Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (782)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hrozně dětské, moc barvičkami přeplácané, až trapně optimistické, ale nakonec i velmi svižné. Takový je Zlatý kompas - fantasy, která se jako další na nezastavitelném manufakturním pásu snažila dokázat, že kvalitám Jacksonovského Pána prstenů se dá minimálně vyrovnat. Jenže ono to asi vážně nejde (což je dobře), a jediný člověk, který by to mohl dokázat, má aktuálně ve spárech další tolkienovskou libůstku, Hobita. Chriz Weitz, tvůrce skvělých Prciček, se prý kdysi ke Kompasu vyjádřil, že "na to nemá" a režie se ujmout nechtěl. Tak PROČ mu hollywoodská mašinérie tak jako tak vtlačila scénář do rozklepaných rukou? Snímek je to sice nápaditý a nuda u něj až na několik slabších výjimek nehrozí, jenže jinak je to děsně tupé a arogantní: jak mohli tvůci počítat s dalšími díly (Zlatý kompas končí v podstatě jako Společenstvo prstenu), když atmosféra si vzala s velkou grácií dovolenou, herci velkých jmen tu hrají pět minut a hlavní postavou je předčasně vyspělá otravná holčička? Zvířecí démoni jsou sice super nápad (Pullmanův!), ale na nezapomenutelnou výpravu do světa fantazie to nestačí... ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

50% - Celou dobu, co jsem film sledoval, jsem si říkal, že mám před sebou přeci jen o něco lepší dílo, než byly Letopisy Narnie. Triky byly povedené, lední medvěd s nádherným hlasem Iana McKellena strčil Aslana s klidem do kapsy (ještě, že jsem to neviděl dabované) a herecké výkony byly také celkem koukatelné. Ale ta trapná závěrečná bitvička a divný konec mě dost zklamaly, takže horší 3*... ()

Reklama

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Jako příběh i ztvárnění neskonale krásné, leč už od prvních okamžiků jsem si v hlavě začal utvářet seznam lidí, kterým se to nebude líbit. Když to řeknu jinak - Kompas se nemůže líbit lidem bez fantazie. Jinak je to nádherný příběh s úžasným vizuálním podkladem. To, že jsem nevěděl, že jde jen o část příběhu (a tak jsem najednou koukal na titulky...) je spíš moje věc, jinak snad až na několik deux ex machina scén vážně nemám co vytknout. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Po dalším zhlédnutí musím přehodnotit svůj původní verdikt a nadšeně zaplesat. Vizuálně takřka bezchybné (za slovem "takřka" se ukrývá až příliš digitální opice Nicole Kidmanové), dějově úžasné a originální. Celkový dojem kazí pouze malý prostor pro rozvedení jednotlivých charakterů a totálně neuzavřený konec. Tvůrci "Zlatého kompasu" zřejmě předpokládali, že dostanou zelenou k natočení dalšího dílu, ale díky nízkým tržbám a nepříznivé kritice k tomu BOHUŽEL nedošlo. Nezbývá tedy, než zatnout pěsti (nejlépe tak, až se nehty zaryjí do masa) a doufat, že se "The Subtle Knife" a "The Amber Spyglass" přeci jen zrealizují... P.S.: Já chci taky svého démona!!!:-) 4,5* a pro děti na pochopení dosti složité. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní fantazy. Ta výprava, kostýmy a dokonalé triky odvádí pozornost od nezajímavého (nebo nezajímavě podaného?) příběhu a prkenných herců, kteří si s vyjímkou Nicole Kidman, neví se svými postavami rady. Chris Weitz vrší jednu zajímavou scénu za druhou, bohužel bez špetky napětí. Vytvořil líbivý svět, kterým vás bohužel nedokáže dostatečně provést a prodat ho. A zmiňovat se o vykrádání Pána prstenů, je myslím zbytečné. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Eva Green musela nakrútiť niekoľko scén, keď bola vo vzduchu priviazaná k drôtom. Trpí však strachom z výšok a niektoré scény odmietla natočiť znova, pretože ju tento zážitok vydesil. (Arsenal83)
  • Režie byla nejprve nabídnuta Ridleymu Scottovi, nakonec se ji ale chopil Chris Weitz, který sice po dopsání scénáře nejprve odstoupil se slovy, že na to asi nemá, ale když po roce odpadl jeho nástupce, k projektu se vrátil. (xjane)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama