Reklama

Reklama

Oběti války

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Oběti války je pravdivým příběhem čety vojáků, která propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Svědek těchto násilných činů - vojín Eriksson (Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti) se ocitne sám proti ostatním vojákům i proti velícímu důstojníkovi, seržantu Meservovi (Sean Penn, Mrtvý muž přichází), silnému a charismatickému muži, který stojí na pokraji barbarství, teroru a brutality boje. Brian DePalma (Neúplatní) natočil zdrcující a nezapomenutelný příběh jednoho muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla, postavil na stranu zdravého rozumu. Příběh, který zůstává nepochybně nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud ve filmu vykreslen. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (279)

kinej 

všechny recenze uživatele

Největší hodnota tohoto filmu spočívá v jeho poselství. Vypovídá o tom jak válka deformuje charaktery lidí. Svým způsobem ani čtveřice vojáčků za ty zvěrstva, co páchali vlastně ani nemohla. Vinen by měl být spíš ten, kdo je vytrhnul z jejich poklidných obydlí, dal jim do ruky zbraň a rozkázal jim střílet po lidech. Pak se občas stane, že se ve zvěřinci v člověku probudí zvíře. Nikdo z nás neví a nemůže říct, jak by obstál v podobné zkoušce jako vojín Ericksonn. Já si jen můžu přát, abych já byl natolik silný a dokázal to. Nikdo neví, jakého Hitlera, v něm může poct moci společně s odebráním zodpovědnosti vzbudit. Jinak se jedná o setkání několika výtečných herců. Sean Penn je zde vysloveně animální, Don Harvey je děsivý. Dobře zahrály i Reilly a Rhames. Trošku mi zde jen neladila hudební kulisa, která byla ve svých eskalacích spíše patetická, než pochmurná. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Úžasná hudba, to by som chcel povedať na úvod. Inak to je film, ktorý je podľa skutočnej udalosti, takže ťažko vyčítať niečo príbehu, skôr dej mal byť lepší, väčšina času sa totiž venuje znásilneniu, následnej vražde a vyšetrovaniu tejto udalosti a ten zbytok sú len nudné reči, ale z vojny vo Vietname sa toho veľa nedozviete, akurát, že sa zatĺkali zločiny. Patrí to medzi tie slabšie filmy týkajúce sa tejto témy, medzi slabšie protivojnové filmy, miestami to pôsobí naivne účelovo, sentimentálne a človeku sa to pri tej dĺžke môže rýchlo omrzieť, keby to malo o desať, či pätnásť minút menej, tak by asi väčšina divákov nič nepovedala. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Hystericky prvoplánové. Keď už, tak potom s iným koncom - aspoň by dotiahli čo začali a zostali verní svojmu zámeru. Takto je to ku všetkému ešte aj podvod! Jedine prispievatelia "RobRoy" a "dale" vystihli vo svojich komentoch problémové miesta, ostatní toho asi z vojnových drám veľa nevideli a nečítali. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Rabe .. Za velikány Vietnamské problematiky spíše jen průměrný stín. Tendenční vyprávění si vzalo na mušku jednu menší, přesto pořád důležitou událost. Příběh jedné čety, která dojde o parťáka a pod emocionálním nátlakem se rozhodne pomstít domnělé člence Vietkongu, kterou znásilní a nakonec zavraždí. V jednotce je však nesouhlasný člen a tím se rozjíždí kolotoč morálních rozepří, který přes všechny úskalí a výhružky dojde až před soud. Povedené je bojové seznámení s četou, pozdějším pasáže drží hudební doprovod, ale naléhavost trochu tříští umělkovaná černobílost postav, která stahuje snímek do průměrných vod. Ještěže Sean Penn je povětšinou přesvědčivý a M.J. Fox v ojedinělé vážnější roli také svou šanci nezahodil. 65%. (prozatím - ještě bych chtěl film vidět bez dabingu a toho podělaného začátku, kdy nám TV Nova pustila film na pár minut s originálním zvukem a dabingem dohromady - fakt nedívatelný chaos) ____ PS: Roji, vražda jedné dívky je malicherná? OMG! Vražda je pořád vražda a už je úplně jedno, zda jen jedné dívky nebo celých vesnic - už Stalin přeneseně řekl: "Smrt jednoho je tragedie, smrt tisíců je statistika." ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha filmů o válce ve Vietnamu, na kterym mě docela překvapilo, že ho vysílaj ve 2 ráno na Nově a navíc ve filmu nebyla jediná reklama. Tenhle film by si rozhodně zasloužil vysílat v nějakej lepší čas. Příběh je opravdu silnej a dokázal udržet mou pozornost po celou dobu. Snad jenom úplnej závěr byl trochu podivnej. Jinak Michael J. Fox, kterýho jsem doposud znal jenom z komediálních rolí, tady ukázal, že zvládne zahrát i něco úplně jinýho. Naopak Sean Penn mi nějak neseděl a působil na mě dost křečovitě. Jeho neustálý žvejkání a trhavý pohyby mi připadaly nepřirozený. A nechci bejt puntičkář a navíc v těhle armádních záležitostech se moc nevyznám, ale bojová četa o pěti mužích? No nevim, nevim... Ale jinak je to super film a rozhodně stojí za vidění. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Ako uviedol John Leguizamo vo svojej autobiografii, scéna v ktorej Meserve (Sean Penn) udrie Diaza (John Leguizamo) sa natáčala na 14 krát a Sean Penn ho naozaj zakaždým udrel. (Smok)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno