Reklama

Reklama

Trhák

  • angličtina Blockbuster
TV spot 2
Komedie / Hudební
Československo, 1980, 94 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Hana Zagorová, Josef Abrhám, Juraj Kukura, Waldemar Matuška, Laďka Kozderková, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Petr Čepek, Jiří Korn, Jiří Schelinger (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Začínající scenárista Jíša napsal scénář, který je sondou do života současné vesnice a měl by podat pravdivý obraz prostého venkovského života. Krátce nato se dozví, že jeho scénář byl přijat a režisér už vybírá herce do hlavních i vedlejších rolí. Jíša vzápětí zjistí, že jeho ryze realistické dílo bylo přepsáno a pojato jako velkolepá revuální show plná písniček a tance. Filmaři se záhy odeberou do vesničky Lipovec, aby tu za vydatné pomoci místních obyvatel začali natáčet. Hrdinou jejich příběhu je elegantní pyrotechnik Ticháček, který nastupuje v místním JZD, aby progresivní metodou hnojení dopomohl k vyšším výnosům. Ubytuje se u manželů Lukešových a při procházce po okolí vesnice se seznámí se sympatickou učitelkou Eliškou, která miluje majitele místního zámečku Pavla Lenského. Seznámí se také s hajným Kalinou, který bedlivě střeží nevinnost svých tří dcer a střelbou zahání na útěk všechny nápadníky, kteří se často velmi rafinovanými způsoby pokouší přiblížit k hájovně. To vše doprovázeno, ke zděšení scenáristy Jíši, zpěvem, tancem a rozjásanou atmosférou velké revue. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (441)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu mi najviac utkvela v pamäti pieseň o chrobákoch, ktorú spieva Juraj Kukura Hane Zagorovej. Na stupidnosť toho textu a Kukurov hlboký bass sa nedá zabudnúť. Takže: "Nech brouka žít. Hleďme na tu havěť drobnou - myška, muška, bleška, šváb. Tu si trousí, tu si zobnou. Špína chlap, kdo na ně šláp. Máš je ctít. Nech brouka žít. Žuchty, čvachty, piškumpré. Ať se pachtí světem dál. Chramsty, prousty, sakrblé. Lev i prostý hovnivál. Protoplazmy proto né. Lni láskou k nim k bližním svým. Nech brouka žít. Hleďme jak se kukla larví. Krmme tlouště, aby tloust. Jak to správně píše Darwin, živočich je taky chroust. Máš jej ctít. Nech brouka žít. Žuchty, čvachty, piškumpré. Zpěv ať pozná a ne pláč. Chramsty, prousty, sakrblé. Veš i statný paroháč. Protoplasmy proto né. Lni láskou k nim k blížním svým. Měj brouka rád i já ho mám. ** ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Navzdory hvězdné účasti jsem snímek dlouho odkládal kvůli zdejšímu nelichotivému hodnocení a žánrovému zařazení do kategorie hudební. Ani jedna obava se neukázala býti opodstatněnou. Drtivá většina zařazených písní byla dobrých a zdejší hodnocení je zase jen ukázkou toho, s jakými retardy a nevděčníky musí člověk obývat tuto malebnou filmovou databázi. Trhák je neskutečně vtipná a neskutečně uvolněná záležitost. Velmi rád jsem se na 94 minut stal součástí tohoto "příběhu ze života", jak to Zdeněk Svěrák nazval. I když to na první pohled nemusí být patrné, tak tento film funguje současně na tolika úrovních a má tolik vrstev, že se tomu nechce ani věřit. Scénář je velmi inteligentní a humor zde má tolik podob, že jsem místy skoro až brečel. Smoljak pro sebe napsal jednu z nejvtipnější rolí v rámci českého filmu. Jeho role režiséra neměla nejmenší chybu a připomínalo mi to velkou spoustu jeho výstupů z DJC. Nebyl ovšem jedinou dobrou postavou. Kam se podíváte, tam je k vidění velká tehdejší hvězda, která si svůj čas na place velmi užívá. Moc příjemné polechtání bránice a pohlazení po duši, že bych se v budoucnu nenechal dvakrát přemlouvat k dalšímu zhlédnutí. [85 %] ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ujeté, ale zábavné. Někomu nemusí úplně sednout ten (sebe)parodující styl (člověk to nesmí brát moc vážně) a spousta písniček (avšak když se do nich člověk zaposlouchá, tak zjistí, že jsou mnohé z nich opravdu vtipné a určitě mu jich několik v hlavě zůstane). Protože tady hraje snad každý z tehdejší filmové i hudební scény, je těžké vyzdvihnout výkon jen pár z nich (ale mě osobně nejvíc zaujal asi cholerický Petr Čepek ;-). No a těch gagů a vtipných scének...Nejvíc mě asi rozesmáli zaražený pilot, listonožka, která se nemohla odtrhnout od okna a také pan Lukeš, který si šel sám sobě na pohřeb. Z songů se mi asi nejvíc líbil kousek "Nech brouka žít", ale i ostatní písničky byly velice zdařilé a chytlavé. Dokonalé to sice není, ale 4* a zhlédnutí si to určitě zaslouží. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Taková herecká a pěvecká elita po hromadě by měla být zárukou úspěchu. Uhlíř, Vágner, Hádl i Skoumal připravili jednoduché a "vlezlé" písničky, což ale mělo úspěch neboť se dobře pamatují. Film jsem viděl několikrát, ale poprvé v 10-ti letech mi hned zůstalo v hlavě . "když dítě škrtne zápalkou co se nestane, oheň zaplane".. Film má skvělé dialogy a výborní herci je ještě vyšperkovali. Takový "kliďas" produkční Petr Čepek je přeci fantastický. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Skvělá sonda do zákulisí natáčení filmu. Velmi mě potěšily především role pánů Smoljaka, Svěráka a Petra Čepka. Jinak se zde objevují i další herci divalda JC. "Nech brouka žít..." Plno skvělých hlášek, gagů a absurdit, neboli povedená parodie "Proč tady zatloukáte ten kůl do země? Protože je to ve scénáři!" Nejvíce mě ale vždy pobaví casting...Kukura, Spálený, Hrušínský... ()

Galerie (22)

Zajímavosti (28)

  • Ve filmu je vizuálně přísně oddělován děj z natáčení a děj jako z hotového filmu, kdy záběry druhého zmiňovaného jsou úmyslně přeexponovány. (SeanBean)
  • Většina písní měla úmyslně chytlavé melodie a infantilní texty. To platí především pro pásmo „Muzikál na návsi“. Některé písně si však jejich interpreti převzali do svého stálého repertoáru, a to ku příkladu „Lásko, Amore“ Juraje Kukury (Lenský) a Hany Zagorové (Eliška) „Sek' jsem sexem“ Juraje Kukury či „Znám tu louku voňavou“ Laďky Kozderkové (Zuzka, sestra Ticháčka) a Waldemara Matušky (Kalina). (SeanBean)
  • Během natáčení scény, kdy jsou řešeny finance, se Petr Čepek vždy při větě Zdeňka Svěráka: “A kdy se budou točit dožínky?“ rozesmál. Ve filmu je pak vidět, jak je Čepkova postava během scény v hlubokém předklonu, aby smích zamaskoval. (pávek)

Reklama

Reklama