Reklama

Reklama

Trhák

  • angličtina Blockbuster
TV spot 2
Komedie / Hudební
Československo, 1980, 94 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Hana Zagorová, Josef Abrhám, Juraj Kukura, Waldemar Matuška, Laďka Kozderková, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Petr Čepek, Jiří Korn, Jiří Schelinger (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Začínající scenárista Jíša napsal scénář, který je sondou do života současné vesnice a měl by podat pravdivý obraz prostého venkovského života. Krátce nato se dozví, že jeho scénář byl přijat a režisér už vybírá herce do hlavních i vedlejších rolí. Jíša vzápětí zjistí, že jeho ryze realistické dílo bylo přepsáno a pojato jako velkolepá revuální show plná písniček a tance. Filmaři se záhy odeberou do vesničky Lipovec, aby tu za vydatné pomoci místních obyvatel začali natáčet. Hrdinou jejich příběhu je elegantní pyrotechnik Ticháček, který nastupuje v místním JZD, aby progresivní metodou hnojení dopomohl k vyšším výnosům. Ubytuje se u manželů Lukešových a při procházce po okolí vesnice se seznámí se sympatickou učitelkou Eliškou, která miluje majitele místního zámečku Pavla Lenského. Seznámí se také s hajným Kalinou, který bedlivě střeží nevinnost svých tří dcer a střelbou zahání na útěk všechny nápadníky, kteří se často velmi rafinovanými způsoby pokouší přiblížit k hájovně. To vše doprovázeno, ke zděšení scenáristy Jíši, zpěvem, tancem a rozjásanou atmosférou velké revue. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (441)

kajas 

všechny recenze uživatele

"Nech brouka žít" jsem slýchávala už jako dítě, ale teprve teď jsem se podívala na celý film a řeknu vám, je to fakt trhák :). Hudební sekvence jsou ve většině případů (včetně toho "brouka") vážně hrozné, během pasáže v nočním lese jsem byla přesvědčená, že tvůrčí tým během psaní a natáčení něco zobal, ale zbytek je jednoduše perfektní. "Pojďte, sjedeme to znovu." "Ovšem až zítra, dneska už nemáme světlo." "Zejtra tady nemáme berušky, berušky letěj do Ostravy." "Co dělaj berušky v Ostravě?" "Labutě." A Petra Čepka mám po jeho geniálním výkonu ve "Vesničce" zase o něco radši. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 2* tahle hudební komedie mě nikdy k srdci nepřirostla a snad nikdy jsem ji neviděl v jednom kuse. A i když má nezapomenutelné scénky plné hlášek, tak já ji nedokážu dát ani tři hvězdičky. Do reprízy se nejspíš už nedokopu a pro mě za mě mohla v tom trezoru i zůstat ;-). [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

svik 

všechny recenze uživatele

Hodnotím za 4... Toto hodnocení celkem nefilmu je velice rozpačité - naskýtá se otázka co vlastně hodnotit-Vezmeme to první po filmové stránce ...no s filmem to nebudu moc protahovat nenajdeme zde nic diobrého jen se možná zasmějeme horeckým výkonům . Když to vezmem z muzikálové perspektivy tak je to už o něco lepší pokus o český muzikálový film a to si zaslouží ohodnotit . ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Sám Zdeněk Svěrák řekl, že s tímhle scénářem nebyli s Ladislavem Smoljakem úplně spokojení, měli na to málo času a ani nic takového ze začátku psát nechtěli. Trhák totiž vznikl na objednávku režiséra Zdeňka Podskalského. Prostě za to že on jim pomáhal s Kulovým bleskem, oni mu museli napsat muzikál a měli na to docela málo času. I tak podle mě vznikla dobrá a vtipná komedie. Ze začátku divákovi možná chvíli trvá než si zvykne na náladu filmu, ale potom se z toho vyvine dobrá komedie které občas škodí akorát písničky. Jinak jsem se místy smál hodně nahlas, například jak scénárista Jiša stanoval.:D Navíc k tomu krásná Dáda Patrasová v roli klapky a Jiří Schelinger v malinkaté roli. Trhák sice tedy nedosahuje kvalit Jáchyma nebo Marečka, ale bavil jsem se u něj a opravdu se mi až na pár písniček ten prdlý styl který film má líbil. Takže zasloužená a poctivá 4ka. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu mi najviac utkvela v pamäti pieseň o chrobákoch, ktorú spieva Juraj Kukura Hane Zagorovej. Na stupidnosť toho textu a Kukurov hlboký bass sa nedá zabudnúť. Takže: "Nech brouka žít. Hleďme na tu havěť drobnou - myška, muška, bleška, šváb. Tu si trousí, tu si zobnou. Špína chlap, kdo na ně šláp. Máš je ctít. Nech brouka žít. Žuchty, čvachty, piškumpré. Ať se pachtí světem dál. Chramsty, prousty, sakrblé. Lev i prostý hovnivál. Protoplazmy proto né. Lni láskou k nim k bližním svým. Nech brouka žít. Hleďme jak se kukla larví. Krmme tlouště, aby tloust. Jak to správně píše Darwin, živočich je taky chroust. Máš jej ctít. Nech brouka žít. Žuchty, čvachty, piškumpré. Zpěv ať pozná a ne pláč. Chramsty, prousty, sakrblé. Veš i statný paroháč. Protoplasmy proto né. Lni láskou k nim k blížním svým. Měj brouka rád i já ho mám. ** ()

Galerie (22)

Zajímavosti (28)

  • Postava Lenského byla psána na tělo Karlu Gottovi, který ji odmítl. Poté režisér Podskalský uvažoval obsadit do této role francouzského šansoniéra Gilberta Bécauda, který ji přijal s podmínkou, že k složí hudbu. Ačkoliv netrval na vysokém honoráři (původních dvě tisíc franků snížil o polovinu), na Barrandově to zamítli s odůvodněním nedostatku financí. (Willy Kufalt)
  • Většina písní měla úmyslně chytlavé melodie a infantilní texty. To platí především pro pásmo „Muzikál na návsi“. Některé písně si však jejich interpreti převzali do svého stálého repertoáru, a to ku příkladu „Lásko, Amore“ Juraje Kukury (Lenský) a Hany Zagorové (Eliška) „Sek' jsem sexem“ Juraje Kukury či „Znám tu louku voňavou“ Laďky Kozderkové (Zuzka, sestra Ticháčka) a Waldemara Matušky (Kalina). (SeanBean)

Reklama

Reklama