Reklama

Reklama

Špinavá hra

  • Velká Británie Play Dirty
Trailer

Severní Afrika, 1942. Ofenziva nacistického generála Rommela uvízla na mrtvém bodě a Britové se pod Montgomeryho velením připravují k protiútoku. Plukovník Masters vede speciální jednotku pro sabotážní operace, která dosud nebyla příliš úspěšná. Brigádní generál Blore mu však dává poslední šanci, když mu Masters předloží fotografie hlavního Rommelova skladu pohonných hmot. Masters vyšle jednotku sedmi mužů, aby provedla nebezpečný výpad 400 mil za frontovou linii, kde hluboko v nepřátelském týlu zničí německé zásoby benzínu. Blore nicméně trvá na tom, aby jednotku vedl někdo z vnějšku. Volba padne na kapitána Douglase a malá jednotka se vydává do pouště. V průběhu akce však dojde ke změně plánů ústředního velení... Film Špinavá hra byl volně inspirovaný akcemi Long Range Desert Group, jednotky vytvořené v severní Africe během druhé světové války k průzkumu bojem a sabotážním akcím v týlu nepřítele. Snímek, který v mnoha ohledech vybočuje z dobové konvence heroických válečných filmů, bez příkras a s nebývalou autenticitou ukazuje, v jakých nelehkých podmínkách museli britští vojáci plnit své úkoly. Nejde jen o boj s nepřítelem, ale i o boj s rozmary počasí, s obtížným pouštním terénem a v neposlední řadě se vztahy uvnitř jednotky. Přesvědčení, že válka je ve své podstatě špinavá hra a zločinný podnik, se autoři filmu drží až do samého konce. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Válka je špinavá hra, to ví každý, ale takto skvěle natočený a vymyšlený film o této stinné stránce války asi nenajdete. Všichni se tváří vážně, dělají vážné věci, zabíjejí lidi, ale vy přesto cítíte "něco" v pozadí... Ano, ten úmysl a ironizace války až k absurdně skvělému závěru (pak si jen řeknete, že to tak prostě skončit muselo!). Prakticky celý děj se odehrává v poušti, takže všudypřítomný písek a špína ještě lépe dotváří správný válečný vzhled filmu. Charaktery tu doplňují děj, válku a prostředí pouště, možná nejsou nejlepší a extra silné, ale určitě filmu neškodí. Potěšil mě jako klasicky Michael Caine, který tu připomíná vizáží svou postavu z Příliš vzdáleného mostu (1977). Přestože je kovaný brit, v německé uniformě mu to sekne také:-)). Ze Špinavé hry jsem prostě musel být příjemně potěšen. Pro všechny fanoušky válečných filmů dobře ukrytý poklad... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Michael Caine jako 2000 liber na slunci.. Britský kapitán ctící zásady, čestnost a konvenční vojenské postupy brzy zjistí mezi skupinkou opravdových "Expendables", že k přežití ve válce je potřeba přesný opak. A taky mávat ve správné uniformě dostatečně viditelně jistou vlajkou.. Na svůj žánr dost neobvyklý film, v kterém se toho moc nenamluví a když už ano, tak to stojí za to (např.lakonický komentář na konci pokusu o znásilnění německé zdravotní sestry). ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ať někde najdou nepotřebného kapitána." Občas je pro dosažení vyšších cílů nutné někoho obětovat a kapitán Douglas v čele armádních zločinců se jeví jako ideální objekt. Tomu rozumím. Dokonce rozumím i tradiční britské zásadovosti, která sice ohrožuje úspěch mise, ale zato posiluje charakter. Pouze ji nepovažuji za rozumnou a kdybych nasazoval svůj život pod velením naftařského kapitána Douglase, tak bych mu brzy udělal slušivou díru do hlavy, abych měl šanci na přežití. Nicméně tohle je celkem slušná mise, která sice má na můj vkus poněkud pozvolnější tempo, ale hodně zachraňuje velmi vtipné závěrečné selhání lidského faktoru. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Méně známý britský válečný film o skupině průzkumníků, kteří mají za úkol zničit německý sklad paliva. I když není tak profláklý, jako známější válečné filmy, rozhodně se může zařadit mezi ně. Proč? Protože na tehdejší dobu je až překvapivě realistický, válečná technika zhruba odpovídá, hlavní hrdinové mají mozky a myslí a hlavně němečtí vojáci nejsou jen pobíhajícími panáky, kteří střílí nazdař bůh, ale jsou chytří. Michael Caine a Nigel Davenport, i když mají rozdílné povahy, jsou jak sehraná dvojka. Prostě pěkně se na toto dívá, na konci pak jen zakroutíte hlavou, jaká že to válka je svině. Tak, jak v dnešní době máme válečné megafilmy typu vojín Ryan nebo Bratrstvo neohrožených, tenkrát právě tento snímek mohl patřit do těch nejlepších. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Válka je zločinný podnik, tak využívám zločince." ----- Jelikož válka sama o sobě není žádná křišťálově čistá záležitost, nelze ani očekávat jiné hry nežli špinavé ... na různých úrovních. Přesně v duchu starého známého hesla, že účel světí prostředky. Nakonec ... ať už jste padouch nebo hrdina, svému osudu stejně neujdete, neboť zápletka je neobyčejně cynická mrcha s velice osobitým smyslem pro humor, jehož barva je černá jako duše všech hříšníků. Chce se jen dobře bavit, takže zachovává přísnou neutralitu - a nelze očekávat, že se postaví za kohokoliv z těch, jejichž životy bez lítosti předhodila absurdní době. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Snímok bol natáčaný prevažne v Španielsku. (marlon)
  • Na začátku hraje písnička „Lili Marleen“ od básnika Hanse Leipa. Píseň napsal už v roce 1915. Za druhé světové války tuto píseň, uváděnou vždy ve stejném vysílacím čase, poslouchali jak němečtí, tak britští a jiní spojenečtí vojáci. (Winster)

Reklama

Reklama