Reklama

Reklama

Nejzářivější hollywoodské hvězdy se sešly na natáčení největšího a nejnákladnějšího válečného filmu všech dob, v němž Američané konečně vyhrají válku ve Vietnamu. To překvapivě není charakteristika filmu Tropická bouře, ale úvod k jeho příběhu, který slibuje mimořádný zážitek pro fanoušky všech forem humoru... Tugg Speedman (Ben Stiller) je klonem Bruce Willise, který chrlí kasovní trháky, ale ne a ne dosáhnout na Oscara. Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) by naopak mohl cenami dláždit chodník a s vírou ve vlastní schopnosti hledá stále nové a větší výzvy. Třetí hvězdou do party je pak komik Jeff Portnoy (Jack Black), který má hodně společného se svým představitelem, jenž by rád prchnul od pověsti fekálního humoristy k charakternímu herectví. Zásadním krokem jejich kariéry měl být výše zmíněný válečný velkofilm, jenže během natáčení se něco zadrhlo – náklady stoupají, atmosféra houstne a primadony ne a ne se vpravit do rolí vojáků v hlubinách vietnamské džungle. Na radu válečného poradce (Nick Nolte) vtáhne zoufalý režisér (Steve Coogan) své herce do skutečného pralesa, aby z nich stvořil chlapy. Žádný z nich netuší, jak je tahle výprava zocelí. Během cesty totiž narazí na militantní domorodou bojůvku, která chce proti americké invazi bojovat zuby nehty. A tak zatímco domorodci pálí ostrými, nicnetušící herci si myslí, že vše je součástí natáčení a plánu ďábelského režiséra na jejich „převýchovu“... Tropická bouře režírujícího, hrajícího a pod scénářem podepsaného Bena Stillera je revoluční komedií, která používá fóry, na které by většina hollywoodských studií neměla odvahu (a žaludek), a ty jsou navíc opravdu originální – a tak Kirk Lazarus posouvá mantinely vlastního herectví tím, že podstoupí operaci, jež z blonďatého Australana stvoří černocha od Mississippi, Tug Speedman touží adoptovat domorodého chlapečka, z něhož se vyklube zuřivý dětský zabiják, a jedna z postav se jmenuje Alpa Číno. Že je Tropická bouře skutečně „in“ potvrzují i dobrovolná sebezesměšňující camea slavných herců, kteří se ve filmu mihli, jen aby byli při tom. Ben Stiller pracoval na scénáři přes pět let. „Inspirovali mě herečtí kolegové, kteří absolvovali přípravku před nějakým válečným filmem a brblali, že to bylo k nepřežití. A tak jsem si představoval, jak by jim asi bylo ve skutečném válečném konfliktu. Tehdy se zrodila Tropická bouře,“ říká režisér, scenárista a herec v jedné osobě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 417)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jako osoba, která se nadmíru vyžívá ve filmových odkazech, jsem byl takřka v sedmém nebi. Stillerovy příme citace scén z nejznámějších válečných filmů (Apokalypsa, Četa, Ryan, Lovec jelenů, Most přes řeku Kwai atd.) prakticky neberou konce a jejich namíchání mezi Cruisovo f*ckování a Downeyho hláškování je smrtící kombinací pro bránici každého filmového fandy. Když ale zmínění pánové zrovna nekralují plátnu, musí se Stiler za kamerou hodně snažit, aby nás přes trochu kostrbatý příběh dotáhl až k ultimátní závěrečné dvacetiminutovce (za kterou by se nemusel stydět žádný regulérní válečný film), takže pár much by se našlo. Především to je příliš dlouhých dialogů a neúměrné natahovaní některých scén, což film brzdí hlavně ve druhé třetině. Výsledný dojem ale zvedají povedené hudební koláže a výborně natočené akční scény, takže těch pár slabších míst nakonec rád odpustím. Rozhodně adept na pár dalších zhlédnutí. 8/10 ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Přesně takovýhle film mi už delší dobu chyběl! Ben Stiller se perfektně opřel do vlastních řad a s notnou dávkou nadsázky a sarkasmu vytvořil skvělé parodující dílo. Co se hereckých výkonů týče nemohu vytknout absolutně nic. Na každém z herců je patrné jak si natáčení užíval a proměna pánů Downeyho a Cruise je naprosto perfektní (Tančící Tom Cruise je bombastický :-). Nebýt slabší prostřední části dal bych pět hvězdiček, takhle jsou to lepší čtyři. Všem doporučuji si na snímek zajít do kina, neboť doma to není úplně ono :)....... ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V době premiéry jsem se Tropické bouři vyhnul s tím, že jsem předpokládal až příliš komerční pokleslý velkofilm, který mi nesedne. Když jsem ho s odstupem času viděl v televizi, musel jsem si přiznat, že jsem Tropické bouři v určitém smyslu docela křivdil, protože jde o zábavný, s lehkostí natočený i zahraný film. Tři hvězdičky můžu dát s klidným svědomím, ale výš bohužel nepůjdu. On je ten film totiž vtipný, ale nikoliv chytrý, na to prostě Ben Stiller nemá osobnost. Je to bavič, který si neklade vyšší cíle, než teď rozesmát publikum a nejde mu o nějakou kritiku a rozbor systému. Není to v pravém smyslu slova satira ostrá jako břitva, i když potenciál a znalosti filmového průmyslu by tady byly. Takovou satirou svého času byl Přelet nad kukaččím hnízdem nebo v nedávné době Vrtěti psem. Stiller dává přednost někdy dobře fungujícím, někdy laciným gagům prvoplánového charakteru. Jestli jako celek film dobře funguje, pak je to díky hvězdnému obsazení, kdy herci hrají evidentně s chutí a střílí si ze svého hvězdného postavení. Tropická bouře paroduje v řadě konkrétních scén takové filmy, jako je Apokalypsa nebo - a to především - Četa. Ale je to zároveň parodie na manýry protěžovaných hereckých es a jejich věčné dilema mezi pokleslou konzumní produkcí, která je živí, a touhou po umělecké seberealizaci a ocenění odborné kritiky. V druhé polovině mi přišlo, že snímek ztrácí ani ne tak tempo, jako spíš šmrnc a vtip. Z té mystifikace a záměny se dalo vytěžit mnohem mnohem víc... Celkový dojem: 65 %. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Stiller dobře ví, že parodie neznamená kopírovat jednu scénu za druhou "jedna k jedné", jako spíše dobře rozsévat odkazy a docílit toho, aby celek fungoval i sám o sobě. Umět to natočit tak, aby si akce řemeslně nezadala se svými předobrazy. "Anti"hollywoodská Tropická bouře v tomhle nezklamala. Jenže ať se snaží sebevíc, tak není vtipná. Je to strašně chtěné, nikoli přirozené.Jako by Stillerovi scházeli parťáci z Frat Packu a jejich vzájemná přirozená chemie i souhra. Možná se to mělo celé vydat spíše cestou naprosté absurdnosti známé ze Zoolandera či Vybíjené spíše než téhle přisprostlé normálnosti. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Na natáčení téhle nevšední komedie musela být prdel ještě větší, než má tato madam. Úvodní trailery mě totálně rozchechtaly a já se pak už musel smát téměř po celou dobu stopáže. Největší zásluhu na mé roztlemené držce měl jednoznačně Tom "Big MotherFucker" Cruise, který si film ukradl pro sebe. Jeho herecký projev (výhružky, hlášky, taneční pohyby) nemají konkurenci (jedna z nejlepších vedlejších rolí vůbec). První půle na mě působila o maličko zábavněji a soudržněji. Oceňuji spoustu dobrých akčních scén a v uších mi vedle desítek bombastických hlášek zní výborný soundtrack. 90% 92 miliónů dolarů(rozpočet)/188 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)/4 milióny dolarů(čistý zisk z kinoprojekcí) ()

Galerie (52)

Zajímavosti (34)

  • Název filmu je inspirován "Tropic Lightning", což byla přezdívka 25-té pěší divize, která byla v akci ve Vietnamu. (c.tucker)
  • Čas cca 19:10 - během videohovoru je na Lesově (Tom Cruise) ruce celou dobu vidět jeho svatební prsten, v jednom záběru však zmizí. (Musak)

Související novinky

Blíží se návrat Lese Grossmana?

Blíží se návrat Lese Grossmana?

09.08.2022

Zatímco Top Gun: Maverick nedávno překonal hranici 1,3 miliardy dolarů a vyšplhal se na 13. místo na celosvětovém žebříčku historických tržeb, hlavní hvězda filmu Tom Cruise a producent a režisér… (více)

Josh Brolin a Peter Dinklage budou bratři

Josh Brolin a Peter Dinklage budou bratři

01.03.2019

V Hollywoodu už pár let koluje nápad natočit film Trojčata, který by fungoval jako duchovní pokračování osmdesátkové komedie Dvojčata s Arnoldem Schwarzeneggerem a Dannym DeVitem. Zatímco výše… (více)

Cruise a Tatum zachraňují prezidenta

Cruise a Tatum zachraňují prezidenta

16.05.2012

Ale ne spolu, nýbrž každý v jiném projektu. El Presidente bude akční komedie od scenáristy Dana Goora (populární seriál Parks and Recreation) a v režii zkušeného Jaye Roache. Ten by chtěl do hlavních… (více)

Mission: Impossible – Ghost Protocol

Mission: Impossible – Ghost Protocol

30.10.2010

Tak zní oficiální název právě natáčeného čtvrtého dílu akčně špionážní série. Prozradili to režisér Brad Bird a hvězdy Tom Cruise a Jeremy Renner během tiskové konference v Dubaji, kam se produkce… (více)

Reklama

Reklama