU. Druhé umučení se ale naštěstí nekoná. 65% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Ano, film bol mozno zbytocne dlhy, mozno sa tam vela behalo a dej bol prilis jednoduchy, ale mna to aj tak bavilo a Gibson ma opät milo prekvapil..................... Po niekolkych mesiacoch som si tento skvely film pozrel opät a zvysujem so styroch na pät hviezdiciek. Proste perfektny napinavy dobrodruzny film... 29.03.2009 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl od takového vzorného otce čekal? Už jenom jeho omluvné výstupy ohledně alkoholu a rasistických nadávek směrovaným k policistům šokovaly Ameriku, ale stěží šlo předvídat, jak agresivní opus pustí do filmového světa!! Celá řada sekvencí jakoby vznikla pouze pro zobrazování násilí, utržených končetin, rozdrcených částí těla. Pokud u předešlého, realistického a tolik diskutovaného Umučení Krista bylo brutální pouze ono samotné „ukřižování“, zde bude slabším povahám zle slušnou hodinku z celkové délky snímku. Ten samotný nenabízí nic převratného, prakticky sledujeme primitivní strukturu cesty „tam a zpět“ – „do zajetí a na útěku“. Co však vyloženě potěší je brilantní kamera v permanentním pohybu, hudba spolehlivého Jamese Hornera, stejně jako vymazlené masky a kostýmy. Neokoukaní herečtí představitelé na pokraji úzkosti a beznaděje předvádějí slušný standard a Mel Gibson se zase jednou může plácat v kalužích krve. A dělá si to přesně podle sebe. Někde na pomezí, ale tři hvězdy by byly málo. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Že je Mel skvělý režisér, jsme se přesvědčili už u Statečného srdce. Jenže tady mi ke spokojenosti nestačí pouze jeho jméno na postu režiséra. Chtělo by to hlavně silnější příběh a o něco kratší stopáž. Tedy ty věci, které byly právě u výše zmíněného snímku. Takže, Mele, dnes jen průměr. P. S. Kamera byla skvělá, kvůli ní dávám o hvězdu navíc. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson vsadil na neopozeraný námet. Filmový príbeh z čias Mayskej Ríše som videl hadám po prvý krát. Tiež ostáva verný svojmu charakteristickému pojatiu. Nikdy mi nevadil jeho surový realizmus, ktorý prezentuje vo svojich dielách. Toto tiež nie je žiaden čajíček. Lenže na to som už u neho zvyknutý. Je dobré, že je "Apocalypto" natočené v pôvodnom jazyku z danej doby a oblasti. Dodáva to tomu silný náboj autentickosti. Lenže aj to mi už raz pán režisér Gibson ponúkol, v "Umučení Krista". Z tohto jeho, zatiaľ posledného, filmu mám taký pocit, že sa skúša hrať na niečo viacej ako v skutočnosti je. Tento krát to bude iba za tri hviezdičky. *** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Ten film není ani zdaleka dokonalý. Je historicky nepřesný, ne zcela vyvážený, nepříliš překvapivý, začátek je rozporuplný a nezáživný a z jedné postavy dělá zbytečně terminátora, čímž celou jednu etapu filmu znevěrohodňuje. Ano, digitální kamera tomu ubírá. Hudba mohla být daleko exotičtější a ne jen sem tam napodobovat Misii, občas Glasse a zbytek odbubnovat (ale co chtít od Hornera). Ten film měl daleko navíc. To, co mě ovšem zaráží, je obrovská netolerance spousty diváků (uživatelů) k určitým prvkům. Nechápu, jak někdo může kritizovat, že se to Gibson rozhodl natočit v mayském jazyce. Vždyť takový přístup se dá jedině chválit a měl by se napodobovat. Nechápu, jak někdo může vůbec pochybovat o tom, zda jde o film. Nechápu, jak někomu může vadit ta hodina běhání v lese. Já si přál, aby tahle část nikdy neskončila! Vždyť byla strhující a nápaditá. Nechápu, jak někdo ještě dneska může nadávat na naturalistickou stránku. Ta nebyla přehnaná. V rámci nastoleného děje, mělo všechno svůj význam a smysl. A především svou sílu. Podobně krve stříká v každém druhém hororu. Zde to ovšem kdekoho dráždí, protože to vypadá velmi věrohodně. Navíc je to Gibsonův trademark. Kdo se dívá na jeho film, musí s něčím takovým ne počítat, musí se na to těšit. A poslední věc, kterou nechápu, je kritika nevykreslení charakterů. Vždyť to je v pořádku, je to naprosto v souladu s bezcenností lidského života v jejich světě. Mel Gibson je režisér, který točí pouze výjimečné filmy a je velká škoda, že kvůli sobě i svému okolí předčasně odešel do důchodu.... ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tři věci jsem opravdu nečekal: Že bude Apocalypto něco jako historická verze Ramba, že bude mít hlavní hrdina tak pěknou manželku a že mi přeze všechna vyrvaná srdce a usekané hlavy bude nakonec nejvíc líto jaguára. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Místní domorodce čeká tvrdý osud. Co se mi líbilo bylo, jak si dělali vtípky z jednoho ze svých bojovníků. Mel Gibson se předvedl a to, že režíroval tuhle nálož mě mile překvapilo. Vřele doporučuji, prostě příběh plný napětí. Excelentní. ( Hodnocení: 9/10 ) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Kdyby se Mel Gibson nenechal trochu unést tím tématem a zkrátil to celý tak cca na 90 minut, byla by z toho bezproblémová, adrealinová, indiánská naháněčka. Je tady totiž několik pasáží, které jsou doopravdy velice působivé, přepadením vesnice počínaje a kulervoucí naháněčkou v pralese konče. Jenže některé ty pasáže mezi tím jsou až moc dlouhé a někdy úplně zbytečné (nesmyslně dlouhý pochod k Mayům) a Mel se tak snaží udělat z filmu něco víc, což se mu příliš nedaří. Už jen díky jednoduchému ději v této snaze docela padá na hubu. Po řemeslné stránce tomu ale není pomalu co vytknout, jenom ta digitální kamera vypadá v pár záběrech divně, ale člověk si na to celkem rychle zvykne. Suma sumárum dosti zajímavý snímek, který sice mohl pod střihačskými nůžkami strávit ještě chvíli, ale i tak se na něj kvůli pár působivým scénám a tématu vyplatí podívat. 70% ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Filmová hypotéza o zániku Mayské civilizace a přitom použít původní řeč Mayů, tak to určitě filmu prospělo. Začátek filmu jde v takovém poklidném tempu skoro až exotického ráje, následně děj přitvrdí akčností, ale taky brutálností scén. To, že Mayové byli tak krvelační jako ostatní národy, je docela možný a obětování lidí byl zřejmě rituál té doby, taky ponechám stranou hodnotit údajné historické nepřesnosti, neboť to pro mé hodnocení není vůbec důležitý a vlastně je ani pořádně neznám. Povšimněme si pouze jednoho důležitého detailu, že Gibsonův styl zobrazovat ve filmech násilí je skoro už tradicí. Vždyť jde o krutou pohádku o Jaguáří tlapě a jeho rodiny. Nedá mi to, abych to neporovnal s filmem, BOJ O OHEŇ, který spadá do obdobného žánru, který byl také perfektně natočen, ale bez potřeby naturalistických scén děsivého zabíjení. Co dodat k APOCALYPTU, jedná se o akční film plný drsných scén, které jsou asi hlavní devizou filmu. Není to asi nejlepší Gibsonovo dílo, ale pořád to docela je jeden z těch filmů, který vůbec nenudil, ale po zhlédnutí jsem odložil a už si ho asi nikdy nepustím. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Žiadna pecka ako bolo Statočné srdce sa nekoná. Je to len priemerný príbeh zasadený však do nového prostredia. Komu vadia historické nepresnosti ten spokojný nebude. Mne nie. Mimochodom, kde je tá spomínaná prílišná krvavosť za ktorú je snímok odsudzovaný? ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Krvavá,adrenalínová jazda...Nerozumiem tomuto honu na M.Gibsona v ktorom ho ľudia aj filmový priemysel pre pár výrokov v opilosti odsunuli na vedľajšiu koľaj.Nie je prvý ani posledný.Akokeby zabudli na časy,keď filmom Statočné srdce dobil celý svet.Jeho réžijný debut Muž bez tváre bol tiež výborný,rovnako ako aj Umučenie krista,ktorý rozdelil Gibsonových priaznivcov na dva tábory.Natočil to svojsky, hoci krvavo, ale myslím, že filmov s kresťanskou tématikou tu bolo "x" a sú podobné ako vajce vajcu. Podobne ako aj v Umučení krista aj v Apocalypte budete márne hľadať anglický jazyk.Hovorí sa v ňom indiánskym jazykom. Už iba výborná kamera a nádherné exteriéry robia tento film pozoruhodným. Ale ponúka samozrejme viac, ide o to do akej miery akceptujete zobrazované násilie. Ak na to pristúpite a nevadia vám vyrezané srdcia, useknuté hlavy, podrezané krky..., čaká vás výborná adrenalínová jazda s vynikajúcimi akčno, dobrodružnými scénami. Vždy som mal bližšie k starej poctivej filmárčine. Áno, súhlasím, príbeh je v podstate prostý, ale forma je veľkolepá. Fanúšikovia filmu Predátor by určite namali byť sklamaní. Scény človek verzus príroda sú nádherné, likvidovanie protivníkov pomocov sršnieho hniezda alebo jedovatej žaby sú zaujímavé aj zábavné. Útok pumy, skoky do vodopádu, zaujímavé neobkukané herecké tváre,brutálne surová choreografia akčných scén-proste je sa na čo pozerať. DVD, trestuhodne skoro bez akéhokoľvek bonusu.Všetci,ktorí neznesú pohľad na krv, Židia, černosi, policajti a ostatní Gibsonom urazení,si odpočítajte ľubovoľný počet percent.U mňa za 100%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson má vizi a nebojí se ji použít ani když v ní je obsaženo zabíjení dětí, dále hektolitry krve z přeťatých tepen různě po těle a hlavně neznámí herci, díky kterým je akční lov na Jaguáří tlapu o to vtahujícím zážitkem. Nechápu, jak to před lety mohlo v Hollywoodu vzniknout, ale jsem za to nesmírně rád. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Nakonec se výlet a lá National Geographic nekonal, přesto se ale nemůžu zbavit takovýho toho šolíchání za krkem, že Gibson splnil to, co si předsevzal. Jazyk Yucatec jenom potvrzuje tíživou atmosféru (v jednu chvíli jsem si říkal, kdy se konečně domorodci začnou bouchat do hrudi a pleskat přes nafouklé tváře). Jsem také rád, že Gibson po natočení Umučení "při pohledu na zohaveného Boha se všichni musí zákonitě poblejt" Krista se nesoustředil jen na šokantní záběry, ale věnoval se postavám. Vy si tak múžete vychutnat například rodinné problémy vesničanů (problém s erekcí byl moc!) a nebo pošťuchování se mezi chlapiky-lovci, kteří z prdele donutili křováčka sníst prasečí koule, protože pak bude moci mít děti. Ano, sice už po druhé chtěli Gibsona za natočení filmu zabít, ale já chci, aby do třetice to riziko podstoupil a naservíroval nám zase něco nevšedního( jen doufám, že se mu to nestane osudným). ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Apocalypto je film zásadně rozdělený na dvě části. Ta první je realistická a scény z monumentální a šílené Mayské metropole jsou skutečně sugestivní a přibijí vás do sedadla. Pak ale nastane obrat o sto osmdesát stupňů a snímek se stává obyčejnou honičkou ve stylu jeden proti všem. Rudy Youngblood je už od první scény důležitější a schopnější než všichni ostatní, kteří jako by měli nálepku-odpad určený k recyklaci. Jaguáří tlapa běží celý den i noc v kuse, skáče z vodopádů, hbitě se vyhne všem střelám, likviduje protivníky i pralesní faunu a to vše zvládá i s dírou v břiše... Rozhodně se Gibsonovi nedá upřít, že je jeho film zajímavý a originální. Bohužel, ale i dělaný trochu samoúčelně na efekt. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

to co někteří považují za chybu, osekání jakýchkoli vedlejších dějových linií já považuji za naprosto dokonale zvolené. Jsem rád, že se film nesnažil zaobírat nějakým "velkým" tématem, které se naštěstí mihli jen jako takřka bezvýznamné kulisy ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Možná nejvíce nekompromisní film všech dob. Gibson se s tím vůbec nemaže a tak si říši Mayů vybarvil všelijak jen ne s romantickým nádechem. To čeho jsem byl jako divák poprvé před deseti lety svědky se nedá slovy ani popsat. Tímhle příběhem si divák rozhodně večer nezkrášlí, protože jej čeká setsakra škaredej film, ale zároveň taky klasikej Gibson, takže hodně vysoká kvalita. 100% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Civilizacni stret na ruznych urovnich a obhajoba krestanske spolecnosti ve smyslu, ze nebyla prvni civilizaci, ktere tak naramne slo zotrocovani pro ni "barbarskych" narodu a etnik - to by se dalo vysledovat jako hlavni poselstvi tohoto dila. V Gibsonove rezijni linii je tak po Umuceni dalsim snimkem, ze ktereho je citit Melova silna vira v krestanstvi a jeho filmy jsou razantni (v pripade Umuceni i ryze utocnou) obhajobou naseho sveta, kteryzto na krestanskych zakladech stoji. Zatimco v Umuceni si nebral sevritky a dokazal i vicemene umne zakomponovat xenofobni podton (ktery popiral a nakonec sam v opilosti potvrdil), zde se podobnych vylevu vystihal a dokazal, ze lze v hollywoodske produkci natocit akcni film o dlouhe stopazi, ktery dokaze nenudit, drzet divaka v napeti na kazdou dalsi scenu a zaroven mit jakes takes poselstvi. Sirokouhle zabery pusobi ipozantne, jak reziser zamyslel, kostymni vyprava je jednim slovem dechberouci a obsazeni nehercu a rodilych indianu, mluvicich svym materskym jazykem zde pusobi daleko prirozeneji a efektneji, nez v jiz zminovanem Umuceni. Pane Gibsone, jako herce jsem vas zboznoval a Apokalyptem jste si u me po Vasi krvelacne a zbytecne ode na Jezise polepsil reputaci i jako reziser. ()

Související novinky

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Gibson už možná nebude režírovat

Gibson už možná nebude režírovat

16.03.2010

Ale až poté, co konečně natočí svůj vysněný projekt. Už jsme o něm psali – půjde o prozatím nepojmenovaný historický velkofilm o Vikinzích, ve kterém by si měl zahrát Leonardo DiCaprio. Zdá se, že to… (více)

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

17.12.2009

Vypadá to, že obojí. Mel je definitivně zpátky, jako herec (napjatě čekáme na zlehka problémový thriller Edge of Darkness) a brzy opět i jako režisér. V březnu se vrátí do Mexika i s většinou štábu,… (více)

Reklama

Reklama