Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. Jsme ve světě, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc a jedinou řečí štěkot zbraní. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, s nebezpečným odpadem a dokonce i s oblékáním. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (187)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dospievanie chlapcov v hnusnom talianskom gete má svoje zákony, a tamojšiemu životu sa musia „prispôsobiť“, ako vedia. Zo začiatku sa mi zdalo, že sa vo filme bude iba drogovať a prepočítavať prachy. Niekedy sme v mafiánskych filmoch boli zvyknutí na doláre, teraz je to trochu zvláštny pocti, keď mafiáni prepočítavajú rovnaké peniaze, aké mám v peňaženke, len nie v takej hrúbke a také špinavé. Okrem prachov došlo aj na zbrane, streľbu a toxický odpad, ktorý by som označil ako najvážnejšie posolstvo filmu. Príbeh bol dosť rozkúskovaný bez uvedenia do situácie a tak som možno nie všetko správne pochopil, napríklad aj vložku s módnou zákazkou pre čínsku štvrť. –––– Tak a teď jsi chlap. Bravó. –––– Buď jsi s námi nebo proti nám. Vyber si. Když jsi proti nám, tak odsud neodejdeš, protože ti nevěříme. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Co všechno se skrývá pod slovem camorra? Vraždy, vytváření tajných skládek či kopírování módních šatů, ale především lidé, kteří se chovají jako zvěř, fascinace zbraněmi, neustálá potřeba dalších peněz. Dnešní "gangsteři" mají zkrátka daleko k uhlazenosti Dona Corleoneho... Režie je na vysoké úrovni, scénář si trochu zbytečně libuje v tom, že diváka nechává mírně tápat, než ukáže, co se vlastně děje, ale to není výtka. ()

Reklama

ad 

všechny recenze uživatele

Velmi pomalé tempo, nevzrušivý dokumentární styl téměř bez akcentů a já si pořád říkal, o co vlastně jde a jak spolu všechny ty příběhy souvisí (prozradím, že mizivě, ale na tom nesejde)... Potom ale film skončil a během několika sekund se to ve mě všechno rozložilo a já seděl s otevřenou pusou a koukal až do konce titulků... velmi nečekaná katarze a silné plusové body...ten film chce trpělivost, odmění se za ní... 4,5* za to, že ani napodruhé se kouzlo nevytratí... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Žádný příběh, žádná šance poznat a lépe pochopit jednání postav, převážně zločinců. Zločinci nemají být chápání, ale polapeni a potrestáni. Do jednoho. Existuje vůbec nějaká šance, že k tomu kdy dojde? Kniha mne nakazila pochybnostmi, film mě v nich utvrdil. Můžeme naivně bojovat za to, co pro nás představuje spravedlnost. Nemůžeme vyhrát. Ten pocit zmaru na mne dolehnul po posledním záběru a závěrečných titulcích, lakonicky shrnujících nezpochybnitelná fakta. Jak rád bych věřil, že jde o problém, kterým se nemusím zabývat. Na rozdíl od takového globálního oteplování. Ale nač bude globálně neoteplená planeta zamořená mafií? Mafií, o jejíž dnešní podobě máme zásluhou Hollywoodu všichni velmi zkreslené představy. Ne srandovní neurotici, kteří sice sem tam někoho odstřelí, ale jinak jsou v jádru dobráci, nýbrž pupkatí, věčně upocení fotříci, od nichž jen napjatě čekáte, kdy synkovi uštědří facku, která mu urve kus čelisti. Mafie není pěkná, ani trochu a nedokážete si představit, jak Garronemu a Savianovi závidím, že měli koule zpravit o tom svět. Čím méně dychtíte tuhle hnusnou pravdu slyšet, tím více vás Gomorra naštve. Nejspíš vám přijde nudná, naprosto o ničem. Proč ovšem něco neatraktivního servírovat atraktivní formou, podbízet se divákům? Šlo by jenom o další křivou výpověď proradného pentita. Takto jsem měl dojem, jakoby mi někdo přímo před očima odstřelil dobrého kámoše. Tím kámošem byl obrázek mafie utvořený filmy jako Kmotr, Mafiáni, Skrytá identita … . Sbohem, pěkná iluze, vítej, tvrdá realito. Apendix: Když letos na dovču, pak jedině do Neapole, pojíst něco toxických broskví a na trhu koupit kulku vyslanou jedním z gangů v rámci faidy. 90% (podrobněji) Zajímavé komentáře: Aiax, kostej_ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vynikající filmový portrét neapolské mafie = Camorry proplétá řadu příběhů s ní různě spojených, až odkrývá celou tu nepředstavitelnou chobotnici. Násilí se tu šíří jako nezastavitelná lavina, které se často připletou do cesty i nevinní obyvatelé. Camorra má na svědomí více lidských životů než jakákoli teroristická organizace a podle všeho neexistuje způsob, jak ji zastavit. Dvě a čtvrt hodiny jsem seděl přibitý k sedačce a film považuji za po všech stránkách dokonalý. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (10)

  • Film vyhrál na Filmovém festivalu v Cannes v roce 2008 Velkou cenu. (Karlos80)
  • Film přibližuje praktiky neapolského mafiánského klanu Casalesi. (JoranProvenzano)
  • Název Camorra vznikl spojením dvou slov, capo (šéf) a morra (hazardní hra). (blackrain)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama