Reklama

Reklama

Špinavá hra

  • Velká Británie Play Dirty
Trailer

Severní Afrika, 1942. Ofenziva nacistického generála Rommela uvízla na mrtvém bodě a Britové se pod Montgomeryho velením připravují k protiútoku. Plukovník Masters vede speciální jednotku pro sabotážní operace, která dosud nebyla příliš úspěšná. Brigádní generál Blore mu však dává poslední šanci, když mu Masters předloží fotografie hlavního Rommelova skladu pohonných hmot. Masters vyšle jednotku sedmi mužů, aby provedla nebezpečný výpad 400 mil za frontovou linii, kde hluboko v nepřátelském týlu zničí německé zásoby benzínu. Blore nicméně trvá na tom, aby jednotku vedl někdo z vnějšku. Volba padne na kapitána Douglase a malá jednotka se vydává do pouště. V průběhu akce však dojde ke změně plánů ústředního velení... Film Špinavá hra byl volně inspirovaný akcemi Long Range Desert Group, jednotky vytvořené v severní Africe během druhé světové války k průzkumu bojem a sabotážním akcím v týlu nepřítele. Snímek, který v mnoha ohledech vybočuje z dobové konvence heroických válečných filmů, bez příkras a s nebývalou autenticitou ukazuje, v jakých nelehkých podmínkách museli britští vojáci plnit své úkoly. Nejde jen o boj s nepřítelem, ale i o boj s rozmary počasí, s obtížným pouštním terénem a v neposlední řadě se vztahy uvnitř jednotky. Přesvědčení, že válka je ve své podstatě špinavá hra a zločinný podnik, se autoři filmu drží až do samého konce. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tu hrajú špinavú hru všetci. A ak chcete prežiť, tak sa musíte učiť. Či vám to k niečomu bude, je druhá vec. Netradičná vojnová dráma, road movie africkou púšťou. Do väčšieho mesta sa nedostaneme, skoro po celý čas sledujeme iba ťahanice v púšti. A má to svoje nesporné čaro. Film tak miesi vojnové zverstvá s príťažlivým dobrodružstvom, nakoniec sa však prikláňa k svojej podstate, vojne. Bohužiaľ sa tu trochu prejavuje monotónnosť a tie dve hodiny sú občas trochu nuda. Ale vážne iba trochu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prekvapenie, ktoré som nečakal. Napínavý film s množstvom dramatických zvratov z druhej svetovej vojny, ktorý svojim dejom uspokojí aj náročných divákov. Navyše disponuje aj zvláštnym britským humorom a atraktívnym prostredím severnej Afriky. Oddelené epizódy a menší počet príslušníkov misie zabraňujú divákovi strácať sa v deji a postavách. Michael Caine s Nigelom Davenportom vytvárajú rozporuplné postavy, ktorých hodnotenie vytvorí nejednému divákovi vrásky na čele. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VÁLKA JE HROMADNÝ ZLOČIN. PROČ NEVYUŽÍT ZLOČINCE? ŽÁDNÝ STRACH DRAHÝ PŘÍTELI, LEECH VÍ, JAK NA TO. DOVEZE VÁS TAM A ZASE ZPÁTKY, VIĎTE LEECHI? CHCE TO KLIKU…" /// Takovej ten film, ze kterýho na vás (mě) po 10ti minutách dejchne krásná atmosféra války a drsnejch (špinavejch) chlapů. Přesně ty totiž (každá) mise, při který musíte mít kliku, vyžaduje. Válečný dobrodružství, který válku na Africký frontě nepřibližuje davovýma scénama, ale podmínkama, zakončený parádním (anglicky) ,,suchým“ ftipem(?)… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Páč vím, že M.Caine nebude hrát žádnýho čuráka. 2.) Taky jsem sloužil. 3.) Thx za titule ,,hombre76“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já nevim, jak tohle ohodnotit. On ten film neni špatnej a třeba scény s taháním aut přes kladku na kopec nebo s nastraženou výbušninou jsou opravdu dobře natočený a napínavý. Jenže mě to prostě nějak nevtáhlo do děje a postavy mi spíš lezly na nervy. V podstatě nejsympatičtější ze všech mi asi přišla ta německá zdravotnice. A moc na mě nezapůsobil ani ten nečekanej konec. A jako bonus nesmyslná vojenská technika, což je ve filmech z 60. let často zvykem. Věřim tomu, že se najdou lidi, kterym se to líbí, ale mě to teda moc nenadchlo. Myslim si, že na film asi rychle zapomenu. Tři hvězdy za těch pár scén a Michaela Caina. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Stará drsňácká škola s (dnes už starým) drsňákem Cainem v hlavní roli. Špinavá hra působí jako mix toho nejlepšího od Roberta Aldriche či Johna Sturgese a není to pouze množstvím testosteronu na metr čtvereční, nýbrž i samotným námětem. Mohl bych uvést i konkrétní příklady podobných filmů, ale když uvážím, že už polovina mých oblíbených uživatelů, kteří film viděli a okomentovali, zmiňuje většinu filmů, které mi během sledování přišly na rozum, bylo by to asi zbytečné (možná bych jen doplnil Huttonovy Kellyho hrdiny a Kam orli nelétají, v nichž se taky snaží semknutá skupinka dosáhnout společného cíle). Špinavá hra je výtečně natočená a ještě lépe zahraná podívaná, jež staví na odiv absurditu války, kterýžto motiv dotáhne na maximum v úplně poslední, velice úderné, minutě. P.S. Nikdy jsem o tom nepřemýšlel víc, než že Marlon Brando by nebyl zrovna ideální volbou; pokud by ovšem z nějakého důvodu nebyl k dispozici božský Peter O’Toole a někdo by roli nabídnul Michaelu Caineovi, myslím, že by se role T.E. Lawrence zhostil více než dobře. 85% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Snímok bol natáčaný prevažne v Španielsku. (marlon)
  • Na začátku hraje písnička „Lili Marleen“ od básnika Hanse Leipa. Píseň napsal už v roce 1915. Za druhé světové války tuto píseň, uváděnou vždy ve stejném vysílacím čase, poslouchali jak němečtí, tak britští a jiní spojenečtí vojáci. (Winster)

Reklama

Reklama