Reklama

Reklama

Seirei no moribito

(seriál)
  • Japonsko 精霊の守り人 (více)
Japonsko, 2007, 10 h 50 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Nahoko Uehaši (kniha)

Kamera:

Kódži Tanaka

Hudba:

Kendži Kawai

Hrají:

Mabuki Andó, Majumi Asano, Akihiko Išizumi, Keidži Fudžiwara, Masuo Amada, Juki Masuda, Wasabi Mizuta, Hiroši Naka, Fumihiko Tačiki, Hadžime Iidžima (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Balsa, potulná bojovnice, jež bojuje s kopím, si dává za úkol zachraňovat životy druhých, aby odčinila hřích z minulosti. Na své cestě jednoho dne zachrání náhodou prince, a dostane proto za úkol od jeho matky stát se jeho osobní strážkyní. O život mu totiž usiluje vlastní otec, císař, neboť prince posedl tajemný vodní démon a jeho smrt má ubránit zemi před hrozbou sucha zvěstovaného každých sto let Znamením Sucha. Balsa nechá zapálit princovy komnaty, snažíce se nastrojit princovu smrt, a označena za žháře a únosce prchá před elitními císařskými lovci, protože ti se nedají tak snadno oklamat. (Idaho)

(více)

Recenze (64)

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Dalsi animovane nebe. Obrazovy styl opravdu vykazuje az filmovy, zivy charakter. Pribeh pro ctitele fantasy anime skyta jiste zadostiucineni. Vubec neprekvapi, ze knizni predloha pochazi od japonske antropolozky Nahoko Uehashi, ktera ve stopach C.S. Lewise a J.R.R. Tolkiena a s podobnou erudovanosti proste povznasi zanr. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dostat se Seirei pod kůži není žádná legrace. Balsa je sice statečná hrdinka jedna radost a věrný Tanda dokonalý nejlepší přítel, ale poslouchat roztodivné myšlenkové pochody prince Čaguma jde občas trochu ztuha (a epizody typu "Čagum si hledá kamarády" tomu vůbec nepomáhají). Když pak musím sledovat i počínání učence Shugy, který místo toho, aby plnil roli potenciálního hybatele děje, jen objevuje fakta, která jsou divákovi dávno jasná, nebyl jsem si jistý, jestli putování s vejcem vodního démona vůbec dotáhnu do úspěšného cíle. Ale chtělo to jen menší dávku trpělivosti. Zcela atypický přístup tvůrců, kteří vypráví hlavní linku jako pozvolné fantasy drama i kapitolu alternativního dějepisu zároveň, si mě postupem času získal, nemluvě o dokonalé audiovizuální stránce. Při sledování čarokrásné krajiny podkresleném pohádkovým soundtrackem Kenjiho Kawaie zkrátka není možné neroztát. V závěru poslední epizody jsem se cítil jako na konci výletu plného zážitků a dojmů. A na pár chvil mi bylo upřímně líto, že to nebylo doopravdy. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jak předat světu zenovou moudrost, historické poučení a plně dospělé fantasy anime? To "jen" vezmete pořádnou knihu, Kenjiho Kamiyamu, a řeknete "udělej to jak nejlíp umíš". A že on umí opravdu hodně dobře;) Proč je Seirei No Moribito objektivně tak vynikající, asi nejpřesněji popsal Marius, takže já jen dodám, že byť už putování prince Čaguma a jeho ženského yojimba pamatuje na poměry animační techniky celkem pěkných pár let, jsou příběhy kopinice Balsy nádherně animovaným uceleným příběhem čerpajícím z východních náboženství/filozofií a vplétajícím je naprosto nenásilně do epického příběhu o takových těch věcech jako je čest, oddanost a tak podobně. Výborná, silná záležitost bez zbytečně okázalých efektních záběrů - bojové scény tu díky smyslu a efektivnosti každého pohybu vypadají reálně nejenom na poměry anime (nemyslím ninja vsuvky a magii, která se tu taky používá;)). Já si těch 26 dílů neskutečně užil, i když první dva nebo tři jsem čekal, jak se to vlastně celé bude vyvíjet. Potom mě Seirei No Moribito naprosto pohltil. A navíc mě napadla kacířská myšlenka - že by snad Balsa mohla být větší kočka než Motoko:) Jednoznačných 100%. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem podle ohlasu, že bude animace na výborné úrovni, ale že se bude tržiště hemžit lidmi bych neočekával ani od filmu. Právě skvělá animace mi zpočátku trošku bránila více se ponořit do příběhu, který ji nakonec překonal. Nevzpomínám si, že bych kdy viděl nebo četl o tolik propracovaném prostředí, jako je zde. To hlavně díky velkému množství zvyků a přísloví. Rozepisovat se o všech kladech, jako jsou postavy, dialogy a hudba by bylo na dlouho, ale také by si to zasloužili. Jediné, co by mi ještě víc zlepšilo dojem, by byl rychlejší spád první poloviny a odstranění občas spoilerujících názvů dílů. Vždy je tam s nimi hezký obrázek a pak se to špatně dívá stranou. Přání „Kéž by se občas promítaly seriály i v kinech“ v tomto případě platí dvojnásob. Tento seriál by si to určitě zasloužil a vzhledem k tomu, že i Pán prstenu je delší, by to nemusel být takový problém. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Kvalitné anime, ktoré stavilo hlavne na materinskú lásku a jej prejavy. Charaktery sú veľmi kvalitné a počas príbehu sa jemne vyvíjajú najmä princ Chagum. Balsa ako silný kopijník/kopijníčka nemá len jednu rovinu silného bojovníka, ale už aj spomínaný materinský cit. City jednotlivých hrdinov k princovi sa budujú celé anime, aby mohlo prísť k celkovému smutnému vyvrcholeniu. Vyvrcholenie v podstate, ale nie je také smutné ako niektoré situácie v anime. Napätie bohužiaľ musí ustúpiť budovaniu vzťahov, napätie v podstate veľa dielov vôbec neexistuje. Príbeh je veľmi dobre vyrozprávaný a Balsa v podstate porozpráva svoj príbeh z minulosti v pravú chvíľu. Keď Balsa porozpráva ako vyrastala konečne zistíme pôvod jej správania a toho aká je. Korením a obrovským korením sú reálne súboje, ktoré sú prepracované do najmenšieho detailu a okulahodiace. Aj keď tieto súboje sú veľmi kvalitné je ich málo čo je obrovská škoda. Čiže tomu chýbalo napätie a viac súbojov aj keď treba povedať, že príbeh je v podstate dostatočne kvalitný a zabaví aj bez toho. Teda je to skôr vzťahové anime ako bojové aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá. Srdce bojovníka je teda srdcom obyčajného človeka, ale bojovník musí bojovať oveľa viac. Keď si vybudujete vzťah k jednotlivým hrdinom bude sa vám na koniec s nimi veľmi ťažko lúčiť. Čakal som teda rozhodne nejaký iný koniec (nemyslím viac premyslený). Niektoré diely pôsobia ako fillery, ale v skutočnosti sú tam práve na to čo som už spomínal na budovanie vzťahov medzi jednotlivými hrdinami a najviac k princovi. Hudobne sa tomu nedá nič vytknúť a animácia je dobrá a to aj v súbojoch. Animačne sa mi nepáči technológia, ktorá je použitá pri zobrazovaní z hora a pochodovaní väčšieho počtu vojakov, ale na to si už zvykám aj z iných anime. (Hodnotenie 4,5) ()

Galerie (62)

Reklama

Reklama