Reklama

Reklama

Monstrum

(seriál)
Trailer 1
USA, (2022–2024), 9 h 53 min (Minutáž: 45–63 min)

Hrají:

Evan Peters, Richard Jenkins, Niecy Nash, Michael Learned, Molly Ringwald, Karen Malina White, Penelope Ann Miller, David Barrera, Shaun Brown (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(11)

Obsahy(1)

Usvědčený zabiják Jeffrey Dahmer (Evan Peters) za víc než deset let zavraždil sedmnáct mladých kluků a mužů. Jak to, že tak dlouho dokázal unikat spravedlnosti? (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (338)

COF_666 

všechny recenze uživatele

Hutná atmosféra od prvních minut. Pomalé tempo, které místy připomíná Zodiaca. Pocity beznaděje, úzkosti a strachu, propojené se vzdálenými zvuky porcujících se lidských těl. Škoda, že tomuto monstru nevydrží síla po celých deset dílů. Hlavně v poslední třetině ztrácí tempo. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Zhruba první tři epizody jsou dokonalou esencí precizní dramaturgie a skvělých hereckých výkonů, jež Vás dokonale “připoutají” k televizní obrazovce. Bohužel, poté co Dahmera zavřou do vězení a tvůrci do příběhu přimíchají i soud a rodiny zemřelých, celý ten nadějný koncept se tak nějak zadrhne. Od té doby jsem měl pocit, že seriál tuto lidskou zrůdu vykresluje ve zvláštním, chce se říci, že až ve zvráceně pozitivním světle jakožto zakřiknutého mladíka, jehož kapitalistická společnost přehlížela a zavrhovala. Právě tento “sympatizující” aspekt mi na tomto počinu vadil snad nejvíce. Je to velká škoda, jelikož potenciál na zajímavou a děsivou minisérii zde vážně byl. Tak snad příště! (Netflix) ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Ať jsem se snažil jak chtěl, ne a ne se do seriálu dostat. Prvních 5 dílů bylo dobře podaných a kloubily faktickou složku s tou filmařskou na jedničku, nechybělo napětí, precizní vykreslení Dahmerovy osobnosti, dostatek těl i celkové vyzobrazení děje okolo. Druhá půlka ale úplně sešlápne z plynu a dojíždí do závěru extrémně nudným, roztahaným a nekonzistentním způsobem, kdy už nepřináší nic nového a opakuje to stejné jak kolovrátek. Všichni seriál přehypovávají, ale tahle 10 hodin dlouhá série má k dokonalosti daleko, nudí, nezabaví a podráží si nohy tím, co Netflix provádí poslední roky skoro všude, a to roztahováním krátkých příběhů do X hodinových forem. Zkrátit o 5 dílů při zachování stejných informací bez nudné vaty a byl by jackpot, takhle je to bída a poslední díly jsem vyloženě odzíval. ()

applause 

všechny recenze uživatele

Tahle série mě velmi překvapila. Upřímně mě na ní nejvíce nalákal Evan Peters, kterého jako herce mám ráda a do takových rolí se hodí. A tady tomu nebylo jinak. Začátek seriálu měl i hororovou atmosféru, kterou podkreslovaly skladby od Nicka Cavea a Warrena Ellise. Nevím jak se vyjádřit k samotné osobnosti Jeffreyho Dahmera, ještě si asi počkám na Rozhovory, ale co můžu říct už teď, tak že byl opravdu nemocný a bohužel se to nijak neřešilo. Přijde mi, že se neměl komu svěřit, protože by nikdy nenalezl pochopení. Protože si to sám uvědomoval, že je s ním něco špatně a to byl  jeho hlavní problém. Podívejte se sami. Doporučuji. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Seriál Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera klame názvom. Nesnaží sa totiž zobraziť monštrum, snaží sa zachytiť kto bol Jeffrey Dahmer a hlavne prečo bol aký bol. Seriál z neho nerobí beštiu, ktorá by proste len zabíjala a zabíjala, ale ukazuje že mal v sebe pochybnosti, veľa životných sklamaní, chcel aby mu niekto pomohol...A až súhra toho čo mal vrodené, prístupu okolia, a doby v ktorej žil mu umožnila/donútila/poskytla priestor na vražedný prerod. Ako je príbeh odprezentovaný a hlavne herecky zvládnutý by som prirovnal k dojmom zo seriálu Černobyl. Tak nejako všeobecne známe odprezentovať pútavo a dostať do diváka všetky potrebné informácie. Bohužiaľ tu Netflix urobil niečo, čo dojem veľmi rozriedilo. Posledné 4 diely sú vlastne úplne samostatný seriál. Netflix ukazuje, prečo si vybral zo všetkých vrahov práve Dahmera. Zabíjal čerňochov, gayov a bol tam aj hluchonemý. Netflix z druhej polovice seriálu tak mohol urobiť kritiku spoločnosti, ukazovať prstom na hriechy minulosti, ktoré pretrvávajú dodnes. Tie posledné 4 diely, čo sa udalostí týkajúcich sa priamo Dahmera, sa mohli vojsť do potitulkových scén 6 dielu. Dahmer časť 4*, agitačný prívesok 1-2*. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Lionel Dahmer (Richard Jenkins) se ve své knize „A Father's Story“ přiznal k tomu, že i on měl v mládí násilnické sny a fantazie jako jeho syn (což je zmíněno i v seriálu). (Delock)
  • Tony (Rodney Burford) je hluchý, přesto vícekrát reaguje na hlasové pokyny, např. při focení. (Zix.)

Související novinky

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

30.03.2023

Kdybyste si měli tipnout nejsledovanější premiéru Netflixu v letošním roce a třetí nejlepší start v historii streamovací služby vůbec, pravděpodobně byste to neuhodli. Co víc, podobný úspěch nejspíš… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (více)

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

09.10.2022

Před necelými třemi týdny na největší streamovací službě vyšla nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera. Její titulní postava, pro niž se označení „zloduch“ zdá jako zcela nedostačující,… (více)

Reklama

Reklama