Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (701)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to má tu "nejdickensovatější" atmosféru, s jakou jsem se zatím na plátnech setkal. Je proto věčná škoda, že to celé uhyne právě na nedostatek atmosféry. Ta se totiž postupně pro všechno to poletování vytrácí, až se rozplyne docela. Tam, kde předloha zanechává ve čtenáři i dlouho po dočtení tu správnou vánoční náladu, tam Zemeckis zanechá tak akorát výtečné dojmy z až neskutečné věrnosti ilustracím v původním vydání a snad ještě lepší dojmy z "vtažení" do třetího prostoru. Jen po tom duchu Vánoc ani stopy. Narozdíl od předlohy se tak tohle mnoha generacemi milovanou vánoční klasikou sice nestane, ale minimálně jedny Vánoce by Vám to klidně zpříjemnit mohlo. Za předpokladu, že máte ve svém okolí "třidéčkový" Imax. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Zemeckis každým z dalších svých filmů natočených v motion-capture jen dokazuje, že jeho nesporného režisérského talentu je škoda při užití takové techniky a pokud nebude pracovat se stejnými prostředky, s jakými James Cameron stvořil Avatara, budu doufat v jeho návrat k celuloidu. Vánoční koleda je z technického hlediska opět o krok dál, postavy jsou bohužel stále mrtvolné a celý film prostý jakýchkoliv emocí a chladný jako psí čumák. Zemeckisovo zalíbení v 3D navíc zavinilo výskyt naprosto zbytečných a pouze na efekt stvořených průletů krajinou, které jen natahují stopáž filmu, neboť samotný příběh je prostinký a dal by se s přehledem odvyprávět za necelou půlhodinu...a tak je nastavován všemožnými atrakcemi. Zemeckisovi se mnohdy daři budovat hutná atmosféra, která mne párkrát příjemně překvapila až hororovým nádechem a celkově má náladotvornost filmu hodně blízko k Dickensově tvorbě.Ve výsledku se jedná o celkem zábavnou atrakci, která nezapře talent svého tvůrce, stále si ale stejně jako u Beowulfa musím říkat, o kolik by to bylo lepší, kdyby to bylo natočené klasicky...tak snad příště, Roberte. 60% ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

SPOILER. Film s jednouduchým, ačkoliv samozřejmě důležitým poselstvím na motivy novely Charlese Dickense z roku 1843. Je to film především pro děti, ale nudit nebude asi žádnou věkovou skupinu. Ačkoliv je tedy dost dlouhý. V některých momentech je to dokonce docela strašidelné....pro děti. Snímek o starém morousovi a o tom, jak se změnil, je šikovně promyšlený, na čemž má hlavní zásluhu Dickens. Tím, že duchové Vánoc ukážou anti-hrdinovi (a čtenáři/divákovi) jeho minulost, si postava získá naše sympatie, měl přece tvrdé dětství... (Chybí mi ale důkladnější vysvětlení, proč propadl mamonu zlata a stal se chorobně lakomým.) Když pak duchové Vánoc ukážou Vydřigrošovi jeho budoucnost, je to šikovný krok, jak ho přimět se nad svým životem zamyslet. Je jasné, že se ten starej skrblík polepší, to neni ani žádnej spoiler. ___ Hlavními ingrediencemi filmu je trojrozměrnost, performance capture & Jim Carrey a příběh. Nutno říct, že první dvě položky jsou výrazně dominantní a příběh, nebo spíš jeho ztvárnění se mu ve všem podřizuje. Tak jako Dickensova novela je o hlavně o napravení lakomého starce a Vánoce jsou jen jakousi berličkou, tak v tomto filmu jde především o triky a trojrozměrnost, přičemž příběh a s ním i Vánoce jsou jen podružné. V první řadě jde prostě o exhibici trikové zručnosti filmařů, což divák pochopí už během prvních několika minut, kde kamera "prolétává" co nejblíže různým překážkám či rohům, prostě tak, jak to dokáže jen CGI film. To samozřejmě není nic špatného, jen prostě v mnoha, mnoha situacích snímek působí asi jako kdysi na diváky působilo This is Cinerama!. Mám na mysli především honičku s vozkou smrti, let do vesmíru atd... Film není tak moc zábavný, na to je ústřední myšlenka Dickensovy předlohy moc vážná až pochmurná, takže chápu mnoho těchto (samoúčelných) veselých ozvláštnění, ale stejně je ten výsledek takový rozpolcený. Vymoženosti Performance capture jsem naopak ocenil na zobrazení města v době před 150 lety a na postavě smrtky (ačkoliv na to vlastně tato technika nebyla potřeba). Hudba Alana Silvestriho je výborná, závěrečná skladba se zpěvem Andrey Bocelliho je na můj vkus ale příliš patetická. ___ Fakt, že Carrey kromě ústřední postavy (v každém věku) ztvárnil i duchy Vánoc, je ještě pochopitelný, netuším proč proboha hrál Gary Oldman jak Boba Rastra tak i Vodrala? Jak, kdy, proč se vlastně Vydřigroš stal tak posedlý penězi? Proč všechny postavy promlouvají tak podivnou řečí? Proč je duch Vánoc přítomných ztvárněný jako obr v kožichu s vavřínovým věncem na hlavě, který se neustále směje??? A kdy Vydřigroš zemřel?:) __ Je to tak 70%... ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Moje prve predstavenie s 3D okuliarmi bolo v kine Orange Imax v Bratislave v roku 2002 pri nejakom 50-minutovom filme o dinosauroch. Vtedy som netusil, ze si pockam dalsich 7 rokov, kym si pozriem v poradi druhy film s 3D okuliarmi a zazitok je neporovnatelny. Zemeckis nielenze natocil krasny, temny, pre deti miestami hrozostrasny pribeh, ale s 3D okuliarmi je ten zazitok niekolkonasobne posilneny krasnymi vizualnymi efektami alebo kamerovym lietanim ponad zasnezenymi ulicami s vianocnou atmosferou. Taktiez hudba Alana Silvestriho je krasna, doplnena vianocnymi melodiami a preto sa tento film v buducnosti hodi na kazde Vianoce na televizne obrazovky. Reziser Robert Zemeckis nataca od roku 2004 uz len pocitacom animovane filmy: POLARNY EXPRES (2004) alebo BEOWULF (2007). Som zvedavy, aky bude dalsi jeho film, ale nech uz je akykolvek, urcite si ho rad pozriem. _______ V juli (cervenci) 2011 som si tento animak zopakoval a zazitok je rovnaky, nadalej 100%. _____ Jim Carrey - (Scrooge / Scrooge ako malý chlapec / mladý chlapec / mladý muž / stredne starý muž a hlas duchov) +++ Gary Oldman - (Bob Cratchit / Marley / Tiny Tim - hlas) +++ Colin Firth - (Fred) +++ Robin Wright Penn - (Fan / Kráska) +++ Bob Hoskins - (Pán Fezziwig) +++ Cary Elwes - (Džentlmen / Dick Wilkins / Huslista / Hosť / Obchodník) +++ Daryl Sabara - (Peter Cratchit) +++ Fay Masterson - (Martha Cratchit / Caroline) +++ Produkcia: Robert Zemeckis +++ (Videl v kine 10.11.2009) +++ ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zemeckis je skutočne majster v tých animáciách (Expres, Beowulf) a po Polárnom exprese prináša ďalší film, s vianočnou témou. Dickensov príbeh je silný a dobrý sám o sebe, no rovnako ako v Polárnom exprese, aj tu Zemeckis používa šikovne kameru, scény zaujmú svojou hravosťou a hudba od Alana Silvestriho navodí to pravé čaro Vianoc. Na vianočné obdobie je tento film ako stvorený. Update: v 3D je to ešte lepšie. 95% - 5* ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Tržby ze severoamerických kin byly 137,9 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových 325,3 mil. (Zdroj: ČSFD)
  • Po a Polárním expresu (2004) šlo o druhý film Roberta Zemeckise s výrazně vánoční tematikou. Oba snímky byly natočeny metodou "motion capture" - tedy s herci, kteří neposkytli jen hlasy, ale jejichž pohyby byly zdrojovými informacemi při tvorbě animace postav. (Foibos)

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama