Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. Jsme ve světě, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc a jedinou řečí štěkot zbraní. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, s nebezpečným odpadem a dokonce i s oblékáním. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (187)

Disk 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplný film, mě si však získal na svou stranu. Děj je sice rozkouskován, ale to mi v žádném případě nevadilo. Naopak, o to nadšeněji jsem přijímal autentičnost prostředí. Syrovost, žádná laciná vyumělkovanost - to je Gomora. Absence zběsilého střihu a hudby to jenom podporuje. Koná se nuda? Pro mě nikoliv. Výsledek: Film, který si na nic nehraje, divák se však pouští do velkého dobrodružství. Klidně mu dám 9/10 a vůbec se za své hodnocení nebudu stydět. P.S: Prostředí neapolské camarry mi vyhovalo, protože nemám příliš rád kmotrovskou uhlazenost. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Snaha o autentickosť s využitím dokumentaristických postupov môže pôsobiť ako trefa do čierneho ale výsledok je úplne opačný. Vytvára to chladnosť medzi postavami. Tie k divákovi nemajú ako preniknúť. Samotná tématika mafie je načrtnutá a pohybuje sa po povrchu - čo na jednu stranu funguje ak nechceme zbytočne pôsobiť pateticky, na druhú stranu to ale nepomáha divákovi, neznalému problematiky pochopiť látku, ako tvorcovia zamýšľali. Jeden z tých filmov, ktorý značne rezonuje v Taliansku, než niekde inde. Seriál je možno prepracovanejší a komplexnejší, ale neviem či sa k nemu dakedy dostanem. Natočené je to fajn. Ale je to predvídateľné. Nikto nemôže odísť a tým, ktorý sa to podarí.. stratia viac, než by možno chceli. Najviac prekvapivé je, že to naozaj pôsobí ako parta petržalských gangov, než niečo čo sa spájalo s noblesou a bohatstvom. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tuhle Gomoru zničí zas jedině oheň a síra.. Garrone položil klasicky vystavěný spletenec gangsterských historek na oltář autentické deromantizace, kde akty „neorganizovaného zločinu“ (Camorra totiž má organizační strukturu spíše horizontální než vertikální) a všechno to zabíjení působí tak nějak všedně a odporně samozřejmě. Z filmařského hlediska jsem neměl problém ani tak s podstatou formy, jako se stylem jejího prosazení. Loňská lehce neo-noirová Suburra je nesporně divácky vstřícnější, ale záleží pochopitelně na tom, co při potápění v jezerech špíny preferujete.. ()

baruss 

všechny recenze uživatele

Nuž, má tento film aj svetlé momenty ale väčšina je to nuda... Na to že režiséra Mattea Garroneho údajne naháňa camorská mafia po celom svete je to fakt slabota.. Takýchto filmov bolo. FIlm je akokeby zložený z príbehov viacerých ľudí... Jedniný ktorý ma zaujal bol príbeh dvoch chalanov čo nepatria ani na jednu ani na druhú stranu... Ostatné ma nenormálne nudili... Príliš prepletené a prekombinované.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímok úplne bez scenára, zobrazujúci bežný deň rôznych poskokov z odlišných vrstiev Neapolskej mafie. Nie že by nebol dostatočne drsným, nie že by nedokázal zaujať. Akurát že mne to "skákanie" z jednej postavy na druhú neprišlo nijak priehľadné. Keď som sa miestami začal strácať, až môj záujem o tento film pomaly ale isto začal upadať, pochopil som, že ja osobne nie som priveľmi stavaný na tieto gang-bang hrádky. Je skutočne veľmi málo filmov s touto tématikou, ktoré pookriali moje srdce. No bohužiaľ, napriek tomu že "Gomora" pôsobí pomerne realisticky, nie je jedným z nich. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (10)

  • Matteo Garrone se před natáčením nastěhoval na dva měsíce do nechvalně známé neapolské čtvrti, aby "nasál atmosféru". (Karlos80)
  • Camorra operuje hlavně na území Neapole. Formovala se už v 18. století z menších gangů. Někdy okolo roku 1820 získala podobu jakou má dnes. Mezi její hlavní činnosti patří vydírání, prodej drog a vybírání výpalného. (blackrain)
  • Skladba, která hraje k závěrečným titulkům se jmenuje Herculaneum a složila ji slavná triphopová formace Massive Attack. (Pumiiix)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama