Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Trochu mě zaráží, že hodně lidí, čekajíce věrnou rekonstrukci příběhu rostovského Jacka rozparovače, zklamaně odbývá tento film jako nevěrohodný, překrucující skutečnost. Jistě na tom má svůj podíl i ten bombastický distribuční text. Fakt je ten, že tento film je Čikatilovým případem pouze inspirován k načrtnutí příběhu s poněkud větším přesahem, než je "pouhý" popis patrání po jedné zrůdě, následném vyšetřování, souzení a odsouzení... Vždyť tomu, kdo o případu Čikatilo aspoň něco málo ví, je jasné, že "takto" to rozhodě nebylo, a kdo o tom neví nic, nemůže si vytvářet nějaké zkreslené znalosti už jen proto, že hlavní hrdina se jmenuje (symbolicky) Evilenko.... Tento film není konkurencí Občanu X a jen těžko se s ním dá srovnávat. Sám David Grieco naznačuje, že rozhodně nejde o příběh konkrétního člověka (viz zde). Režisér měl o případu velmi podrobné informace z první ruky a nelze ho proto ani obviňovat z neznalosti. Spíše se snažil vylíčit kontext doby, napětí mezi starými konzervativními komunisty stalinského typu (Evilenko) a mladou gorbačovskou krví (Lesiev) a konečně hlavně všudypřítomné a více či méně skryté šílenství ztělesněné v jádru sadistickou a kanibalskou zrůdou. Film má nespornou atmosféru, je přesvědčivý, odsýpá... Hodně tomu napomáhá vynikající výkon Malcolma McDowella, který už hodně dlouho hledal opravdu dobrou roli (kdeže jsou sedmdesátá léta..?) - zde ji našel a vypořádal se s ní skvěle. Scénář to sice trochu přehnal se zdůrazňováním té hypnózy, ale nešť... Zato je tam celá řada podivuhodných scén, které berou dech - třeba ta, kdy se setká Evilenko s jedním vojínem, maje přitom papulku ušmudlanou od krve.... :) Slušná podívaná. ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Musim říct, že mě to příjemně překvapilo, protože točit film o masovým vrahovi podle skutečný události je samo o sobě docela náročný, ale troufnu si říct že tady se to povedlo.. neni to nic dechberoucího nicméně to patří k tomu lepšímu co jsem zatim o masových vrazích viděl.. Malcolm McDowell to zahrál výborně a v tomhle filmu se mi dost líbila i hudba.. ()

Reklama

Peytl 

všechny recenze uživatele

Tak, a za svatým je druhá debilitka o Čikatilovi, potřeboval jsem načerpat inspiraci a míti v čerstvé paměti materiál pro srovnání. Ne snad proto, že bych byl hrdým majitelem některé z jeho úchylek a potřeboval je vypilovat (mám mnohem veselejší), to opravdu ne, ale poněvadž a protože je dnes ten Velký Den, kdy Jetr Pákl, po promu jak na Titanik vs vetřelci, vypouští svého Ghoula. Bude to mít celkem lehké, pokud nebude stát jeho film evidentně za kolosální a třikrát přejeté hovno, pak (a vzhledem k veřejnému hodnocení mnou viděných příšerností) se může těšit na sedm hvězd od každého a příští rok i na Český anální kolík předávaný v Rudolfinu. U vousatého popa, tak ona vlastně zabíjela frustrace z fleku na hlavě soudruha Gorbačova společně s hypnózou. Hypnózou!!! No, to mi utrhni ruku a vraž mi jí do prdele. KGB a ptactvo s volhou po smrti, to jsou jediné věci, které jsem zaregistroval. Proč taky cpát do příběhu o masákovi nějaké vraždy, fujky, a nedejpeytla vyšetřování, nuda. Ovšem za opravdu grandiózní a nesmírně geniální považuji filmový plakát, protože EVIL-ENKO, no ty krávo, to je čirý diamant invence, to muselo vymýšlet celé politbyro. Ani sto McDowellů by takovou ostravskou studiovku nezachránilo, děs. ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Pol na pol. Pri Občanovi X som si želal, aby to bolo o čosi krvavejšie, tu som si skôr želal, aby sa viac zamerali na charaktery postáv. Tiež sa mi ťažko rozhoduje, či bol ako Čikatilo lepší Malcolm McDowell alebo Jeffrey DeMunne, no myslím, že McDowell sa jeho osobnosti priblížil viac, bol "krásne" úchylný a zvrátený. Scénky sú fajn (znásilnenie, bloody toillets), herci tiež, ale tak či onak mi niečo chýba. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Lidem, kteří zde poukazují na případné historické nepřesnosti a nesrovnalosti jejich názor neberu. Pro mě, i přes to, že mám "něco málo" o Čikatilovi nastudováno a o všech nesrovnalostech vím, je tento film stejně naprosto dokonalý. V tomto případě kašlu na reálie, jde o to, že z Malcolma McDowella jsem měl husí kůži. Dlouhá léta byl tento PAN HEREC pro mne hlavně tím rozpustilým rošťákem s buřinkou a se suspenzorem, užívajícím nadměrné množství očních kapek (a že i ta role byla těžká kláda), ale teprve v Evilenko na mě z očí vypustil opravdové běsy. Tohle se snad ani nedá zahrát, to musí v člověku být. Nemusí řvát, šermovat nožem nebo na kameru žvýkat kila krvavé flákoty, jemu stačí aby se smutně, až něžně podíval... a klidným, pocit bezpečí vzbuzujícím hlasem promluvil na dítě... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Andrei Romanovich Chikatilo si získal prezývky "The Mad Beast", "The Rostov Ripper" a "Citizen X". (Carol Pifková)
  • Modus operandi: kladivo, sekera, nôž, znásilnenie a torturizácia. (Carol Pifková)
  • Film byl nominován na Zlatý globus v kategorii nejlepší debutní celovečerní snímek. (Terva)

Reklama

Reklama