Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Pol na pol. Pri Občanovi X som si želal, aby to bolo o čosi krvavejšie, tu som si skôr želal, aby sa viac zamerali na charaktery postáv. Tiež sa mi ťažko rozhoduje, či bol ako Čikatilo lepší Malcolm McDowell alebo Jeffrey DeMunne, no myslím, že McDowell sa jeho osobnosti priblížil viac, bol "krásne" úchylný a zvrátený. Scénky sú fajn (znásilnenie, bloody toillets), herci tiež, ale tak či onak mi niečo chýba. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ta úvodní scéna ve škole je tak pozitivně hnusná a nechutná, že mě strašně namlsala na další miuty filmu. Jenže pak se ukázalo, že se film věnuje spíše vyšetřujícímu komisařiu, než samotnému Evilenkovi a čím dál více mi bylo jasné, že se to asi dost rozchází se skutečnými událostmi a předlohou vraha Čikatila. A taky že jo. Trochu více detailů ohledně obětí a Evilenkova zabíjení, trochu více prostoru samotnému Evilenkovi a bylo by to hodně fajn. Protože Malcolm McDowell je v tomhle filmu naprosto výborný. Nejlepší herecký výkon, co jsem od něj viděl. Myslím, že snaha po široce koukatelném, přijatelném a přístupném snímku filmu uškodila, protože kdesi od půlky již mlátí prázdnou slámu a i když byl Evilenko/Čikatilo nepochybně fakt zrůda, film postrádá to zhnusení jím a husí kůži, kterou by měl vyvolat. Samostatnou kapitolou je hudba. Věděl jsem, že ji dělal Badalamenti, ale i kdybych to nevěděl, již po pár tónech bych to věděl, protože Badalamentiho rukopis je čitelný a naprost zjevný. Bonusem pak je spolupráce s úchvatnou Dolores O'Riordan. Ten film mohl být lepší. Měl být lepší. ()

Reklama

destroy83 

všechny recenze uživatele

Italský příspěvěk do edice masoví vrazi mezi námi věnující se postavě Andreje Romanoviče Čikatila. Snímek, ačkoliv přesně nerekonstruuje příběh jednoho z největších masových vrahů, dokáže divákovi uvěřitelně představit lidskou zrůdu, hlavně díky kvalitnímu výkonu Malcolma McDowella a zprostředkovat tak děsivé řádění v podobě sexuálního a fyzického násilí s kanibalistickou koncovkou této neblaze proslulé postavy ruské historie. Ovšem když přichází na řadu vraždění, kamera nesmyslně uhýbá, což takovému snímku celkem škodí. Důraz kladený na hypnotizování obětí a řekněme politický původ Čikatilova běsnění mě také zrovna nesedl a celý koncept začal zavánět průměrností umocněnou příliš konzervativním zpracováním. Ovšem výslech zatčeného Evilenka a herecký koncert McDowella mě nakonec donutily jít s hodnocením trošku výš. Takže nakonec je to u mě za čtyři hvězdy. ()

Lulu13 

všechny recenze uživatele

Veľmi, veľmi zle spracovaný film podľa skutočnosti, ktorý však s faktami nemá spoločné takmer nič. Prekrúcanie reality, alebo úplne výmysly (hypnotické schopnosti???) ma pri tomto type snímkov vyslovene vytáčajú! Naviac sa jedná o amaterizmus ťažkého kalibru. Hlavný predstaviteľ ešte ušiel, aspoň bol Čikalitovi podobný, no zvyšní herci boli otrasní. Režijne mimoriadne nudná záležitosť a pri jednom z najhorších sériových vrahov histórie by nebolo od veci ukázať niečo z tej brutality, ktorou sa vyznačoval. David Grieco by si za tento počin zaslúžil facku a všetkým, ktorí vyrukovali čo i len s 3* hodnotením odporúčam aby si o Čikatilovi najprv niečo prečítali. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o Čikatilovi si zaslúži oveľa viac, ako "premárniť" čas diskusiami s vyšetrovateľmi. Áno, aj to je hodné odhalenia charakteru osobnosti, ale tie vraždy boli také silné, že tam to mohlo ísť do explicitnosti. Aby dojem z vraha bol presne taký, akým bol on, teda zvrátený. Film Občan X tento pokus o profil masového vraha ďaleko prevyšuje. Tiež nie je príliš o krvi ani o analýze vrážd. Ale zároveň je viac psychologický a určite aj vynikajúcou sondou do sovietskej spoločnosti. Evilenko túto šancu celkom nevyužil. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Prediktory Chikatilových činov: izolacionizmus, psychicky týraný matkou, skúsenosť so smrťou a krvou, impotencia a obeť šikany. (Carol Pifková)
  • Modus operandi: kladivo, sekera, nôž, znásilnenie a torturizácia. (Carol Pifková)

Reklama

Reklama